Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2019.05.20. 13:08
Kedves Szerkeszto Ur! Az utolso foltett versemnel a cimnel a kekkel szobol egy "k" eltunt. Nem tudom hogyan javithato? Udvozlettel: Maria

2019.05.20. 07:23
Szép napot és hetet kívánok, mindenkinek, szzeretettel, Magdi

2019.05.19. 23:33
Szia Józsi! Levél ment, Smile

2019.05.19. 22:23
Szép estét és jó éjszakát mindenkinek. Smile

2019.05.19. 21:10
Szép álmokat kívánok szeretettel Mindenkinek! Heart

2019.05.19. 20:18
Magdolna 43 Szép estét kívánok Rose!

2019.05.19. 02:06
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2019.05.18. 18:13
Szép délutánt mindenkinek! HeartMiklós

2019.05.18. 17:01
S Heartzép napot kívánok szeretettel!

2019.05.18. 11:41
Szép napot, Jó hétvégét mindenkinek! Smile

Archívum
Felhasználók
» Legújabb tag: Freyvirag
» Online vendégek: 3
» Online tagok: 0
Cikk hierarchia
Avar Júlia: Receptek ételekhez és az élethez 3. rész


Bólé
Karácsonyi, szilveszteri ital. A hozzávalókat mindenki tudja. Vörösbor, kompótok, konyak (vagy whisky, vagy likőr, vagy pálinka, vagy stb.) és pezsgő, szegfűszeg. Összeöntjük egy nagy tálban és fogyasztás előtt egy napig állni hagyjuk. Ha nem elég édes pár csepp mézet teszek bele. Én mindig szilva, meggy és barack kompóttal készítem. Mazsola, áfonya is jöhet. Apróra kockázott almát mindig teszek bele és citrom, vagy narancs karikákat. Ha nem szereted a kompótot, aszalt gyümölcsöket és felkockázott fügét is tehetsz bele. Nagyon jó a dió, mandula és friss kókuszreszelék benne, de fel kell hívni a vendégek figyelmét, hogy van benne, nehogy félrenyeljék! Mindig teszek bele erős, nem ízesített tea filtert 2-3 darabot , egy napot áll benne, majd kínálás előtt kiveszem belőle. Így még finomabb és nem száll a fejbe.
Keksz szalámihoz , kókuszgolyóhoz erős kávét vagy teát öntök tej helyett, finomabb és tovább eláll.

Zölddió likőr
Minél erősebb szilva (gyümölcs) pálinka, annál jobb hozzá. Ha van 2 liter pálinkánk, ahhoz 2 liter vörösbor ( nem drága, de vörösbor legyen) kell és 6-7 szem zölddió. Csak olyan zölddiót használjunk, ami teljesen ép, sehol se barna és még olyan puha, hogy egy tűvel át lehet teljesen szúrni. A zölddiókat megmossuk, apró darabokra vágjuk és annyi pálinkát öntünk rá, hogy ellepje. Lezárjuk ezt az üveget, vagy edényt és sötét, hűvös helyre tesszük 2-3 hétre. Gumikesztyűvel nyúljunk mindig a zölddióhoz! 3 hét után leöntjük a diókról a szeszt. Ezekből a diódarabokból sok cukorral diólekvárt lehet főzni. A szeszhez hozzáöntjük a maradék pálinkát, a 2 liter vörösbort és négy zacskó vaníliás cukrot is. Tiszta, fém kanállal addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Tökéletesen záródó üvegekbe öntjük és sötét, hűvös helyen tároljuk. Nehogy napra tegyük, ahogy sok receptben ajánlják! Karácsonykor, vagy 3-4 hónap múlva kínálható.

Lencse saláta
Szilveszteri bulikhoz.
A lencsét előző este megmosom és leöntöm annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje. Másnap egy lábosban felteszem főni, sóval,borssal, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával és annyi vízzel, hogy éppen elfedje. Addig főzőm kis lángon, fedő alatt, amíg meg nem puhult. A lencsét leszűröm, a levét fel lehet használni levesekhez, de a salátán is maradjon egy kevés. A lencséhez adok vékony lila hagyma szeleteket, sót ,borsot, mustárt, csipet cukrot, vágott petrezselyem levelet , tárkonyt és az apróra vágott főtt zöldségeket is. Fogyasztás előtt, ennek is egy napot állnia kell. Sült hússal, sonkával, tojással, virslivel tálalhatjuk.

