Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Maróti P. László: Buzánszky Jenőre emlékezve


A futball-labda erős anyagból készül, hogy megtarthassa a belepumpált sok levegőt. Ilyen labdákat ma kétszáz országban mintegy 240 millióan rúgnak, kergetnek, s hogy ez berepülhessen az ellenfél kapujába, ahhoz több száz millió ember szurkol.
A 2013-as Göteborgi Magyar Napok minden bizonnyal egyik legsikeresebb eseménye, az egykori ARANYCSAPAT állandó tagja, az éppen nyolcvannyolc éves Buzánszky Jenő nevéhez fűződik. Vidám, barátságos hangulatú estét töltöttünk Jenő bácsival, aki fáradhatatlanul, két órán keresztül állt az asztalnál. Jegyzetek nélkül. Emlékezett pályafutására, a labdarúgás legemlékezetesebb éveire. Mint mondotta, a sport összefogja az emberek gondolkodását. Ez érvényes a boldog és az olykor csalódott szurkolókra is.

A dombóvári születésű játékos már 1938-ban a futball szerelmese lett. A 40-es évek végén a Dombóvári Vasutas és a Pécsi VSK után az MB I-es Dorogi bányászcsapathoz került. Tolnában, a Megyei Bajnokságon még mint csatár vett részt s az ott esett 85 gólból 52 az ő lábáról került a kapuba. Gólkirály lett. Sajnálta, hogy a látványos csatár szerepéről még az akkori hátvédek kiöregedése miatta kellett lemondania. Buzánszky is hátvéd lett. Sebes Gusztáv, az akkori magyar labdarúgás első embere felfigyelt a dorogi játékosra, Buzánszky Jenőre. Persze nem volt ez olyan egyszerű. 1950 nyarán az Ausztria elleni mérkőzés hozta meg az első szereplés alkalmát.
- Szörnyen izgatott voltam. Amikor megtudtam, hogy mégsem kell pályára lépnem, egy stadionnyi súly esett le a szívemről – emlékezett Jenő bácsi…
Azután novemberben a Magyar Válogatott Bulgáriába utazott. Buzánszky Jenő Szófiában már egyetlen percet sem tölthetett tétlenül. A csapat egyetlen vidéki játékosa volt. Puskás hamarosan nevet is adott az újoncnak: Bányász… Ettől kezdve minden meccsen játszott, mégcsak le sem cserélték. Negyvenkilenc alkalommal öltötte magára a válogatott mezét.
A Kőrösi meghívására Göteborgba érkezett vendég nyolcvannyolc évével is fiatalos volt, sokszor megnevettetett, büszkévé tett minket. 1953 ősze: Jenő bácsi az "Évszázad Mérkőzése", a 6:3 olyan pillanatait idézte fel, amelyekről nem tudhattunk eddig. Akkoriban az internet és a TV kamerái még nem kényeztették el az érdeklődőket. Az angolok otthonukban kilencven évig voltak veretlenek. Ennek vetett véget a mérkőzés, amelynek rádióközvetítését magam is egy pesti boltocska bejárata fölé felerősített hangszóróból hallgattam. Azután az angolok kérték a visszavágás lehetőségét. 1954 májusában eljöttek Budapestre, hogy legyőzzék csapatunkat. Nagyot nevettünk, mert Buzánszki Jenő így emlékezett:
- Az angolok egy hétre jöttek hozzánk és hét-eggyel mentek haza.
Nos, igen: a visszavágón megint az Aranycsapat győzött. 7:1-re…
Azután hosszan elidőztünk a svájci VB eseményeinek megbeszélésével. Jenő bácsi közönsége erről kérdezett a legtöbbet. A bíró engedte a braziloknak "lerúgni" Puskást. Miért? És ez az angol bíró volt ott a németek elleni győztes meccsünkön és a döntőben is. Miért? Hogyan lehetséges ez?
"A győztesnek nem kell, a vesztesnek meg semmi értelme magyarázkodni" - mondotta Buzánszky Jenő.
- Milyen volt a régi fociélet? – kérdezte valaki.
- Nos, akkoriban a vasárnapi misét is úgy rendezték, hogy legyen idő az ebédre. Azután pedig jöhetett a meccs!

Az, hogy Dorogon a 2010-ben 85 éves játékosról, Buzánszky Jenőről nevezték el a stadiont, csupán egyike a hazai és a nemzetközi megbecsülés példáinak. Díszpolgár szülőhelyén, Dombóváron, Dorogon és az erdélyi Farkaslakán; Székelyudvarhelyen tiszteletbeli székellyé avatták. Mint ahogyan Debrecenben, Erdélyben is évek óta neves sportesemény a Buzánszky Kupa. A Gyermekmentő elnökségi tagja. A Prima Primissima díj mellett számtalan díj és kitüntetés tulajdonosa.

Köszönjük Buzánszky Jenőnek, hogy elfogadta meghívásunkat. Reméljük, hogy még találkozunk. Jó egészséget kivánunk és szeretettel gratulálunk.

2013 késő tavaszán jár nálunk. Azután 2015 januárjában jött a szomorú hír:

Buzánszky Jenő 90 évesen, utolsóként távozott az egykori Aranycsapatból. 1925-ben született Dombóváron és 2015-ben Esztergomban hunyt el.

Szerénységét, nagyszerűségét nem felejtjük el.


Nyugodjék békében.

Maróti P. László
2251
PiaNista - 2016. április 29. 18:41:44

Kedves Jégmadár, köszönöm az olvasást és a kedves h.sz.-t.

Üdvözlettel:

PiaNista

3757
jegmadar - 2016. április 29. 13:45:40

Jenő bácsi mindig élni fog a szívekben. Egyszerű emberi tartása példamutató. Szerettem, halálában is tisztelem. Nagyon jól megírt cikk.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.