Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2017.11.24. 22:46
Jó éjszakát kívánok! Angel

2017.11.24. 21:51
Szia Katicabogár Smile Nem aludnod kéne már? Cool

2017.11.24. 21:48
Szia Miklós! Smile

2017.11.24. 19:47
Szép jó estét mindannyiunknak! Smile

2017.11.24. 17:01
Kelemes estét kivánok ! Smile

2017.11.24. 13:55
Ó, de jó lenne Jégmadár!! Előbb is szólhattál volna... Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott! Sleepy

2017.11.24. 12:59
Szép napot kívánok mindenkinek. Amennyiben van kedvetek ma délután fél négytől Kőbányán az Újhegy sétány 7. szám alatt (Könyvtár mellett) Ari Fabr... Bővebben

2017.11.24. 12:12
Szép napot mindenkinek. Smile

2017.11.24. 10:03
Szép napot kívánok mindenkinek! Heart Miklós

2017.11.24. 09:57
Szép napot Holnaposok Heart Józsi Smile Köszönöm a feltöltést !

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Bakos József: KÍNAI UTAZÁSOK: A Kínai Nagy Fal

Ha az utcán leszólítunk valakit és megkérdezzük tőle, hogy mi jut eszébe először, amikor meghallja Kína nevét, így az olimpia után valószínűleg a tavalyi sikereink, de ha mégegy kérdést felteszünk és valami látványosságról kérdezzük, szinte biztos, hogy a Kínai Nagy Falat fogja említeni. A hatalmas építmény az ország méreteihez képest is jelentős, bár az űrből a legújabb értekezések szerint, mégsem látható.

Az i.e 210 körül megkezdett építkezés eredményeképpen a hivatalos adatok szerint, hossza 6352 méter, mások szerint viszont akár 10000 méter is lehet. Belső Mongóliától Pekingen át a tengerig húzódik a világ leghosszabb építménye. Magassága 10 méter, vastagsága a talapzatnál 7-8, a tetejénél pedig 4-5 méter.

Egészen a 17. századig építették a Kínai császárok megrendelésére, hogy országuk védve legyen a külső támadásoktól, elsősorban a Hunoktól. A régészek még a mai napig találnak új darabokat, még a környező szigeteken is, így valódi méreteit csak sejteni lehet. Teljes pompájában egyes becslések szerint az sem kizárt, hogy az 50 000 méteres méretet is elérte. Nem összefüggő egységes építmény, így anyaga részenként is más-más.

Felhasználtak hozzá döngölt földet, téglát, szikladarabokat, de gránitot is. Maga a fal nagy része a hegyvonulatokon épült, megnehezítve a megközelítését. A mesterek leleményességét és ügyességét jól érzékelteti, hogy a nehéz földrajzi körülmények sem állták útjukat. Hegyen, sivatagon, pusztaságon és mocsáron át is tovább folytatták az építését.

A falon bástyákat, erődítményeket és jelzőtornyokat emeltek, a belsejében közlekedő folyosókkal, amelyekben élelmiszert és fegyvereket tároltak. Állandó katonasága volt, amely az ország elsődleges védelmi vonalát képezte. A lőfegyverek és az ágyú feltalálásáig lehetetlen volt bevenni.
Támadás idején tüzet gyújtottak és füstjelekkel értesítették az ország belsejében élőket a harcokról.

Ma már nincsen katonai jelentősége, csak történelmi, építészeti és turisztikai.
A Pekingbe látogató politikusok, hírességek minden alkalommal meglátogatják. Kihagyhatatlan program mindegyikük számára. A Fal, Kína egyik nemzeti szimbóluma, ennek ellenére az állagának megóvására nem fektetnek kellő hangsúlyt.

Mivel turista látványosság, egy részét restaurálták, de a többi lassan eltűnik a szemünk elől, a természet és a környező falvak lakóinak köszönhetően. Építőanyagnak hordják el saját házukhoz. Számukra nem bír nagy jelentőséggel. A ma is látható Nagyfal az 1368 és 1644 között uralkodott Ming dinasztia idején épült katonai létesítmény. A korábbi részek már szinte teljesen eltűntek.


A kínai nagy falat az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség helyszínei közé és a Világ hetedik csodájaként tartják nyilván. Csak remélni lehet, hogy a megmaradt részek nagyobb becsben lesznek a következő évszázadok során, és unokáink is gyönyörködhetnek még benne.

Bakos József
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
163
Timoca - 2009. február 04. 10:20:29

Kedves Józsi!

Csak most találtam ide, de nem csalódtam. Vártam már a kínai utazások folytatását. Mi lesz a következő téma? A Nagy Falhoz szeretnék egyszer eljutni. Én is azt olvastam, hogy a legújabb vélemények szerint nem is lehet látni az űrből. Mégis lenyűgöző. Csak azt nem értem, hogy a helyiek ezt miért nem becsülik. Mi emberek hatalmasat tudunk alkotni, de ugyanilyen mértékben pusztítani is. Köszönöm, hogy olvashattam.

Üdv.:

Timóca

298
keni - 2009. január 24. 16:01:15

Kedves Józsi !
Ugye a végén nem a az Ókori világ hét csodájáról tettél említést, mert azok:
1/ Az Artemisz-templom,
2/ Az alexandriai-világítótorony
3/ Szemirámisz föggőkertje
4/ Az olümpiai Zeusz-szobor
5/ Mauszolos sírja / vagy mauzóleuma
6/ A rhodoszi-kolosszus és a
7/ Kheopsz piramis.

Amiről Te írsz az a világ 7 legújabb csodája /de ez a fal szerintem nem ide való, hanem inkább a fentiekhez - 8.-nak ?

Nekem is van egy szöveges és képekkek illusztrált művészi kiadványom, ennek a történetéről.
Valószínű, hogy ha időm lesz - újra átnézem, hogy amit róla összefoglaltál kiegészíthessem. De minek már?

Azért köszönöm, hogy eszembe juttattál, egy a polcomon porosodó régi könyvet.
Tisztelettel !
keni