Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2017.10.22. 00:16
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2017.10.21. 22:47
Jó éjt mindenkinek! Smile Határidős feladataim miatt egy ideig a megszokottnál is ritkábban leszek, hiányoztok. Sad

2017.10.21. 17:04
Szép hétvégét és ünnepet.Minfenkine
k gratulálok! Smile In Love Rose

2017.10.21. 16:56
Kellemes délutánt kivánok Mindenkinek ! Smile

2017.10.21. 13:56
Kedves Vadvirág !Nem tudom milyen képről vagy képekről írsz a HSZ-odban, mert én a videón kívül egyetlen képet sem találtam sehol,,,, Kérle... Bővebben

2017.10.21. 13:51
Kedves Társaim ! Kétnapig nem leszek, mert otthonomban tartózkodom - ezért sem írok most HSZ-okat, meg itt bent 56-os és születésnapi ünnep... Bővebben

2017.10.21. 13:21
Kedves Holnap Magazin Alkotói , Írói, Olvasói ! Köszönöm szépen , hogy olvastok, értékes válaszokat hagytok minden esetben a számomra ! Kelleme... Bővebben

2017.10.21. 12:23
Gratulálok a verselő vers nyerteseinek! Smile

2017.10.21. 11:16
Szeretettel gratulálok a Verselő vers nyerteseinek. F.egri Rózsa

2017.10.21. 10:50
Gratulálok a verselő vers nyerteseinek! Várjuk további verseiteket! Rose Szeretettel, Etel

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Móritz Mátyás: Viharsarok: Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér c. nagyregényéreKrasznahorkai László
Báró Wenckheim hazatér
c. nagyregényére


A fáma azt mondja, hogy ahol egy rossz szekér fut velünk, ahol feleslegesen és potyára tébolyog és tévelyeg minduntalan és szakadatlan hárommillió emberünk, hárommillió folyamatosan és tartósan marad, ahol az etikai romlottság és feslettség és a spirituális züllöttség fénytelen és megvilágítatlan ébredésünk senkiföldjévé tette azt, amit államnak és nemzetnek is szólíthattunk és titulálhattunk volna, közel a megváltás.

Csaknem, kevés híján, megközelítőleg, jóformán, nagyjából, úgyszólván a messiás.

Arról tudakozódtak, puhatolóztak, kíváncsiskodtak, faggatóztak, hogy a magyarok istenére mikor esküszünk, hogy halnunk mikor kellene ha nem most, hogy mikor mossuk le a gyalázatot, hogy sírjainkra az unokáink leborulhassanak?...

Arról kérdezősködtek és tudakoltak: van-e bármi ürügyünk, kibúvónk, alibink, apellátánk, panaszunk, észrevételünk, reklamációnk, zokszavunk az ellen, hogy a mi praclinkba adják a kantárt, hogy aztán a fogat, kocsi, hintó, taliga, kordé, batár, fiáker, konflis, -cammogjon, poroszkáljon, kolbászoljon, cirkáljon amerre lát.

Végezetül, befejezésül, utoljára, befejezésképpen arról informálódtak: na de hát hová-hová mászkálunk, slattyogunk, kullogunk, ballagunk, mendegélünk, bandukolunk, lépegetünk, lépdegélünk, sétálunk kutyagolunk, tipegünk, baktatunk, battyogunk, gyalogolunk, totyogunk, andalgunk, csellengünk, kódorgunk, lépkedünk, caplatunk, gyüszmékelünk, csoszogunk, téblábolunk, lépdesünk, cirkálunk azzal a szekérrel az éjszakában.

Összesünket, egészünket, minden egyesünket, mindenfélénket, mindenneműinket elherdáltuk, elfecséreltünk, elpocsékoltuk, eltékozoltuk, elkótyavetyéltük, elpazaroltuk, elszórtuk, és valamennyien, egytől-egyig, elkallódtunk, elillantunk, kámforrá váltunk, tovatűntünk, felszívódtunk, köddé váltunk, pocsékba mentünk, és kárba vesztünk.

Bizakodásaink, reménykedéseink, jóhiszeműségünk, hitünk, bizalmunk, reménységünk elgőzölgött, és azt követeljük, igényeljük, kérjük, akarjuk, óhajtjuk, szeretnénk, áhítjuk, szándékozzuk, áhítozzuk, epekedjük, ácsingózzuk, sóvárogjuk, vágyakozzuk, áhítjuk hőn, hogy a kétszer kettőből bár csak ne lenne a síron túl se csak négy.

