Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Sophie: Interjú Kozák Marival
Augusztus hónapban Sétapálca rovatunk második számában Fövényi Sándort mutattuk be Nektek, a hagyományokhoz híven Ő jelölhette meg, ki legyen a következő interjú alanyunk. Sándor Kozák Marinak adta át a stafétát, így szeptember hónapban vele ismerkedhettek meg egy kicsit közelebbről. Mari 2015-ben jelentkezett először verseivel a Magazin oldalán, és nagy örömünkre 2 év kihagyás után ismét publikál oldalunkon. Eddig három verset olvashattok Maritól, de bízunk benne, hogy ez a szám gyarapodni fog a jövőben.

Bakos-Kapási Zsófia: Szeretettel köszöntelek a Sétapálca riportsorozatban. Augusztus hónapban Fövényi Sándort mutattuk be, és a hagyományokhoz híven Ő jelölhette meg a következő riport alanyt, így jutottunk el Hozzád, nagy örömünkre. Kérlek, mutatkozz be pár szóval, mesélj magadról. 
Kozák Mária: Kozák Mari vagyok – ma már nyugdíjas – tanító. Közel 40 év tanítás után úgy éreztem itt az ideje, hogy mást is tegyek és adjam át helyem a fiataloknak. Egy kedves kis városban élek, s igyekszem napjaimat olyannal kitölteni, amit szeretek. A család, az unoka és az írás ad nekem erőt a mindennapokhoz. Sokat utazom Pest és városom közt, látok, hallok, élményt gyűjtök az íráshoz. Szabadidőmben szívesen olvasok, sétálok, szétszórom gondolataimat a szélben – azok meg visszajönnek és a fehér papíron betűk, szavak, versek vagy történetek lesznek.

B-K.Zs.: Aki megnézni a profilod, az láthatja, hogy 2015-ben kezdtél publikálni verseket az oldalon, azonban két év kihagyás után olvashatunk ismét a tolladból új alkotást. Mióta foglalkozol írással, és mi inspirált, hogy tollat ragadj?
K.M.: Talán tíz – tizenöt éve kezdtem el komolyabban írni. Először meséket gyermekemnek, majd kis tanítványaim is megismerhették ezeket az írásokat. Lányaim akkor már felnőttek lettek, de imádott fiam szívesen hallgatta, majd toldogatta a hozzá legközelebb állókat. Olyannyira inspirált, amit naponta láttam, átéltem, meséltem – madarak, fák, állatok, manók és törpök élete, hogy 2011-ben könyvformában is megjelent néhány. Verbiről a kis idétlenke verébről. Álom és Mosoly, két törpe akik az évszakokat mutatják be a gyermekeknek.
A versek mindig itt maradtak velem, nem akarnak magamra hagyni. Néha bánatosak, olykor vidámak – mindig olyanok, mint én.

B-K.Zs.: Eddig csak verseket olvashattunk Tőled. Gondolkozol esetleg azon, hogy kipróbáld magad a próza írásában is? Mi az oka annak, amiért közelebb érzed magadhoz a verseket?
K.M.: Nincsenek közelebb hozzám a versek. Mint már említettem írok mesét, prózát egyaránt. A szomorúság, a mindennapok álmai, vágyai vannak jelen mindben – persze a természet imádata is megjelenik. Szeretem a festményeket – régi korokét, mai művészekét – így aztán egyre gyakrabban jelenik meg a festményekben látott gondolatom is írott formában.

B-K.Zs.: Amikor nem írsz, mi az, ami kitölti a mindennapjaidat, mivel foglalkozol? 
K.M.: Ha nem írok, akkor olvasok – fura, hogy a kettő szinte elválaszthatatlan egymástól. Fentebb már szóltam róla, mennyire imádom a természetben tett sétákat, a játékot Lili unokámmal, az álmodozást kedvenc fáim alatt. Szeretek főzni és utazgatni, kavicsokat gyűjteni – úgy élni és viselkedni, ahogyan önmagamtól elvárhatom. Nem vagyok egy mindig megfelelni típus – hisz nem is szabad mindenkinek – de próbálok magammal békességben élni – bár ez elég nehezen megy, mióta imádott fiam örökre magamra hagyott.