Diós, mákos kalács
Karácsonyi, húsvéti sütemény. Egy kocka élesztőt langyos, egy pohár cukros tejben felfuttatunk. 60 dkg lisztet egy tálba szitálunk és a közepébe tesszük a felfuttatott élesztős tejet, 4 nagy evőkanál cukrot, egy csomag vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, fél dl étolajat és egy pohár joghurtot és egy közepes kanál sót. Összegyúrjuk lágy, sima tésztává, amíg a kezünkről magától le nem jön. Türelemmel gyúrjuk, össze fog állni. Ha nagyon ragad a gyúrás után is egy kis lisztet adunk hozzá, inkább csak a kezünket lisztezzük be, ha túl kemény a tészta, még egy kis tejet adunk hozzá. A lágy cipót a tálban letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk meleg helyen. Ha lábosban van, felmelegített fém lábost tehetünk felfordítva a tetejére, a meleget biztosítva. Közben 25 dkg darált diót összekeverünk barack lekvárral, birsalma lekvárral, vagy dió lekvárral, egy kanál citromlével, 3 nagy kanál cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral,rumba áztatott mazsolával ( aszalt gyümölcs darabkákkal) és kevés tejjel, hogy kenhető állaga legyen és lassú tűzön pár percig, állandó keverés közben összefőzzük. Nem folyhat! Másik lábosba 25 dkg darált mákot teszünk, szilvalekvárral, vagy áfonya lekvárral ,mazsolával (aszalt gyümölcsökkel), egy kanál citromlével, 3 nagy kanál cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és kevés tejjel, hogy kenhető állaga legyen és lassú tűzön pár percig, állandó keverés közben összefőzzük. Nem folyhat! Mindkét tölteléket hagyjuk kihűlni.
Mikor a tészta megkelt, ketté vágjuk, az egyik felét kinyújtjuk, úgy hogy ujjnyi vastag legyen mindenütt. Megkenjük a diós töltelékkel, nem túl vastagon, és feltekerjük, nem szorosan és nem lazán! Kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mellé a mákkal töltött kalácsot is és meleg helyen még egy órát kelesztjük. A kalácsokat meglocsoljuk cukros tejjel. Mindkét kalács tetejét megkenjük, egy nagy kanál cukorral felvert tojássárgájával. Ettől szép barna lesz majd a tetejük. Előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg piros nem lesz a teteje, széle. Nem nyitogatjuk a sütőt! Ha nem látunk a sütőbe, csak akkor nézhetjük meg, ha már mindent betöltött a sütemény illata.

Szilvás lepény
Ugyanezt a kalács tésztát használjuk fel, amit az előbb leírtam. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát kimagozott, lefelé fordított , fél szilva szemekkel szorosan kirakjuk. Mirelit szilva nem jó, csak friss! Majd egy kis lábosban tejfölt kikeverünk fahéjjal, vaníliás cukorral, 3-4 nagy kanál cukorral és vastagon a szilvák tetejére öntjük. Fél órát még kelni hagyjuk és előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a széle piros nem lesz.

Túrós, kapros lepény
Ugyanezt a kalács tésztát használjuk fel, amit az előbb leírtam. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tésztára tehéntúros krém kerül. Fél kg tehéntúróhoz kiskanál sót, 3-4 kanál cukrot, egy jó csokor apróra vágott kaprot, egy pohár tejfölt és két felvert tojást keverünk. A megkent tésztát fél órát még kelni hagyjuk és előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a széle piros nem lesz. Erre is önthetünk sütés előtt kevés meleg tejet.

Borsodó
Csak felnőtteknek!
Egy lábosban 5 nyers tojássárgát habosra keverek 15 dkg cukorral (vaníliás cukorral), pár csepp kicsavart citromlével, majd még egy egész tojást keverek hozzá, és még jól összekeverem. Egy nagy lábosba vizet melegítek, ha egy csipet sót teszel bele hamarabb felforr. Amikor forr a víz, leveszem a tetőt és azt a lábost teszem a helyére, amiben a tojáskeverékem van. 3 dl jó minőségű fehér bort adok apránként a felvert tojáshabhoz, állandó keverés mellett. Kb. 10 percig főzőm így, közben állandóan keverem. Hidegen,melegen, egyaránt ritka finom! Kalácsokhoz, aranygaluskához, száraz süteményekhez, öntetnek adjuk.


