Tóth Sarolta: Sorsunk van - mindenkié más


Születésünktől halálunkig tartó lét neve magyarul: élet. Az ember, aki él annyit, hogy meg képes különböztetni magát a környezettől, vagyis én-tudata, később öntudata lesz, sorsa van. Az élet minőségét nevezzük sorsnak. Ez lehet jelentéktelenül egyhangú, keserves, de szerencsés, boldog, fordulatos is. Ez a sors minőség több tényező függvénye. Meghatározó az öröklődés, a neveltetés, a társadalmi körülmények, az ember testi és lelki állapota, szellemi képességei, tehetsége és lehetőségei. Sorstalanság tehát - véleményem szerint - nincs. Sejtem, hogy most minden magyar, irodalomban tájékozott olvasó felkapja a fejét. Miért is? Nobel-díjas írónk regényének címe ez. A történet egy zsidó származású fiú tragikus sorsáról szól, saját élmények alapján elbeszélt regény. Természetesen az ilyen élet kegyetlen, igazságtalan szenvedésekből épült fel, inkább csak létezés az élet peremén, de SORS volt. A fosztóképzővel ellátott változata a szónak azt sugallja, hogy akinek kíméletlenül nehéz az élete, kevés vagy semmi öröme nincs /de élni képes mégis/, azt megfosztották a léttől is, holott csak arról van szó, hogy kiszolgáltatott, szenvedésekkel teli sors jutott neki a bennünk, emberekben lakozó gonoszság, jelesen ebben az esetben a fajgyűlölet miatt. Mindnyájan tudjuk, hogy a történelem során a különféle eszmék nevében sok ezer áldozat vére szennyezte be földünket és tisztességünket. Így van ez ma is.
A vallások tanításai szerint az emberek sorsát isten vagy isteni lények irányítják, figyelik, segítik, jutalmazzák vagy büntetik tettei külseje, hite, származása vagy egyéb jegyek, - bűnök vagy érdemek - alapján. A hit és az erkölcs vezérfonal, zsinórmérték, ami vezeti gondolatainkat, tetteinket. Mankó, mely segít elviselni, hogy nem vagyunk tökéletesek, de ha erőszakkal a magunk képére akarjuk formálni a többi embert, visszaélünk a hit nyújtotta eszközzel. Lehetőség szerint szabadok szeretnénk lenni, "élni és élni hagyni!" kellene, hogy jelszónk legyen. Hiába ismerjük a jót, a rosszat választjuk, mert vonzó az, ami tilos. Íme az eredeti bűn létezése, mely már a kicsi, ártatlan gyermekekben is csírázik. Ők még formálhatók megfelelő eszközökkel, és saját sorsukat is bizonyos mértékig befolyásolhatják, ha az uralkodó eszmék és a hatalom engedi. Petőfi sorai jutnak eszembe március idusa közeledtével:
"Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek az emberiségért valamit... - és a költő tett is. Életét - a sajátját - feláldozta a szabadságért, az eszméért, amiben mindhalálig hitt.
Ez volt az ő sorsa, maga választotta, és mi tiszteljük érte.

Tóth Sarolta
4993
Vali-mami - 2015. március 16. 21:04:27

Drága Mamuszka !

A"játék" komoly dolog.
A gyerekeknek tanulás és szórakozás.(néha komoly próbatétel)
A felnőttnek agytorna,építő,alkotó produktum.
Ugyan másoknak szánjuk írásainkat....és ha olybá tűnik is,hogy "nincs rá vevő".... hidd el van ahol célba ér.(vannak még pozitív kivételek)
Ez az optimista hit táplálja alkotói kedvedet!

Szeretettel ölellek:Vali m.

3177
mamuszka - 2015. március 16. 11:39:38

Vali mami
kedves, hogy fontosnak tartottad erősíteni bennem a hitet, hogy versekkel is lehet tanítani.
Köszönöm, de úgy vélem, túl értékeled jelentőségemet. ma már nincs szükség a régi bölcsességekre.
Mást nem tudok nyújtani, csak azt, ami lényegem: nevelni, tanítani - és értelmes mondanivalót rímekbe foglalni, de ez "nem trendi" - még a saját családomat sem érdekli,
játéknak fogják fel, amivel én, a vén gyerek elszórakozom. Talán így is van. Nem vagyok emiatt szomorú, a világ nélkülem is rohan a romlás felé..Rose

3177
mamuszka - 2015. március 16. 11:18:38

Kedves barnaby

Tökéletesen egyetértünk. A mi nemzedékünk sorsa talán sorstalannak nevezhető, de az , amit ma megélnek a fiatalok - és még tetszik is nekik - bóvli, értéktelen minősége az életnek.
Nem akarnak régi értékeket követni, de csak silány újdonságokat közvetítenek nekik a diktátorok. Nincs jövőképük - én is tapasztalom közelről és szomorú vagyok, de tehetetlen.
Ki a felelős? nehéz erre válaszolni, mert globális jelenség. Ez az ő Sorsuk - ki szabta meg?

