Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2019.04.19. 23:42
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2019.04.19. 22:08
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok sok szeretettel: Kövesdi Ferencné Teri

2019.04.19. 21:36
Kedves Holnaposok! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, mindenkinek!

2019.04.19. 21:07
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek!

2019.04.19. 18:18
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván szerkesztőségünk minden magazin tagnak és olvasóinknak! Smile

2019.04.19. 18:16
Szép estét kívánok szeretettel! Heart

2019.04.19. 18:16
Mindenkinek Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok! Heart

2019.04.19. 17:54
Kedves Józsi ! A vers ( Erdőn,mezőn ) kétszer lett feltéve kérlek a meglévőt törölni. Köszönettel Tibor (Mirage )

2019.04.19. 14:13
Koszonom szepen, hogy nyuszis versikem ilyen gyorsan folkerult. Mindenkit udvozlok es Kellemes Husveti Unnepeket kivanok.

2019.04.19. 09:05
Kedves Holnaposok! Mindenkinek Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok! Smile Rose

Archívum
Felhasználók
» Legújabb tag: BerencsiSzilvia
» Online vendégek: 4
» Online tagok: 0
Cikk hierarchia
Avar Júlia: Receptek ételekhez és az élethez 2. rész

Édesanyám szinte minden hétvégén készített valamilyen édességet. Felsorolni se tudnám a sok teasüteményt, linzert, piskótát. A legfinomabb a Karácsonykor és Húsvétkor sütött mazsolás kalács volt. Én most csak néhányat említek.

Palacsinta.
Egy nagy tálba kimérem a fél kg finomlisztet , bele keverem a fél csomag sütőport, a csipet sót (cukor nem kell bele) . A közepébe mélyedést csinálok és ide ütöm a két tojást és elkeverem, majd elkezdem a tejet lassan, apró részletekben hozzáadva keverni. Így nem lesz csomós. Majdnem egy liter tejet vesz fel. Sűrű, de folyékony masszát kapunk. Fél órát állni hagyjuk. Hajszálvékonyra szeletelt almát keverünk bele a kisütés előtt, így még finomabb lesz. Az elején, mindig vastagabb palacsintákat süssünk, mert ezt könnyebb megfordítani és nem ragad oda.
A rakott tehéntúrós palacsinta, isteni! ( Tehéntúróhoz mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot és annyi tejfölt teszünk, hogy sűrű, de kenhető legyen. Kevés citromot csavarunk bele és összekeverjük. Sós változata: a tehéntúróhoz kevés cukrot teszel, megsózód és friss apróra vágott kaprot, majd tejfölt, hogy kenhető legyen.) A palacsintát, a lekvárokon kívül megtöltheted vaníliás pudinggal, vagy csokissal. A vaníliáshoz jól megy az eper és a málna, a csokishoz a szilva, meggy vagy az áfonya.
Nyáron főtt rebarbara szárat ( vigyázat, nagyon hamar megfő) összeturmixolva, majd a vanília pudingba keverve, frissítő krémet kapunk.

Nyáron a legfinomabb, ha a kész, még meleg vaníliás pudingba csavarsz 1-2 citrom levét, jól összekevered és hagyod kihűlni ( télen, én melegen is szeretem). Édesanyám ezzel a krémmel kakaós piskótatekercset, vagy kakaós piskótát töltött meg. A tetejét cukrozott citromszeletekkel díszítette. Ünnepi sütemény. Ha nem lenne már Ibi szelet, ezt a süteményt nevezném el édesanyámról Ibolya tekercsnek, mert sehol nem láttam még elkészíteni, pedig a citromkém és a jó csokis piskóta együtt mennyei ízharmóniát képvisel.
Télen jó, ha a kész, forró vaníliás pudingba cukrozott gesztenye masszát keversz el alaposan és hagyod kihűlni. Ha nem teljesen sima a krém , sűrű fém szitán passzírozd át! Hagyd kihűlni! Ezzel piskótát tölthetsz meg, a tetejére csokimáz kerül és meggy szemek.