Becsinált leves
Csirke húsból, borjú húsból készíthető. A megmosott, feldarabolt csirkét nagy lábosba tesszük, egy nagy, félbe vágott hagymával, 2 fokhagyma gerezddel, megtisztított sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, zeller zölddel, tárkonnyal, pár levél kelkáposztával, vagy káposzta levéllel és kevés olajon párolni kezdjük, fedő alatt.
Sót, borsot, babérlevelet adunk hozzá. Közben kevergetjük. Mikor a hagyma már piros, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen elfedje a hozzávalókat. Kis lángon addig főzzük, míg a hús le nem jön a csontról, de nem tovább! Egy kis lábosban egy pohár tejfölhöz egy nagy kanál lisztet keverünk csomómentesen, kis pirospaprikát és egy kis húslét szedünk hozzá és apránként hozzá keverjük a leveshez. Addig melegítjük még, amíg el kezd forrni, majd elzárjuk a gázt. Apróra vágott petrezselyem és kiskanál tárkonyos ecet jön még bele. A húst és zöldségeket ki lehet szedni, apróbb darabokra vágni és visszatenni a levesbe. A főtt hagymát, fokhagymát kidobjuk. Tartalmas, egy tál étel.

Nem szoktam hagyma levest készíteni, de minden húslevesbe és zöldséglevesbe sok, 2-3 fej hagymát és 3-4 fokhagyma gerezdet főzők, mert jó ízt ad és nincs olyan szervünk, amire ne lenne jó hatással. Nem tudja mindenki megenni a nyers hagymát, fokhagymát, pedig a vajas pirítósra dörzsölt fokhagyma, egy teával, téli estéken legalább, fél egészség.

Húsleves
Csontos húsokból kell készíteni. Az alaposan megmosott húst annyi hideg vízben kezdjük el forralni, fedő alatt, kis lángon, hogy éppen elfedje. Só és egész bors jön bele. Mikor a hús már éppen leszedhető a csontról, rögtön hozzá adjuk a megtisztított, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és zeller zöldet, egy darab karalábét és egy darabka kelkáposztát, hagymát és fokhagymát. Tehetünk bele egy paradicsomot és pár szelet paprikát. Az elfőtt vizet pótoljuk. Csak addig főzzük, míg a zöldségek megpuhultak, ne tovább! Sűrű, fém szitán egy másik lábosba szűröm a levest. A húst leveszem a csontról, felvágom és a lébe teszem, a felkockázott zöldségekkel együtt. A hagymát, fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát, a kelkáposztát, zeller zöldet, a karalábét kinyomom és kidobom. Tálalásnál őrölt pirospaprikát és apróra vágott petrezselyem levelet szórok rá. Levesbetéteket külön sós vízben megfőzöm és a forró levesbe teszem. Csípős paprikát és reszelt, sózott fekete retket lehet kínálni hozzá.

Gulyásleves
Marhalábszárból készítem, minél több a hús, annál finomabb. A húst jól megmosom és nagyon éles késsel felkockázom.
Olajon egy nagy lábosban ( bográcsban) apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítok, állandó keverés közben, kis lángon. Erre teszem a húsdarabokat, sót, borsot és jó alaposan átforgatom, megvárom, amíg levet ereszt és meg nem változik a hús színe. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. Addig főzőm, míg puha nem lesz a hús. Ekkor adom hozzá a pucolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert vékony szeletekre szeletelve. Egy marék új babot, vagy előre beáztatott babot is lehet bele tenni, valamint pár káposzta levelet és 3-4 darab felkockázott krumplit. Tárkonnyal, paradicsommal, pár szelet paprikával, őrölt piros paprikával és köménymaggal, ha van, gombával fűszerezzük. A legvégén csipetkét főzünk bele és apróra vágott petrezselyemlevéllel szórjuk meg.
Csípős paprikát adunk mellé.

