Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Maróti P. László: Gergely Gábor asztalitenisz VB bajnok Göteborgban


Tényleg régen történt. 1979-ben a Phenjanban (Észak-Kórea) megrendezett asztalitenisz világbajnokságon alaposan meglepte a világot a Klampár Tíbor, Jónyer István és Gergely Gábor alkotta magyar csapat győzelme.

Gergely Gábort a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör hívta vendégségbe 2014.december 14-én. Nem kevés érdeklődő jött el a találkozóra és tett fel kérdéseket a világbajnoknak, akivel személyesen találkozva kellemesen büszke érzés volt visszagondolni azokra az izgalmas napokra. Az estét Csata Attila elnök nyitotta meg és Pázsit Imre (atomfizikus) vezette be. Hogy ezeket az izgalmakat kissé újra átélhessük, Imre segített filmeken felidézni a 79-es VB magyar szempontból fontosabb játékait.

Kettesben is sikerült beszélgetnem Gergely Gáborral, aki egyébként már hosszú évek óta újságíróként dolgozik.

- Segíti-e a magyar állam a mai magyar asztaliteniszezést?

- Sajnos, több sportággal egyetemben, sokáig elég nehéz helyzetben voltunk. A közelmúltban a kormány szinte minden szakcsoportnál felmérte az eredményeket és igényeket. Mondhatom, hogy az asztaliteniszezőket most szép summákkal támogatják. A milliós tételekből nem csak a válogatott, de több eredményesebb csapatnál is (BVSC, KSE, Postások, stb...) felújításra kerülnek az edzőtermek, a felszerelések és kiszolgáló egységek. Kiemelt támogatásban részesül az utánpótlás, köztük a tehetségesebb játékosok.

- A női pingpongosoknál úgy tudom van kivel büszkélkednünk.

- Póta Georgina (Dzsina) a világ élmezőnyében van, de sokat produkált Lovas Petra, őket megelőzően pedig Tóth Kriszta és a Bátorfy Csilla. Azt kell mondanom, hogy a magyar asztaliteniszezésben a hölgyek viszik a prímet. Sajnos a fiúk lemaradtak mögöttük.

- Ez szorgalom kérdése?

- Az tény, hogy ez egy gyilkos sport. Napi 6-8 órás gyakorlás nélkül, akár milyen tehetséges is az ember, nem tud a legjobbak közé kerülni. Pedig a minket követő generációban rengeteg tehetség volt serdülő és ifjúsági vonalon egyaránt. Rengeteg nemzetközi bajnokságon értek el szép eredményeket. Azt hitték azonban, hogy ez elég ahhoz, hogy profiként vágjanak a nagyvilágnak. Kint a profi életben azonban senki nem kérdezte, mennyit edzenek naponta, hanem eredményekre vártak. Ezek pedig az otthon, Magyarországon megkövetelt rendszeres edzések nélkül nem jöttek maguktól. Ezért tartunk most itt. Persze tehetségek ma is vannak.A mi feladatunk,hogy ezeket felfedezzük és komoly munkára fogjuk. Akkor újra lesznek eredmények is.

- Gergely Gábornak köszönjük szépen a göteborgi találkozást és köszönjük a sikereket.

Göteborg, Maróti László
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.