Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2017.08.21. 08:04
Jó reggelt és szép napot Holnaposok Smile

2017.08.20. 21:24
Szép estét, Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2017.08.20. 20:53
Kedves Józsi! Bocs a figyelmetlenségemé
rt! (bár ezek szerint más is elnézte) Semmi gond , én hajnalban még láttam, hogy fejlesztés történik, így t... Bővebben

2017.08.20. 19:48
Kellemes estét kivánok szeretettel ! Smile

2017.08.20. 17:15
Kedves Sophie! Én köszönöm a segítséget és elnézést az esetleges kellemetlenségekér
t. Smile

2017.08.20. 17:01
Ilonáknak, Emíliáknak utólag, Istvánoknak pedig frissiben kívánok boldog névnapot! TIBOR Wink

2017.08.20. 16:36
Kedves Botond! Köszönjük az észrevételt, javítottuk. Most már olvashatóak ismét a hozzászólások az írásaidnál. Elnézést a kellemetlenségért.

2017.08.20. 16:01
Egész pontosan - ahogy én láttam - 2015 közepétől minden hozzászólás elszállt.

2017.08.20. 15:56
Sziasztok! Úgy vettem észre, hogy néhány versemnél törlésre kerültek a hozzászólások. Ezt ki lehet javítani? Smile

2017.08.20. 15:48
Kedves Edit! A fejlesztés ki volt írva a főoldalon, fent, már pénteken reggel. Igyekszünk minél kisebb időre kikapcsolni az oldalt, de néha szükséges.

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Sophie: Interjú Fövényi Sándorral
Bevezető:
Július hónapban újból elindítottuk Sétapálca riportsorozatunkat, akkor Simon Dávidot mutattuk be Nektek. Megőrizve a hagyományokat, Dávid jelölhette meg a következő riportalanyunkat. Ezúton szeretném Nektek bemutatni Fövényi Sándort, aki 2014 óta publikál az oldalon. Rengeteg igazán jól megmunkált, mély tartalommal bíró verset köszönhetünk Neki, amit úgy gondolom többször is érdemes elolvasni, ízlelni, és elgondolkodni a mondanivalóján.


Bakos-Kapási Zsófi: Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Július hónapban Simon Dávidot mutattuk be, és a hagyományokhoz híven Ő jelölhette meg a következő riport alanyt, így jutottunk el Hozzád, nagy örömünkre. Kérlek, mutatkozz be pár szóval, mesélj magadról.

Fövényi Sándor: Fövényi Sándor a nevem 1961-ben születtem Budapesten, általános, közép- és főiskolába is itt jártam. Már gyerekkoromban megszerettem a verseket, de akkor még csak szavaltam őket iskolai rendezvényeken. Úgy 16 évesen próbálkoztam a versírással, de mivel sportoltam is a focit választottam. Jelenleg Szigetbecsén élek egy csendes kis Duna-parti községben 35 éve a feleségemmel, és egy szem fiúnkkal.

B-K.Zs: Aki megnézni a profilod, az láthatja, hogy 2014 óta publikálsz verseket az oldalon, azonban egy ideje nem olvashattunk Tőled új verset. Mióta foglalkozol írással, és mi inspirált, hogy tollat ragadj? Mikor várható ismét új alkotás?

F.S.: Mindig is tudtam, hogy verseket fogok írni, de valahogy sosem volt rá idő, húztam, halasztottam csodára várva. Aztán úgy 14 éve leültem és megírtam az első versem, azóta az életemmé vált. Valami furcsa belső késztetés inspirál az írásra, nem írok fiktív dolgokról, csak ami velem megesett, vagy ha bánt az emberi szomorúság, kiszolgáltatottság. 2007-2008-ban elvégeztem az Íróakadémia Szépírói mesterkurzusát, hogy a szakmai fogásokat is megismerjem, Tóth Krisztina volt a tanárom. Rengeteg kudarc után kezdték elfogadni enyhén dekadens stílusom, azóta rendszeresen jelennek meg írásaim különböző irodalmi lapokban.

B-K.Zs.: Látható, hogy eddig verseket publikáltál, gondolkoztál esetleg azon, hogy a jövőben prózát is írj? Mi az, amiért a vers áll közelebb Hozzád?

F.S.: Az Akadémián prózaírást is tanultunk, de az valahogy nem megy nekem, gondot jelent még egy önéletrajz megírása is. De a vers, hát az egy csuda tíz perc mámor és a jobbak készen vannak, a rosszakat három hétig írom:)

B-K.Zs.: Amikor nem írsz, mi az, ami kitölti a mindennapjaidat, mivel foglalkozol?