Zöldbab leves
Ha a gyerek nem szereti a zöldbabfőzeléket, ezt készítsünk! Ezt szeretni fogja!
Egy lábosban olajat melegítek és félbevágott hagymát pirítok rajta. Erre teszem a megmosott, mindkét végén lecsípett, a szálakat lehúzott és apróra tördelt zöldbabot.
Pár kocka sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert is teszek rá. Sózom, borsozom. Átforgatom az olajon és pár percig párolom, majd egy egész paradicsomot, fél paprikát teszek hozzá és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje. Addig főzöm, kis lángon, fedő alatt, míg a bab puha nem lesz. Kiveszem a megfőtt hagymát, paradicsomot, paprikát, a levesbe nyomkodom a levét és kidobom. Egy pohárban tejfölt összekeverek egy kanál liszttel és őrölt piros paprikával, szedek a leves levéből hozzá, jól kikeverem és a forró leveshez öntöm apránként. Egy kiskanál tárkonyos, fokhagymás ételecetet locsolok rá. Megvárom, míg forr egyet és elzárom. Apróra vágott petrezselyemlevelet szórók rá. Pár órával előtte megtisztított, apróra vágott, besózott lila hagymát kínálok mellé ( a fejtett bab leveshez is). Kenyérrel tálalom.

Lucskos káposzta
Csontos sertés húsokból, vagy húsos karaj csontból és fehér fejes káposztából készül. Apróra vágott hagymát és fokhagymát a nagyobb darabokra vágott csontos hússal, kevés olajon párolunk kevergetés közben, fedő alatt. Ha alaposan megpárolódott, annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, sóval, borssal addig főzőm, míg puha lesz a hús. Ekkor adom hozzá a nagyobb darabokra vágott káposztát, úgy háromszoros mennyiségben, mint a hús. Jöhet bele zeller, petrezselyem gyökér, tárkony, kapor, kömény, paprika, paradicsom. Még öntök rá vizet, hogy ellepje és addig főzőm, míg puha nem lesz a káposzta és a zöldségek. Amikor minden puha, egy kis lábosban egy pohár tejfölhöz egy nagy kanál lisztet keverünk csomómentesen, kis pirospaprikát és egy kis húslét szedünk hozzá és apránként hozzá keverjük a leveshez. Addig melegítjük még, amíg el kezd forrni, majd elzárjuk a gázt. Apróra vágott petrezselyem és kiskanál tárkonyos ecet jön még bele. Szintén tartalmas egy tál étel.

Káposztás és babos ételekbe mindig tegyél kaprot, köményt, tárkonyt és petrezselymet!

Salátás új borsó
Serpenyőben apróra vágott hagymát olajon megpirítok, majd hozzá adom a megtisztított zsenge borsót, fél paradicsomot, pár szelet nem csípős paprikát . Sózom, borsozom. Pár perc múlva , ha a borsó már kész, az apróra vágott fejes saláta leveleket is hozzá teszem és még 5 percig párolom kis lángon, fedő alatt, kevergetés közben, egy kis vizet is öntünk alá. A legvégén kis kanál fűszeres ecetet teszek rá és megszóróm apróra vágott petrezselyemmel. Húsokhoz, sajtokhoz, tojáshoz, de magában is nagyon finom.

Tepsis padlizsán
Egy nagy fej hagymát felvágunk vékony karikákra és kevés olajon üvegesre párolunk. A vékonyra szeletelt padlizsánt megsózzuk és pár percig a hagymával együtt sütjük. Egy tepsibe lerakjuk a hagymát, rá a padlizsánt, majd paradicsom szeletekkel teljesen elborítjuk, kevés sóval meghintjük és kevés olajjal, valamint egy fél csésze vízzel meglocsoljuk. Tejfölbe kevert juhtúrót, vagy füstölt sajtot öntünk a tetejére és sütőben pirosra sütjük. Krumplipürével, vagy kenyérrel, salátával tálaljuk.
Padlizsán helyett cukkinival , vagy zsenge zöldborsóval is készíthetjük.

