Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2017.08.21. 08:04
Jó reggelt és szép napot Holnaposok Smile

2017.08.20. 21:24
Szép estét, Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2017.08.20. 20:53
Kedves Józsi! Bocs a figyelmetlenségemé
rt! (bár ezek szerint más is elnézte) Semmi gond , én hajnalban még láttam, hogy fejlesztés történik, így t... Bővebben

2017.08.20. 19:48
Kellemes estét kivánok szeretettel ! Smile

2017.08.20. 17:15
Kedves Sophie! Én köszönöm a segítséget és elnézést az esetleges kellemetlenségekér
t. Smile

2017.08.20. 17:01
Ilonáknak, Emíliáknak utólag, Istvánoknak pedig frissiben kívánok boldog névnapot! TIBOR Wink

2017.08.20. 16:36
Kedves Botond! Köszönjük az észrevételt, javítottuk. Most már olvashatóak ismét a hozzászólások az írásaidnál. Elnézést a kellemetlenségért.

2017.08.20. 16:01
Egész pontosan - ahogy én láttam - 2015 közepétől minden hozzászólás elszállt.

2017.08.20. 15:56
Sziasztok! Úgy vettem észre, hogy néhány versemnél törlésre kerültek a hozzászólások. Ezt ki lehet javítani? Smile

2017.08.20. 15:48
Kedves Edit! A fejlesztés ki volt írva a főoldalon, fent, már pénteken reggel. Igyekszünk minél kisebb időre kikapcsolni az oldalt, de néha szükséges.

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Móritz Mátyás: Viharsarok: Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér c. nagyregényéreKrasznahorkai László
Báró Wenckheim hazatér
c. nagyregényére


A fáma azt mondja, hogy ahol egy rossz szekér fut velünk, ahol feleslegesen és potyára tébolyog és tévelyeg minduntalan és szakadatlan hárommillió emberünk, hárommillió folyamatosan és tartósan marad, ahol az etikai romlottság és feslettség és a spirituális züllöttség fénytelen és megvilágítatlan ébredésünk senkiföldjévé tette azt, amit államnak és nemzetnek is szólíthattunk és titulálhattunk volna, közel a megváltás.

Csaknem, kevés híján, megközelítőleg, jóformán, nagyjából, úgyszólván a messiás.

Arról tudakozódtak, puhatolóztak, kíváncsiskodtak, faggatóztak, hogy a magyarok istenére mikor esküszünk, hogy halnunk mikor kellene ha nem most, hogy mikor mossuk le a gyalázatot, hogy sírjainkra az unokáink leborulhassanak?...

Arról kérdezősködtek és tudakoltak: van-e bármi ürügyünk, kibúvónk, alibink, apellátánk, panaszunk, észrevételünk, reklamációnk, zokszavunk az ellen, hogy a mi praclinkba adják a kantárt, hogy aztán a fogat, kocsi, hintó, taliga, kordé, batár, fiáker, konflis, -cammogjon, poroszkáljon, kolbászoljon, cirkáljon amerre lát.

Végezetül, befejezésül, utoljára, befejezésképpen arról informálódtak: na de hát hová-hová mászkálunk, slattyogunk, kullogunk, ballagunk, mendegélünk, bandukolunk, lépegetünk, lépdegélünk, sétálunk kutyagolunk, tipegünk, baktatunk, battyogunk, gyalogolunk, totyogunk, andalgunk, csellengünk, kódorgunk, lépkedünk, caplatunk, gyüszmékelünk, csoszogunk, téblábolunk, lépdesünk, cirkálunk azzal a szekérrel az éjszakában.

Összesünket, egészünket, minden egyesünket, mindenfélénket, mindenneműinket elherdáltuk, elfecséreltünk, elpocsékoltuk, eltékozoltuk, elkótyavetyéltük, elpazaroltuk, elszórtuk, és valamennyien, egytől-egyig, elkallódtunk, elillantunk, kámforrá váltunk, tovatűntünk, felszívódtunk, köddé váltunk, pocsékba mentünk, és kárba vesztünk.

Bizakodásaink, reménykedéseink, jóhiszeműségünk, hitünk, bizalmunk, reménységünk elgőzölgött, és azt követeljük, igényeljük, kérjük, akarjuk, óhajtjuk, szeretnénk, áhítjuk, szándékozzuk, áhítozzuk, epekedjük, ácsingózzuk, sóvárogjuk, vágyakozzuk, áhítjuk hőn, hogy a kétszer kettőből bár csak ne lenne a síron túl se csak négy.