Csokimáz.
Egy lábosba jó minőségű kakaóport teszel, ugyanannyi kanál kakaópor,mint amennyi kanál cukor! Nagyon kevés víz, csak annyi, hogy ne legyen száraz, hogy ne égjen oda és kis lángon melegíted, állandó keverés közben! Kb. 1 percig főződ, majd fele annyi vajat teszel hozzá, amennyi a máz és addig kevered, míg teljesen el nem olvad a vaj. A tűzről leveszed és hagyod teljesen kihűlni. Ennél finomabb nincs!
Ebbe a csokimázba, miután majdnem teljesen kihűlt gesztenyegolyót, vagy kandírozott gyümölcs darabokat mártogathatsz. Hagyod lecsöpögni a felesleges mázat , aztán hűtőszekrénybe teszed pár órára. Vendégeknek, vagy ünnepekre való finomság.

Édesanyám a karamellájába mindig tett apróra vágott diót (lehet mogyorót, mandulát stb. is) és még forrón csavart rá citromlevet. Forrón fémtálcára öntötte, megvárta, míg kihűl, majd kézzel darabokra törte. Ez a legfinomabb cukorka a világon.
A habcsókot úgy készítette, hogy a masszába tett apróra vágott diót, vagy mazsolát.
Az ő habcsókja belül krémes volt, kívül ropogós. Senkinél nem láttam így készíteni, pedig másik dimenzióba emeli ezt az édességet.

Na, de a legfinomabb, amit nem is gondolnál, hogy az: a csokis ostya. Ostyát lehet ostyasütővel sütni, vagy készen venni. Az ostyalapokat kell megtölteni sűrű, kihűlt csoki krémmel, amibe pörkölt mogyoró darabkákat kevertél. A lapokat megkenve egymásra kell rakni és a legtetejét egy gyúródeszkára rakott nehezékkel lenyomtatni.
Így áll egy napig és ezután tudod felvágni szeletekre. Sokkal –sokkal finomabb, annál, mint amit a boltban kapsz!

Pörkölt palacsintával
Maradék pörköltet tűzálló tálba teszek. Sós palacsintát sütök (nincs benne cukor, csak só) és a palacsintákat vastag csíkokra vágom, majd összekeverem a pörkölttel.
Tejfölt öntök rá, reszelt sajtot is lehet a tejfölbe keverni, majd a sütőben pirosra sütöm. Apróra vágott petrezselyemmel szóróm meg, ha készen van. Ünnepi étel.

Mandulás finomság.
35 dkg cukrot 5 tojással és 35 dkg vajjal habosra keverek, ehhez adok 40 dkg lisztet és 40 dkg őrölt mandulát, csipet sót, vaníliás cukrot, egy sütőport és fél citrom levét. Fél órát pihentetem, majd ujjnyi vastagságban a kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, közepes hőfokon megsütöm. Mielőtt megpirosodna a széle kiveszem, barack lekvárral megkenem a tetejét és arra öt tojás keményre vert habja kerül, amibe 15 dkg cukrot és 10 dkg őrölt mandulát és pár csepp citromlevet is tettem . Ezután nagyon kis lángon tovább sütöm, míg a tojáshab meg nem keményedik. Kihűlés után lehet szeletelni.
A franciáknak van egy ehhez nagyon hasonló süteményük, mindig mandula alakura vágják, nem jut eszembe a neve. Lehet vitatkozni, ki készítette előbb!

Cukrozott gyümölcsök, kandírozás
Édesanyám minden ősszel kandírozott gyümölcsöket, mert szárítani nem tudtunk.
A sárgadinnyehéjtól ( a legkülső réteget levágta), a narancshéjon, citromhéjon át ( akkor ezek még nem tartalmaztak mérgeket) sok mindent. Cukorszirupot főzünk. Annyi vizet teszünk egy lábosba, ami bőven elfedné a gyümölcs mennyiségünket. Felforraljuk és lassan annyi cukrot adunk hozzá, állandó keverés közben, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Ezt a sűrű, forró szirupot ráöntjük a gyümölcsre és hagyjuk kihűlni. Másnap leöntjük a szirupot és felforraljuk, majd ismét a gyümölcsre öntjük. Háromszor kell megismételni, legalább. Kihűlés után, üvegekbe lehet tenni és hűtőben, vagy hideg helyen tárolni. Óvatosan, mérséklettel fogyasztani! Inkább ízesítésre, vagy süteményekbe használjuk!

Sütőtök
A sütőtök úgy a legfinomabb, és leggyorsabban kész, ha meghámozzuk, kivesszük a magjait és nagy darabokra vágjuk, majd kevés cukros vízben, citromkarikával pár percig főzzük. Ezután a léből kivéve betesszük a sütőbe és pirosra sütjük. A főzőlevet hidegen, vagy melegen fogyaszthatjuk.