B-K.Zs.: Kik azok az írók/költők az irodalomban, akik hatnak rád? Kik a nagy kedvenceid, és miért?
K.M.: Sokan vannak és mégis kevesen – hisz nem tudunk mindenkit megismerni – talán nem is kell. Nagyjaink hatással vannak rám, de az utóbbi években egyre többet olvasok a mai kor íróitól, költőitől. Talán néhány név a teljesség igénye nélkül – és mire ezt leírtam, rájöttem, hogy nincs is kedvencem – a könyv az amit szeretek, a betűk, a szavak, a történetek, a világ amiben élünk vagy éltek… így nem is kell a név, csak a maradandó élmény.
A kortárs költészet áll hozzám nagyon közel – sokat és sokszor keresem fel Fövényi Sándor, Mészáros Laci, Zajácz Edina, Túri Zsuzsi, Kardos Zsöte…és még sokak oldalát, és gyönyörködöm verseikben.( bocsánat, maradtak ki sokan )

B-K.Zs.: Meséld el, kérlek, hogy dolgozol egy írásodon. Miként születik meg egy ötlet, egy vers,  hogyan bontakozik ki, és nyeri el végső formáját?
K.M.: Hm! Mit is mondhatnék erről. Nagyon termékeny vagyok, és ha eszembe jut egy szó vagy gondolat, azonnal leírom és már csak írok és írok. Néha papírra, van hogy füzetekbe (sokszor négy-öt van előttem), de legtöbbször a gépbe. Nem szoktam javítgatni, ha egyszer leírtam marad úgy – ha nem szeretem, azonnal eldobom.

B-K.Zs.: Miért fontos számodra az írás, milyen pluszt ad, és nem utolsó sorban milyen céllal születnek meg a művek?
K.M.: Nekem az írás a minden – az álmaim a vágyaim a papíron élednek fel, s indulnak ki a világba, hogy elmondják az embereknek, amit hallani szeretnének. Több mint két évvel azelőtt szörnyű tragédia történt a családomban – harmadik és egyben legkisebb gyermekem örökre magamra hagyott – ekkor úgy éreztem, el kell mondanom minden anyának, hogyan lehet és kell túlélni a bánatot. Versben, prózában „mesélek „erről – és hiszem, hogy segítek ezzel sorstársaimon. Nekem megnyugvást jelent – hisz így beszélgetek gyermekemmel – másoknak erőt ad. Persze a mindennapok visszáságait is látom és erről is gyakran írok.

B-K.Zs.: Hogyan találtál rá a Holnap Magazin oldalára?
K.M.: Már nem is tudom, azt hiszem találtam egy szépséges írást, és addig kutattam utána, míg az oldalon rátaláltam. Aztán küldtem nektek verset – szíves volt a fogadtatás, hát maradtam. A két év kihagyásom hiszem, hogy megbocsátható.

B-K.Zs.: A közeli és távoli jövőre nézve mik a terveid, milyen ötletekkel szeretnéd még meglepni olvasóidat?
K.M.: Három könyvet – versek és prózák – készítettem már drága gyermekemnek, most készítem a következőt. Újra elkezdtem meséket írni, és egyre gyakrabban veszek részt pályázatokon is. Sokáig éltem bezárkózva, ideje egy kicsit kilépnem azon az ajtón.

B-K.Zs.: A Sétapálca riportsorozat következő részében kit szeretnél megismerni közelebbről a Holnap Magazin alkotói közül? 
K.M.: No ez nagyon nehéz kérdés, hisz sokan vannak, akik a lelkemig érnek. Mégis döntenem kell, legyen – Zsolnay Timit szeretném.

Bakos-Kapási Sophie
Szerkesztő
1520
grandpierre - 2018. december 12. 23:34:26

Erre CUJJSRIATRA CSAK MOST JÖTTEM FEL, DE KLASSZ DOLOG NAGON!

5811
Boba - 2018. január 10. 14:02:56

Nagyon örülök, kedves Mari! Sok siker, örömöt, egészséget kívánok még! Szeretettel! Adri

3462
passatmari - 2017. október 13. 19:21:08

Köszönöm figyelmedet kedves Róza.

2135
mami - 2017. szeptember 22. 08:44:49

Drága Marim!

Érdeklődéssel olvastam a veled készült "sétapálcát". Mindig is kíváncsi ember voltam és szeretek azokról többet tudni akiket ismerek, akiket szeretek, akiknek szívesen olvasom az írásait. RoseRoseRose

Sok szeretettel: Jártó Róza

3462
passatmari - 2017. szeptember 19. 08:18:21

Tisztelettel köszönöm a lehetőséget !

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.