Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bige Szabolcs Csaba: Levelek Umbriából 2.


Marmore vízesések (Cascata delle Marmore)

Déli féltizenkettő. Az országút mellett, a korlátnak támaszkodva várakozunk. Sziréna hangja hasít bele a csendbe. Figyelmeztetik a kirándulókat, látogatókat, igyekezzenek eltávolodni a vízesés közeléből, mert hamarosan felnyitják a tározó zsilipjeit.
Először csak fenn a tetőn látszik valamelyes változás a különben gyér vizű zubogó kezdeténél. Aztán a lezúduló víztömeg egyre tömegesebbé válik és sűrű páraszerű permet tölti meg a völgyet, amit a mélybe ömlő zuhatag ver fel. Három szinten át éri el a völgyfenekén levő patakot.
Az olaszok szerint ez Európa legmagasabb vízesése. 165 méter magas. Nem vitatom, de ha van is valahol magasabb, az biztos nem ilyen „elzárom-kinyitom” rendszerrel működik. Ebből a szempontból pedig valószínűleg egyedülálló a világon.
Az egész dolog még az ókorban kezdődött. A Velino felföldi folyója mentén, Rieti városa környékén lápos, mocsaras földek terültek el. A lakosok számára gondot okozott, amit még a gyakori megbetegedések is súlyosbítottak. Valószínűleg malária okozta a bajt. Kr.e. 271-ben Manius Curius Dentatus konzulsága idején lecsapoló csatornát építettek a Marmore szikláig, melyen átbukva az állóvizet levezette az alacsonyabban fekvő Nera völgyébe. A Mocsár lecsapódása megoldódott, de más gond adódott. A megnövekedett vízhozam, különösen az áradások idején, a Nera völgy településeit veszélyeztette, első sorban Terni városát. A két város között ádáz viták dúltak a kialakult helyzet miatt annyira, hogy a Szenátus is kénytelen volt foglalkozni vele. A vitában Cicero képviselte Ternit és Aulus Pompeius Rietit. A tárgyalás nem vezetett eredményre, s minden maradt a régiben! A karbantartás hiányában azonban a csatorna lassan feltelt, és így visszaállt az eredeti helyzet. Később - egy évezred múltán -, aztán a pápák próbálták újabb csatornákkal biztosítani a felföldi mocsarak lecsapolását több-kevesebb sikerrel.
Manapság a folyók, a mocsár, a csatorna megzabolázva a vízerőmű révén áramot szolgáltat a tartománynak. És gyönyörűséget a turistáknak!
Nem minden napi látvány amint a hatalmassá duzzadt zuhatag párafelhőbe burkolózva lezúdul a fenti szikláról a mélybe! Éjszaka reflektorok világítják meg, mely nagymértékben fokozza a látvány hatását.
Ha megelégeltük a különleges látványt látogassunk el Assisi városába, hiszen csupán szűk 60 km távolságra van. Legközelebb onnan tudósítok…

Bige Szabolcs Csaba
2720
bigeszab - 2017. augusztus 10. 18:48:28

Kedves Babu!
Valóban nem minden napi látvány amint a hatalmassá duzzadt zuhatag párafelhőbe burkolózva lezúdul a fenti szikláról a mélybe! Megérte arra kanyarodni utunk során...
Szeretettel: Szabolcs
RoseSmile

5548
babumargareta - 2017. augusztus 09. 19:04:10

Kedves Szabolcs .
Lehet ha történelmi lecke lenne nem olvasnám el,de Te oly csodásan irtad,hogy
meg sem alltam ,egy szuszra olvastam érdeklödéssel .
Nagyon szépen irsz,élmény olvasni irásaidat.
Szeretettel....BabuIn Love

2720
bigeszab - 2017. május 30. 16:52:25

Kedves Rita!
A szavak nem fejezik ki kellőképpen, hogy milyen szép és különös jelenség ez a vízesés. A lezúduló vízből feltörő permet, mint felhő, vagy köd borítja be a helyet. Örülök, hogy beszámolóm megnyerte a tetszésedet!
Szeretettel: Szabolcs

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.