Szelídgesztenye ( A vadgesztenye (bokrétafa termése) mérgező. Ízületi bántalmakra jó kenőcs formájában.)
A gesztenye szemeket egy napig hideg, cukros vízben-szinte cukor szirup legyen- áztatjuk, úgy hogy ellepje a víz. Másnap éles késsel, egy deszkán, bevágjuk a gesztenye szemek tetején a héját, majd forró sütőben, még egy kis vizet öntve alá puhára és pirosra sütjük. Karácsony napján finom édességet, illatot és hangulatot varázsolhatunk vele a családnak.

Töltött alma

Nagy almákat egészben megfőzünk kevés vízben, egy szelet citrommal, hamar megvan. Tejberizst főzünk. Azonosan kell, mint a rizst, de víz helyett, tejet öntünk rá és a cukrot, fahéjat, vaníliát akkor keverjük hozzá, mikor megfőtt a rizs. A megfőtt almákat kivesszük a léből és egy kanállal kivájjuk a magházat. Ennek a helyére töltjük a cukros tejberizst, amit mazsolával összekevertünk. A töltött almákat egy tűzálló tálba tesszük, ha maradt rizs, azt az almák alá, és sütőben pirosra sütjük.. Nincs kész! Vanília krémet, vagy pudingot öntünk még rá. Minden gyerek szeretni fogja!

Kompótok főtt citrommal
Késő őszi és téli ital, étel a kompót. Nem tudom, miért esik annyira jól ezen időszakban! A lényeg, hogy amikor készítjük, ne főzzük túl a gyümölcsöt, amikor az illata már jól érződik, forr a leve, készen van! Mindig főzök bele egy hámozott citrom szeletet,mert ritka jó ízt ad. Cukrot nem teszek bele. Gyerekeknek fogyasztás előtt lehet kevés mézet csepegtetni és pár csepp citromlevet csavarni bele, a C-vitamin végett. Hidegen és melegen is jó. Én mindig csak annyit készítek, ami egy-két nap alatt elfogy. A lényeg, hogy ha, almából, körtéből, birsalmából készítjük a gyümölcs minden része, még a magjai is belekerüljenek. Ha nem a kertből van a gyümölcs, akkor meg kell hámozni főzés előtt és persze a hibás részeket, ha vannak, kivágni.
Egész nyáron készíthető a kellemes ízű rebarbara kompót. Nagyon hamar megfő.

Medvehagyma
Tavasszal az első zöld, amit megehetünk és együk is, mert nagyon hasznos!
Levesekbe, pörköltbe ( tálalásnál, apróra vágva) , salátákba, de még szendvicsekre is tegyünk!

Spenót
Olajon megpárolom a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. Gyerekeknek nagyon keveset tegyünk, felnőtteknek nagyon sokat! Két nagy kanál lisztet adok hozzá, megsózom és állandó keverés mellett halvány barnára sütöm (nem égetem) és rögtön bele teszem a jó minőségű, felolvasztott mirelit spenótot. Ezzel is keverem. Azért mirelit, mert nem kell passzírozni, hamarabb megvan és nincsenek benne azok a rostok, ami miatt sok gyerek nem szereti. Egy perc után felöntöm annyi tejjel, hogy sűrű legyen. Hamar megvan, addig kell főzni, keverés közben, amíg a lábos falán megmarad egy zöld csík. Így készítve minden gyerek szeretni fogja. Tükörtojással, pár szem sült krumplival vagy pörkölttel lehet tálalni.

Sóska
Olajon megpárolom az átpasszírozott fokhagymát (nagyon keveset), majd a két nagykanál lisztet ugyanúgy , ahogy a spenótnál. Hozzáadom a sóskát, megsózom és keverve párolom pár percig, amíg megváltozik a színe. Egy pohár tejfölbe egy –két kanál cukrot teszek ( ki, hogy szereti), beleöntöm és forrásig melegítem kis lángon.
Ennek is sűrűnek, krémesnek kell lennie, mint a spenótnak! A tálalás hasonló, mint a spenótnál. Készítsd el így, és a gyerek szeretni fogja! Hamar megvan, ne főzd szét!