F.S.: Mivel a Duna-parton lakom, imádok horgászni, sokat csendelek itt, sok versem született a víz mellett, és itt van időm olvasni is, de ma már csak verseket olvasok,
főleg klasszikusakat, az elismert kortárs költőket is ritkán, de valahogy nem ízlenek nekem, jobban szeretem a hozzám hasonló, amatőr poétákat olvasni, mert rengeteg szívet találni bennük.

B-K.Zs.: Ahogy olvastam a verseidet, véltem felfedezni a stílusodban József Attilát, Adyt, néhol Radnótit. Kik azok az írók/költők az irodalomban, akik hatnak rád? Kik a nagy kedvenceid, és miért?

F.S.: Nekem József Attila a minden, utána Radnóti, Tóth Árpád, és persze zenében Hobo, és Bill kapitány. Talán ha majd költő leszek, remélem a három klasszikusból sikerül, összegyúrnom magam.

B-K. Zs.: Meséld el, kérlek, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy ötlet, egy vers, hogyan bontakozik ki, és nyeri el végső formáját?

F.S.: Néha elég egy gondolatszikra, és már reppen is a vers, egy jó szóból vagy mondatból más tudok írni, néha hosszú csend, akkor nagyon szenvedek, üresnek találok mindent.

B-K. Zs.: Miért fontos számodra az írás, milyen pluszt ad, és nem utolsó sorban milyen céllal születnek meg a művek?

F.S.: Sosem vágytam babérokra az írásért, bár van pár flancos díjam, de nem ez az érdekes, a segíteni vágyás, a másoknak örömszerzés vezeti tollam, esetleg az, hogy dühödten kiköpjem helyettük, amit ki kell.

B-K. Zs.: Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?

F.S.: A Holnap magazinra véletlenül találtam rá, de jól éreztem ott magam, nagyon bensőséges hangulata van, és ez jó, mert akad olyan verses portál, ahol könnyen legyilkolják az ember lelkét. Lustaságom miatt nem raktam fel mostanában oda verseket, de ígérem behozom, sok kedves barát van ott.

B-K. Zs. : A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?

F.S.: Az elmúlt évet az új kötetem munkálataival töltöttem, ezért kevés új verset írtam.
Szóba került egy másik irodalmi magazinnal, hogy legfrissebb verseim egy úgynevezett Z-füzetek sorozatban kiadják, de ez még csak a jövő, sokat kell még dolgoznom ahhoz az írásaimon.

B-K. Zs.: A Sétapálca riportsorozat következő részében kit szeretnél megismerni közelebbről a Holnap Magazin alkotói közül?

F.S.: Kozák Máriát javaslom.

Bakos-Kapási Sophie
Szerkesztő
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
4944
Roberto - 2017. augusztus 05. 07:19:04

Gratulálok Kedves Sándor!
Nagy szerénységre vall, ha valaki ezt mondja: "jobban szeretem a hozzám hasonló, amatőr poétákat olvasni, mert rengeteg szívet találni bennük."
Véleményem szerint Fövényi Sándor nem amatőr!
Ugyan jómagam nem tanultam sehol sem a versírást, és nem tartom magam költőnek, de Sándort igen. A költő verseit itt is olvastam, meg máshol is! Ha szabad, fel is hívnám Zsófia és mások figyelmét pl. a havonta megjelenő internetes Kaláka szépirodalmi folyóiratra, ahol renszeresen olvashatunk jó verseket Fövényi Sándortól! Üdv: Robi

2952
bruxinelli - 2017. augusztus 04. 07:59:03

Kedves Sándor !
Szégyellem, de eddig még nem olvastam a verseit, Sándor. . Lám mire jó a " Sétapálca " megmozgatja az ember kíváncsiságát. Így jártam Simon Dávid esetében is. Nagyon jó tollú költővel találkoztam, de lépéshátrányban vagyok, igyekszem ezt a hátrányt betartani annál is inkább mert mindig az aktuális Sétapálcás költő az első, azután következik az ajánlott író, költő írásainak megismerése. Egyébként kár, hogy az előző gyakorlat megszűnt, mármint az, hogy innen a Sétapálcáról egyből betudtunk lépni a költőhöz olvasgatni a verseit, vagy az író prózáit. Az ajánlás , a soron következőre, gondolom, egyféle tetszésnyilvánítás alapján történik, de Kozák Máriáról nem találtam a riportban Jó lett volna egy pár szóval bevezetni őt, úgy mint ahogy Dávid tette, Sándorral.
Kívánok sok sikert a további munkájához, gratulálok, Zsófia.