4993
Vali-mami - 2015. március 15. 14:37:51

Drága Mamuszka !

Visszatértem Hozzád,mert a válaszra válaszom van.

Az "öreg".... még nem lejárt szavatosságú"anyag".
Az "öreg" építette az országot,számtalanszor újra,hogy a "mai titánoknak" ne kelljen a véres grundon játszani.
Az "öreg" hordja magában az élet tanulságait,amit bölcsességnek nevezünk.
....és a mai fiatalok is lesznek öregek(miután az idő kereke törvényszerűen előre forog)majd Ők is elvárják akkor, az"ősz hajuknak" kijáró tiszteletet.
Addig pedig, a mai "ÖREGEK" hagyják itt kézjegyüket tanulságul,okulásul,hogy miként érdemes jövőt építeni.
Mert lehet fiatalon nagy szavakat zengeni....de ÉPÍTENI és ALKOTNI csak bölcsen és alázattal lehet....Hazát,Otthont,Életet.

Úgyhogy ITT a helyed....hogy a "lámpás" Nálad is jó kezekben legyen !!!

Ölellek:Vali m.

4930
barnaby - 2015. március 15. 13:21:33

Kedves Sarolta! Sokáig gondolkodtam, hogy mit is írjak ide, ne az indulat szavai legyenek azok, főleg nem ma...sajnos mérsékeltebb lelkiállapotomban sem tudok érzések nélkül szólni...a sorstalanság érzése napjainkban egyre inkább "teret nyer", elharapódzik, mint az üszkös fa által keltett tűz...nincs a fiataloknak jövőképük, és nem is nagyon állítanak követendő példát sehol nekik...amit a Média művel, az pontosan ez ellen történik...(lásd valóság-show,egyebek...)És a vallást ,mint eszközt is remekül alkalmazzák a feszültség fokozására, az ellentétek szítására.
Családok, népek, nemzetek megosztására.Lásd a párizsi véres események,csak egy kis példa erre...
"Leben, und leben lassen..."ha jól érzékelem, ez a rendszerváltás után ,mint követendő elv-megszűnt...a tolerancia mostanában igen csak "felejtős"fogalommá vált.Az oszd meg, és uralkodj elve tért nyert, ezt nagyon hamar megtanulták azok, akiktől változást remélt a nemzet, anno '89 tavaszán...

3177
mamuszka - 2015. március 15. 09:25:38

Vali kedves!

Értékelem komoly válaszodat, őszinte érdeklődésedet.
Megvallom, már fontolgatom, hogy búcsút mondok ennek a portálnak, mert romlik a légkör és csak a zsenik - a fiatal titánok és a harcos érvelők élik itt világukat.
köszönöm figyelmedet, értékelésedet
szeretettel Sarolta

3177
mamuszka - 2015. március 15. 09:21:27

Kedves Eszter!

Különös jó érzéssel tölt el, hogy komolyan gondolkodó, értékes emberekkel is találkozhattam, például veled. Öreg vagyok bár, foglalkoztat a hazám sorsa.
Felszínes lett az érdeklődés, ezzel magyarázható -többek között - az a helyzet is, amiben jelenleg élünk. A történelem sok tanulsággal szolgálhatna, saját sorsunkon is lehetne javítani, de alapvetően meghatározott születésünk, sőt fogantatásunk percében. Sorsunk van!!

4993
Vali-mami - 2015. március 14. 23:54:41

Drága Mamuszka !
Nagyon fontos,mindig aktuális témát boncolgatsz.
Hiába vagyunk az evolúció legtöbbre hivatottjai....mégis a legtöbbet az ember áldozott.
A sors valóban nem egyformán osztogat.
Azt szoktam mondani....az is csak a ruletten játszik.
....de nem mindegy, hogy kinek mi jut.

A történelem viharaiban sok értelmetlen véráldozat volt....van.
Sok az elkallódott,jobb életre érdemes ember.
Mindenkiben ott lakozik saját értékének a csírája.
....de a szerencse dönti el,hogy milyen földön szökik szárba.

Végezetül azt mondom, csak a GYERMEKEKET óvja az Isten....hogy megismerhessék saját SORSUKAT !
Értékes,tartalmas cikkeid vannak.
Gratulálok kitartó munkáidhoz !

Szeretettel ölellek:Vali m.

499
magyareszter - 2015. március 14. 20:28:00

Kedves Mamuszka!

Teljesen egyetértek azzal, hogy minden embernek sorsa van. Már az is meghatározó, hogy hova születünk. Valamilyen szinten képesek vagyunk talán javítani rajta, esetleg akaraterő, szorgalom kérdése, de alapvetően meghatározott úton járunk életünk során. A hitet sohasem keverem össze a vallással. Hiszek Istenben, de nem vagyok vallásos! Ez két egymástól távol álló dolog, főleg, ha figyelembe vesszük, amit írtál is, hogy "...különféle eszmék nevében sok ezer áldozat vére szennyezte be földünket..."
Értékes, érdekes gondolataidat figyelemmel olvastam. Gratulálok!
Sok szeretettel Eszter

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.