Tökfőzelék
A tököt meghámozom, kiszedem a belsejét, de nem dobom ki, mert ezt bele lehet tenni zöldséglevesekbe, a húslevesbe , csak le kell majd szűrni. Le is lehet fagyasztani későbbi felhasználásig.
A tököt legyalulom, megsózom. Én nem öntöm el a besózott (enyhén) uborka, tök, káposzta levét, mert az ásványi anyagokat és vitaminokat önteném ki. Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd hozzá adom a legyalult tököt, apróra vágott kaporral ( sokkal) meghintem. Félbevágott paradicsom és egy-két szelet paprika is mehet bele, ezeket a legvégén kinyomom és kiveszem az ételből. Kevés vizet öntök rá, hogy ne kapjon oda. Addig főzőm fedővel félig lefedve, míg puha nem lesz. Hamar megvan, ne főzd szét! Amikor kész,egy nagy pohár tejfölbe két csapott kanál lisztet és fél kanál piros paprikát teszek, összekeverem és a tökre öntöm. Forrásig főzőm és kész. Egy kis kanál ecettel meglocsolom.
Felnőtteknek csípős paprika és egy kis fokhagyma is jöhet bele. Mondanom se kell, hogy krémes állagú kell legyen! Ha nem szereti valaki a hagyma látványát ,az elején félbe vágom a hagymát, ezt pirítom meg, erre jön a tök stb. és a legvégén kiveszem a főtt hagyma minden darabját a főzelékből.
Fasírt, süt hús, tojás vagy pörkölt, lángos jól megy hozzá.

Székely káposzta másképpen
Nagyon jó minőségű savanyú káposztát vegyünk, vagy a savanyított fejeskáposztát, miután lemostuk, enyhén kicsavartuk vékony szeletekre, majd még kisebbre vágjuk.
Nagy serpenyőben füstölt kolbász szeleteket, vagy sonkát pirítunk kevés olajon és apróra vágott hagymát, fokhagymát adunk hozzá és azt is lepirítjuk. Erre jön a megmosott rizs, fele mennyiségben, mint a darált hús. A darált húst is meg kell mosni, gyorsan, ügyesen le lehet róla önteni a vizet, vagy szűrőt használni. Sózzuk, borsozzuk, kiskanál mustárt, őrölt paprikát adunk hozzá és paradicsompürét. Állandó keverés közben, hogy a rizs ne tapadjon le, jó alaposan átsütjük. Ezután hozzáadjuk a felvágott káposztát, kaprot, tárkonyt, köményt , petrezselymet és ezzel is pirítjuk. Amikor már a káposzta is oda-oda kapott, elvesszük a tűzről és tepsibe öntjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy félig álljon benne és forró sütőben addig sütjük, míg el nem főtt a víz, majd újra ennyi vizet öntünk alá és addig sütjük, míg minden víz el nem főtt. Kenyérrel, tejföllel tálaljuk. Én jó minőségű kefírrel szeretem, lágyabb, finomabb, olcsóbb és egészségesebb, mint a tejföl.

Kocsonya
Gyerekkoromban mindig a karácsonyi asztal étele volt. Akkor még nem szerettem. Mi gyerekek rántott halat kaptunk. Besameles krumpli saláta volt hozzá, ecetes hagymával és anya készítette a marinált paradicsompaprikával. Ezt nem lehet megunni! Egy évben egyszer ettük, csak karácsonykor.
A kocsonyát szerintem, azért találta ki a vidéki ember, hogy a disznó azon részeit, amit képtelenség megenni, mégis megegye, hogy kárba ne vesszen. Gondolok itt, a malac fülére, farkára, körmére, fejére, bőrére. Én ezeket csak élőben szeretem, ételben nem. Így hát, jó húsos csülökből főzőm a kocsonyát, majd a legvégén étkezési zselatint keverek a levéhez, hogy kemény legyen.
Füstölt, nem főtt csülköt hideg vízben jól megmosom, a bőrét átdörzsölöm. Lábosba teszem és annyi hideg vizet engedek rá, hogy teljesen ellepje. Egy napig áll ebben. Másnap ezt a vizet leöntöm róla és friss hideg vizet öntök rá, hogy ellepje. Felteszem a gázra és amikor már forr, ezt a vizet is leöntöm róla. Újra hideg vizet engedek rá, úgy hogy éppen csak ellepje, ebben addig főzőm, kis lángon, lefedve, míg a hús le nem válik könnyen a csontról. Ne tovább! Mindig annyi víz legyen rajta, hogy éppen csak ellepje, több vizet ne adj hozzá! Ebbe a harmadik vízbe már tehetek szemes borsot, babérlevelet, hagymát, fokhagymát, hogy együtt főjön a hússal. Amikor kész, leválik a hús, kiveszem a léből. A csontot és a bőrt visszateszem a lébe és tehetek hozzá sárgarépát, zellert, petrezselymet, paprikát, még fokhagymát és hagymát. Megkóstolom a levet, hogy elég sós-e, ha nem, még teszek hozzá sót, általában, nem kell. Kellemesen, de határozottan sósnak kell lennie, különben nem lesz jó. A levet addig főzőm, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. Ne tovább! Tálak aljára szétosztom a megfőtt, felvágott húst. Amikor a zöldségek megfőttek, ezekből karikákat vágva a tálak legaljára lehet tenni. Amikor készen van teljesen, a gázt lezárom, egy zacskó étkezési zselatint kevés még meleg húslében, egy kis tálban feloldok kevergetve, majd szintén kevergetve, lassan a többi meleg húsléhez adom és jól összekeverem. A húslét szűrőn átszűrve a tálakban lévő húsra öntöm. Ha nagy a csülök 2 zacskó zselatin kell. A hagyma, fokhagyma másodszori hozzá tétele azért fontos, mert a hosszú főzés alatt sokat veszítenek az erejükből és az ízükből.
A tálakat kihűlés után hűtőbe tesszük, egy éjszaka alatt megdermednek.