Majd, utána, később, ezen túl, ezt követően, ezután azt kívánjuk, bárha, vajha, ne kívántunk volna ilyet.

Fogódzkodnánk, csimpaszkodnánk, fogódznánk, de már késő.

Nyirkosság van, pára van, ködfátyol van, a zajongó, zsibongó, lármát csapó, zsongó, zúgolódó, nyüzsgő, lármázó, hangoskodó, zajt csapó, zúgó, zsivatoló, ordító, bömbölő, őrjöngő, zsinatoló, sipítozó, ordibáló kergeség, félkegyelműség, habókosság, normáltalanság, kreténség, zavarodottság, eszelőség, buggyantság, húgyagyúság, böszmeség töksötétsége.

A fátummal, végzettel, rendeltetéssel, karmával színészkedni semmit sem ér.

És amikor már ennyire nem számít, nem oszt és nem szoroz, nem tesz semmit, egyre megy, és neked, és nekem, és mindenkinek nyolc, jön az infó, az információ, a tájékoztatás, az értesítés, a fáma, az adat, az ismertető, a tudnivaló, a tény, hogy a megváltás karnyújtásnyira, köpésnyire, kőhajításnyira.

És a hír azt mondja, nyilatkozza, közli, beszéli, kimondva, kinyilvánítva, kinyilatkozva, kijelentve, kiszólva, szövegelve, manifesztálva, hangoztatva, hogy újból, ismételten, megint, újfent, ismét, megint csak lesz jelentése, mondanivalója, tartalma, üzenete a bizakodásnak, reménykedésnek, jóhiszeműségnek, hitnek, bizalomnak, reménységnek.

Hogy beugrunk majd a nagybőgőbe, és ha jó kedvünk kerekedik, jól be is pityizálunk, hogy a nagy nekikeseredésünk egy lyukas vashatos sem ér.

Hogy lesz etikai, és morális fegyelem, rendezettség, szigor, szigorúság újra, és ebben az erkölcsi rendben, szabályosságban, szabályszerűségben, kifogástalanságban, okéságban vagyonos, jómódú, pénzes, jól szituált, módos, tehetős, burzsuj és pénztelen, szűkölködő, ínséges, nélkülöző, nincstelen, rászoruló, hátrányos helyzetű, vagyontalan, ágrólszakadt, toprongyos, koldus, földönfutó, vagyon nélküli, éhenkórász, csöves, jöttment, pór egymás szemébe tud nézni.

És Ő hozza el, a lángoszlopunk, helyet foglalva a jognak nagyasztalánál, aki kezéből a zászlónkat se gyávaságból, se lomhaságból el nem hajítja.

Mert hazajön a hajszolásból, üldözésből, hajhászásból, kergetésből, Ő, a milliárdos, a Buenos Aires-i lakos, állampolgár, személy, egyén, illető, szerzet, ember, fő, messiás.

Mert nem szemléli, mustrálja, tekinti, stíröli, kuksizza, bámulja, kukkolja, kuksolja, méregeti, lesi, hesszeli, figyeli, kukkerolja, kémleli, vizslatja, pásztázza, skubizza, csekkolja, szuggerálja, fürkészi, sasolja, fikszírozza semmirekellőként, munkakerülőként, naplopóként, haszontalanként, tunyán, dologkerülőként, szájtátiként, léhűtőként, tohonyán, henyén, hanyagul, passzívan.

Mert amikor már úgy van, hogy nincs sehogy, egyetlen személy, egyén, illető, szerzet, fő, alak, koma, pacák, hapsi, pasas, pali, muki, ipse, krapek, tag, ürge, figura, férfi, muksó, pasi, fickó, csávó, manus, hapek, arc, fószer, fazon, csóka, csákó, legény, hapi, srác, fiú, úr, pofa, személy, illető, mandró, fráter, szerzet, szivar is elég.

Báró, királyfi, herceg, gróf Wenckheim hazatér.

Csak idétlenkedek, ökörködöm, hülyülök, hülyéskedem, tréfálkozom, marháskodom, élcelődöm, poénkodom, mókázom, humorizálok.

Csak viccelek.

Móritz Mátyás
2017 Július 26. Szerda
Budapest, Csepel
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
2251
PiaNista - 2017. augusztus 03. 13:26:39

1949 vége és 1954 nyara között a Békés-Tarhos Wenckheim-kastélyban berendezett zenei kollégiumban tanultam sokadmagammal. A zene azóta is meg-megcsendül a falak között, vagy a szabadban egy-egy nyári zenei tábor érdeklõdõinek köszönhetõen.

üdvözlettel:

PiaNista