Tóth Sarolta: Milyen az ember?


Valahol vagy talán sehol, a halott lelkek tengerpartját szegélyező fekete sziklák egyik kéngőzös barlangjában lakik a Sátán, minden ördögök fejedelme, a bűnösök királya.
Felesége csúf boszorka mindenben hű társa. Ketten együtt uralkodnak a gonosz emberek való világában.
A bűnök a Sátán fejéből tüzes kipattanó szikrák. Terjesztésükről az ördögszolgák gondoskodnak.
Minél több a bűn a földön, minél több a gonosz ember, annál vidámabb a Sátán, és csúf neje, a boszorkány. Képesek ők átváltozni, bűvös emberi mosollyal, ígéretekkel csábítani. Táboruk egyre nő.
Az embereket könnyű rosszra csábítani, mert fogékonyak. talán az „eredeti bűn” következménye ez
a Biblia szerint. Filozófusok sokat elmélkedtek, vitáztak azon: milyen is eredendően az ember: jó vagy rossz. Mindkét nézetnek van tábora. A kérdés nem lényegtelen, mert a nevelésnek változtató szerepe van. A gyermekkori példák és körülmények és persze az örökölt gének fontos szerepet kapnak abban, milyen felnőtté válik a gyermek. Mégis jelentős eltérések mutatkoznak azonos szülőktől született, együtt azonos körülmények között nevelkedett testvérek között is. Egyértelmű, megnyugtatóan kielégítő választ erre a kérdésre még senki sem adott. Véleményünk persze van. Példákat is sorolhatunk mindkét lehetőségre: az ember jónak születik illetve rossznak, avagy a születése után alakul ki a személyisége, mert születésekor semleges volt.
Jókor, jó helyre kell születni, jó géneket örökölni, jó szülőket "választani".

Tóth Sarolta
3172
jemcsuska - 2014. február 03. 14:52:17

Én azt mondanám Sarolta, hogy a szülői példamutatáson múlik minden. Én ebben hiszek, hogy a gyerek azzá fog válni, amit otthon lát. Nem a mindennapos szülői "prófétálások", hogy ezt kell csinálni gyerekem, meg azt kell, meg így illik viselkedni...stb. A szülői példamutatás, azt fogja utánozni a gyerek és az többet ér mint a mindennapos fejmosások.
Üdvözöllek
Emília

3390
andika72 - 2014. január 30. 21:46:39

Hiába jó a szülő, a körülmény, a gén. Az ember az eredendő bűn miatt eleve vesztes pályán van. Egyetlen kiút van, de a legtöbb embert ez nem érdekli, mert a széles ösvény könnyebb.Egyszerűbb.Ráadásul a legtöbb ember a hazugságot, lopást, irigységet, mohóságot,stb nem is tekinti bűnnek, így aki nem ölt, vagy nem lépett félre, az szentül meg van győződve arról, hogy bűn mentes, ártatlan, és de jó lesz majd neki a Mennyben.

3177
mamuszka - 2014. január 30. 15:48:46

Az embernek nincs véleménye, nem tesz x jelet sehova, ezért mr nem is érdemes foglalkozni ezzel.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.