Sonka főzése
Pontosan úgy történik, ahogy a csülöké. A legjobb a csontos sonka, ha nincs benne csont, addig főzőm, amíg puha, omlós nem lesz. Sót nem adok hozzá. Nem veszem ki a léből, ebben hagyom kihűlni. A harmadik, utolsó főzőlébe teszek szemes borsot, fokhagymát, hagymát, babérlevelet, tárkonyt és más zöldfűszereket is lehet. Amikor kihűlt, kiveszem a léből, tálba, vagy deszkára teszem és a hűtőbe. Egy éjszakát ez is álljon, evés előtt. Az utolsó főzőlevet szintén a hűtőben kell tárolni! Nagyon finom, ha bab, lencse, káposzta, krumpli vagy zöldséglevest főzünk benne.
Húsvétkor és karácsonykor édesanyám a lemosott tojásokat mindig a sonka levében főzte meg, sokkal finomabb.

Besamel mártás
Lábosban 50 g vajat olvasztunk, kis lángon és állandó keverés közben 25 g lisztet adunk hozzá. Nem szabad, hogy megbarnuljon! Keverés közben lassan, kis részletekben 300 ml hideg tejet adok hozzá. Csomómentes, sűrű krémet főzők állandó keverés közben. Hamar megvan. Sózni, borsozni kell. Finom mustár jön bele egy kanállal és egy csipet cukor. Ha nagy a vendégség, a két, háromszorosát kell ennek az adagnak megfőzni. A majonézhez hasonló íze kell legyen, fűszerezés után. Nincs benne olaj és tojás, ezért szeretik a diétázók, gyengélkedők, gyerekek.
Nagyon sokféle felhasználási módja van ennek a mártásnak. Ha még melegen reszelt sajtot, sót, borsot keverünk bele, sajtmártást kapunk, ami jó kenyérrel, tésztákhoz, halakhoz, húsokhoz, salátákhoz.

Besameles krumpli saláta
Krumplit főzünk a héjában, épp hogy ellepje a víz, kevés sóval. (Kivéve télen, amikor már el kezd csírázni a krumpli, mert akkor meg kell hámozni, kivágni a csirákat és kevés vízben, pici sóval megfőzni.) Ha puha a krumpli, leöntjük a vizet, megvárjuk míg kihűl, majd lehúzzuk a héját és felszeleteljük. Lila hagymát, vagy új hagymát, mosás, tisztítás után apróra vágunk és a krumplival együtt a Besamel mártásba keverjük. Kevés só, bors jön még hozzá. Lehet langyos még minden hozzávaló az összekeverésnél. Fogyasztás előtt egy napig áll kihűlés után a hűtőben.

Avar Júlia
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Holnap Magazin cookie-kat/sütiket használ, mint a legtöbb weboldal. Tovobbi információk a sütik kezeléséről..
Kattints a Megértettem gombra az elfogadáshoz és az információ sáv bezárásához. Amennyiben nem teszel semmit, automatikusan úgy tetekintjük, hogy elfogadod a sütik kezelését.