Ecet ízesítése
Magunk is készíthetünk ízesített eceteket, úgy hogy az ecetbe teszünk fokhagymát, kaprot, mustármagot, köménymagot, tárkonyt, majorannát, zsályát, borókabogyót, petrezselyemlevelet, zellerlevelet, gyömbért, koriandert, rozmaringot, babérlevelet, tormát, bazsalikomot. Bár mit , amit szeretünk. Majd lezárjuk az üveget és a hűtőben tároljuk. Pár nap alatt kioldódnak az illat és íz anyagok az ecetbe és használhatjuk salátákhoz, húsokhoz, levesekhez.

Tepsis hal
Pisztránggal nagyon finom. Minden halételnél, amit készítünk a családnak, barátoknak, a szálkákat el kell távolítani. Nagyon szálkás halat nem is veszek, de a többit is főzés előtt tiszta kézzel átvizsgálom és a szálkákat kihúzogatom, nehogy valakinek a torkán akadjon. Így is vigyázni kell az evésnél! A halat megmossuk, megtisztítjuk és alaposan megsózzuk minkét oldalát és borsozzuk. Serpenyőben olajon mindkét oldalát pár percig sütjük, majd egy tepsibe rakjuk, ráöntjük az olajat , kevés vizet és egy pohár tejfölben elkevert reszelt hagymát öntünk a tetejére. Forró sütőben pirosra sütjük. Hamar megvan. Krumplipürével tálaljuk.

Krumplipüré
Héjában megfőzzük a krumplit, kevés sóval, annyi vízzel, hogy épp ellepje, kis lángon. Ha puha, leöntjük a vizet és lehúzzuk a héját, majd összetörjük a krumplit, sózzuk, vajat és tejet teszünk hozzá, hogy krémes legyen. Visszatesszük a tűzre és úgy keverjük, hogy a tejjel, vajjal is összeálljon és lássuk, hogy mennyi tej kell hozzá. Akkor lesz a legfinomabb, ha a legvégén szitán átnyomjuk, majd a sütőben pirosra sütjük a tetejét. Ne főzzük szét a krumplit, csak addig, míg nem lesz puha és azonnal zárjuk el a gázt! Soha ne hagyjuk a krumplit a főzővízben kihűlni, ha puha, öntsük le róla a vizet!
2-3 fej vöröshagymát négybe vágok és kevés olajon, kis lángon barnára pirítom. A szeleteket összeturmixolom az elkészült krumplipürével és kevés reszelt füstölt sajttal, sóval úgy, hogy teljesen homogén masszát kapjak. Habzsákba kanalazom ezt a masszát és nagyon vékonyra nyújtott leveles tészta csíkok közepére nyomok belőle annyit, hogy a tészta másik felét rá tudjam hajtani. Ezeket a töltött csíkokat tepsire teszem és sütőben pirosra sütöm. Gyorsan elkészül és nagyon finom.

Krumpli gombóc
Héjában megfőzzük a krumplit, kevés sóval, annyi vízzel, hogy épp ellepje, kis lángon, fedő alatt. Ha puha, leöntjük a vizet és lehúzzuk a héját, majd összetörjük a krumplit, sózzuk és vajat adunk hozzá. 1 kg krumplihoz 5dkg vajat. Az összetört krumplihoz és vajhoz kevés lisztet adunk fokozatosan és összegyúrjuk. Lágy, könnyű tésztát kapunk. A tésztából hengereket sodrunk, majd ezt felvágjuk egy- forma darabokra és ezeket gombócokká sodorjuk a tenyerünkben. Forró, sós vízben addig főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz tetejére és pörköltek zaftjába szedjük.
Pörkölthöz, vadashoz, zaftos húsokhoz, húsos káposzta ételekhez köretként nagyon finom.
Ugyan ezeket a gombócokat fogyaszthatjuk hús nélkül, párolt káposztával, vagy sajttal, tejföllel.
Ez a tészta az alapja a szilvás gombócnak és a nudlinak. Ekkor olajon pirított zsemlemorzsára szedjük. Szórhatunk rá őrölt diót porcukorral, vagy mákot porcukorral, tehetünk rá szilva, barack, eper vagy áfonya lekvárt.