Majd, utána, később, ezen túl, ezt követően, ezután azt kívánjuk, bárha, vajha, ne kívántunk volna ilyet.

Fogódzkodnánk, csimpaszkodnánk, fogódznánk, de már késő.

Nyirkosság van, pára van, ködfátyol van, a zajongó, zsibongó, lármát csapó, zsongó, zúgolódó, nyüzsgő, lármázó, hangoskodó, zajt csapó, zúgó, zsivatoló, ordító, bömbölő, őrjöngő, zsinatoló, sipítozó, ordibáló kergeség, félkegyelműség, habókosság, normáltalanság, kreténség, zavarodottság, eszelőség, buggyantság, húgyagyúság, böszmeség töksötétsége.

A fátummal, végzettel, rendeltetéssel, karmával színészkedni semmit sem ér.

És amikor már ennyire nem számít, nem oszt és nem szoroz, nem tesz semmit, egyre megy, és neked, és nekem, és mindenkinek nyolc, jön az infó, az információ, a tájékoztatás, az értesítés, a fáma, az adat, az ismertető, a tudnivaló, a tény, hogy a megváltás karnyújtásnyira, köpésnyire, kőhajításnyira.

És a hír azt mondja, nyilatkozza, közli, beszéli, kimondva, kinyilvánítva, kinyilatkozva, kijelentve, kiszólva, szövegelve, manifesztálva, hangoztatva, hogy újból, ismételten, megint, újfent, ismét, megint csak lesz jelentése, mondanivalója, tartalma, üzenete a bizakodásnak, reménykedésnek, jóhiszeműségnek, hitnek, bizalomnak, reménységnek.

Hogy beugrunk majd a nagybőgőbe, és ha jó kedvünk kerekedik, jól be is pityizálunk, hogy a nagy nekikeseredésünk egy lyukas vashatos sem ér.

Hogy lesz etikai, és morális fegyelem, rendezettség, szigor, szigorúság újra, és ebben az erkölcsi rendben, szabályosságban, szabályszerűségben, kifogástalanságban, okéságban vagyonos, jómódú, pénzes, jól szituált, módos, tehetős, burzsuj és pénztelen, szűkölködő, ínséges, nélkülöző, nincstelen, rászoruló, hátrányos helyzetű, vagyontalan, ágrólszakadt, toprongyos, koldus, földönfutó, vagyon nélküli, éhenkórász, csöves, jöttment, pór egymás szemébe tud nézni.

És Ő hozza el, a lángoszlopunk, helyet foglalva a jognak nagyasztalánál, aki kezéből a zászlónkat se gyávaságból, se lomhaságból el nem hajítja.

Mert hazajön a hajszolásból, üldözésből, hajhászásból, kergetésből, Ő, a milliárdos, a Buenos Aires-i lakos, állampolgár, személy, egyén, illető, szerzet, ember, fő, messiás.

Mert nem szemléli, mustrálja, tekinti, stíröli, kuksizza, bámulja, kukkolja, kuksolja, méregeti, lesi, hesszeli, figyeli, kukkerolja, kémleli, vizslatja, pásztázza, skubizza, csekkolja, szuggerálja, fürkészi, sasolja, fikszírozza semmirekellőként, munkakerülőként, naplopóként, haszontalanként, tunyán, dologkerülőként, szájtátiként, léhűtőként, tohonyán, henyén, hanyagul, passzívan.

Mert amikor már úgy van, hogy nincs sehogy, egyetlen személy, egyén, illető, szerzet, fő, alak, koma, pacák, hapsi, pasas, pali, muki, ipse, krapek, tag, ürge, figura, férfi, muksó, pasi, fickó, csávó, manus, hapek, arc, fószer, fazon, csóka, csákó, legény, hapi, srác, fiú, úr, pofa, személy, illető, mandró, fráter, szerzet, szivar is elég.

Báró, királyfi, herceg, gróf Wenckheim hazatér.

Csak idétlenkedek, ökörködöm, hülyülök, hülyéskedem, tréfálkozom, marháskodom, élcelődöm, poénkodom, mókázom, humorizálok.

Csak viccelek.

Móritz Mátyás
2017 Július 26. Szerda
Budapest, Csepel
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
2251
PiaNista - 2017. augusztus 03. 13:26:39

1949 vége és 1954 nyara között a Békés-Tarhos Wenckheim-kastélyban berendezett zenei kollégiumban tanultam sokadmagammal. A zene azóta is meg-megcsendül a falak között, vagy a szabadban egy-egy nyári zenei tábor érdeklõdõinek köszönhetõen.

üdvözlettel:

PiaNista