Burgonya ropogós
Héjában megfőzzük a krumplit, kevés sóval, annyi vízzel, hogy épp ellepje, kis lángon, fedő alatt. Ha puha, leöntjük a vizet és lehúzzuk a héját, majd összetörjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, egész tojást adunk hozzá, ( 1 kg krumplihoz 1 db tojás) őrölt paprikát, apróra vágott petrezselymet. Annyi lisztet adunk hozzá (kevés kell), hogy könnyű tésztává gyúrhassuk. Lapos, tenyérnyi darabokat készítünk a tésztából és kevés forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Sütés előtt, lehet pár szelet hagymát és pár gerezd fokhagymát az olajban kisütni. A legfinomabb, ha a sütéséhez azt az olajat használjuk, amiben a hús sült. Sült húshoz, főzelékekhez , vagy csak salátákhoz is adhatjuk.

Puliszka
A világ minden táján ismerik, úgy ,mint a lecsót, csak másképp hívják.
Erdélyben több féle kukorica fajtát termesztenek és ezeket különböző durvaságú kukoricalisztté őrlik meg az ételeikhez. Szinte minden háznak megvan a maga kedvenc kukoricaliszt választéka és főételt, levesbetétet, köretet, de édességet is készítenek belőle. Nálunk egyfajta, ízetlen kukoricaliszt kapható a boltokban.
1 liter vízbe egy kiskanál sót teszek és felforralom. Ehhez öntöm apránként, állandó keverés közben a 300 dkg kukoricalisztet és 20 percig főzöm, amíg sűrű nem lesz.
Tejjel, joghurttal vagy kefirrel, aludttejjel lehet enni, vagy zaftos húsokhoz köretként nagyon finom. Elkészíthető juhtúrós, vagy füstölt sajtos puliszkának is. Kihűlés után egy lábosban apróra vágott hagymát pirítunk és erre rakunk egy réteg puliszkát, majd egy réteg juhtúrót, így rétegezzük, majd a sütőben pirosra sütjük.
A legfinomabban egy román pásztor készítette a román hegyekben. A forró puliszkát kiöntötte agy nagy deszkára, ami így gyorsan kihűlt. Nagy szeletekre vágta és mindegyik közepére tett nagyon finom juhtúrót, majd gombóccá gyúrta. Ezeket a gombócokat egy alulról fával fűtött fém lapon, kevés olajon, minden oldalán megsütötte.

Fasírt
Darált marha vagy disznóhúsból készítem. Igen finom, ha többféle húsból, birka vagy vadhúsból készül. Minden darált húsos ételhez minél nagyobb lyukú darálón lett a hús ledarálva, annál jobb! A húst megmosom, megsózom, borsozom. Apróra vágott hagymát, fokhagymát adok hozzá. Apróra tépkedett zsemlét, vagy barna kenyeret keverek hozzá, de van aki külön lángost süt a fasírthoz és azt tesz bele. Pirospaprika, mustár, paradicsomkrém, apróra vágott petrezselyem jön még bele. Nagyon jó benne az előzőleg kevés olajon megpirított padlizsán, vagy cukkini szelet felaprózva. Csirke májat is teszek bele, egészben, nem feldarabolva. 2-3 tojást ütök bele és alaposan összekeverem az egészet. Hosszú tepsibe púpozom, olajjal meglocsolom és a sütőben addig sütöm, míg piros nem lesz a teteje. Variációk: az egyik fasírt belsejébe száraz kolbász rudat dugok, a másik fasírtrúd közepébe főtt tojásokat nyomok sütés előtt. Kihűlés után a hűtőben tárolva napokig eláll. Én hidegen jobban szeretem, kenyérrel, kevés mustárral.



Töltött paprika
Igazi magyar étel, nem láttam más népek konyhájában. Az olaszok nagyon szívesen fogyasztják, ha Magyarországra látogatnak.
Darált disznóhúsból, vagy többféle darált hús keverékéből készíthető. Kevés olajon megpárolok apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd erre teszem a darált húst és kevesebb, mint a fele mennyiségben a megmosott rizst. Sózom, borsozom és addig párolom állandó keverés közben, míg a hús és a rizs is oda-oda kap, néhol megpirul.
Ezt a keveréket töltöm a nagy, húsos, kibelezett paprikákba. Egy nagy lábosban olajon megpárolok egy jó nagy, félbevágott vöröshagymát, majd paradicsompasztát, félbevágott paradicsomokat, fokhagymát, sót, borsot, cukrot petrezselyem és zeller szárat és levelet, bazsalikomot, őrölt pirospaprikát és pár karika csípős paprikát is teszek bele. Felöntöm annyi vízzel, hogy sűrű, de leves állaga legyen. Mindig, csak olyan paradicsompasztát használj, amit, ha főzés előtt megkóstolsz finomnak és nem savanyúnak érzed! Cukor (nem sok) akkor is mindig kell hozzá, ne felejts el!
Két-három emberre, biztosan kell két –három nagy doboz paradicsompaszta. Ha a hagyma megfőtt és puha, legjobb, ha leszűröd, mert mindent ki kell venni belőle.
Ebbe a leszűrt paradicsomlevesbe jönnek a megtöltött paprikák és lehet friss petrezselymet és zellert is bele tenni megint. Vizet már nem lehet hozzá önteni, tehát úgy kell kiszámítani az elején a leves mennyiségét, hogy a paprikákat ellepje.
Nem baj, ha a töltelék kicsit kifolyik főzés közben a levesbe, csak sűrűbb lesz tőle. Kis lángon, néha óvatosan megkeverve főzzük, amíg a rizs teljesen puha nem lesz. Én sok lével és finom friss kenyérrel szeretem.

Májpástétom
Mindenféle, nem hízott májból készíthető. A májat jól megmossuk. Epe, epehólyag ne legyen rajta. Serpenyőben olajon hagymát, fokhagymát pirítunk, lehet nagy darabokat, mert a végén összeturmixoljuk. Tehetünk még bele egész paradicsomot és pár szelet paprikát. Erre tesszük a máj szeleteket és kis lángon, kevergetve, fedő alatt puhára pároljuk. Kész, amikor érződik a sült máj illata, lesült, vagyis tiszta az olaj és puha a máj. A gázt elzárjuk, sózzuk, borsozzuk, piros paprikát szórunk rá, majorannát, vágott petrezselylevelet. Az egészet, kivéve az olajat, összeturmixoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. Teszünk hozzá egy jó kanál mustárt, ízlés szerint még sót, borsot, apróra vágott lilahagymát, vagy újhagymát és kevés vajat. Összekeverjük. Pár órát álljon evés előtt! Nagyon jó!

Húspástétom
Azonosan készül a májpástétommal. Pörköltet készítünk, majd ezt turmixoljuk össze. Teszünk bele, apróra vágott hagymát, kevés reszelt fokhagymát, nagy kanál mustárt,apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, őrölt paprikát. Ha nem főtt a pörköltben paradicsom, paradicsom pasztát, vagy sűrítményt is tehetünk hozzá egy kiskanállal és vajat. Összekeverjük. Próbáld ki! Tízórait is csomagolj belőle!

Padlizsánkrém
Megszámlálhatatlan elkészítési módját hallottam, olvastam. Borzasztó! Felejtsd el! Ez a tuti!
Nagy, hibátlan, sötétlila padlizsánt szedünk, vagy veszünk. Megmossuk, késheggyel megszurkáljuk, a szárát levágjuk és sütőben, vagy kint a kerti sütőn, minden oldalát alaposan megsütjük. Ha nincs teljesen átsülve, borzalmas lesz az íze! Akkor van kész, ha levet engedett és a héja enyhén megégett. A sült héját lehúzzuk. Puha, krémes padlizsánhúst kell kapjunk. Ezt nem turmixoljuk, hanem fa, vagy fém késsel, bárddal péppé verjük, egy deszkán. A pépet egy tálba tesszük és sót, apróra vágott lila hagymát, vagy új hagymát és jó minőségű majonézt keverünk hozzá. Fele annyi majonézt, mint a padlizsánhús. Semmi más nem kell! Nem kell bors se bele, mert elnyomja a padlizsán ízét! Kenyérre kenve, paradicsommal, kaliforniai paprikával, olajbogyóval a legfinomabb. Vendégváró falatkákat is készíthetünk belőle, ha kis, nem túl sós kekszekre halmozunk belőle.

Avar Júlia
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Holnap Magazin cookie-kat/sütiket használ, mint a legtöbb weboldal. Tovobbi információk a sütik kezeléséről..
Kattints a Megértettem gombra az elfogadáshoz és az információ sáv bezárásához. Amennyiben nem teszel semmit, automatikusan úgy tetekintjük, hogy elfogadod a sütik kezelését.