Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.02.19. 17:52
Szép estét kívánok mindenkinek! Heart Miklós

2018.02.19. 17:29
Akinek kellően forog az agya, és otthon van sokféle tudományokban, az valóban megért Téged, kedves pulzus! Mondanivalóid túlnőnek (ezt bátran állít... Bővebben

2018.02.19. 16:34
Kellemes délutáni pihenést kivánok ! Smile

2018.02.19. 16:19
Köszönöm Józsi! Szép délutánt és estét neked is !

2018.02.19. 14:58
Szép napot mindenkinek. Smile

2018.02.19. 11:44
Szép jó napot, szép hetet mindannyiunknak! Smile Coffee cup

2018.02.19. 09:57
Szép napot Smile

2018.02.18. 21:14
Rég jártál itt Krisztián. Üdvözlet neked! Rose

2018.02.18. 20:48
SZép estét kedves Mindenkinek .

2018.02.18. 20:00
Igaz Janna! Nem feledkeztem meg Rólad, és most köszönöm meg kedves szavaid! Jól esett! Üdvözöllek szeretettel: pulzus

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Pestovics János: Mészáros János Elek koncertje Tiszapalkonyán


A cudar idő ellenére az érdeklődők teljesen megtöltötték vasárnap délután a református templom padjait, néhányan már csak a karzaton találtak helyet maguknak.
Mészáros János Elek és a helyi tiszteletes asszony, Feketéné Szóráth Edina a bejáratnál üdvözölték a koncertre érkezőket, a reformátusok köszöntésével: "Áldás! Békesség!". A rendezvényen azonban más felekezetűek is részt vettek, több római katolikus hittársamat is láttam a közönség soraiban, köztük Szűcs Zsolt tisztelendő urat. És a palkonyaiakon kívül a környező településekről is érkeztek, akik "élőben" is látni, hallani akarták a 2012-es "Csillag születik" című tehetségkutató verseny győztesét, aki semmilyen "felhajtás" ellenére sem vált "sztárrá", megőrizte egyszerűségét, szerénységét és alázatát.
A tiszteletes asszony rövid köszöntője után A művész úr is üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogyan építette föl koncertjének programját, mely dalokat fogja előadni, ezeket milyen elgondolás, milyen szempontok szerint válogatta össze. E felvezetőben szót ejtett a szülőföld, az ősök földje, a haza, az anyanyelv szeretetéről, az összetartozás, nemzeti hagyományaink, kultúránk, hitünk értékeinek, megtartó erejének fontosságáról, az ember isteni küldetéséről, arról, hogy tudatában kell lennünk: Isten nem véletlenül teremtett bennünket magyarnak, nem véletlenül születtünk éppen ezen a csodálatos táján a világnak, itt, a szívünknek, lelkünknek oly kedves Kárpát-medencében!
Elsőként Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából Bagó áriáját énekelte el: "Egy rózsaszál szebben beszél...". Valamennyien megrendülten hallgattuk a jól ismert dalt. Voltak, akik zsebkendőért nyúltak a zsebükbe... Szemükben könnyek csillantak.
Következett Bánk bán ugyancsak méltán közkedvelt, szívbemarkoló áriája, Erkel Ferenc operájából. Igen, a "Hazám, hazám"! Mészáros János Elek egyszerű, természetes, mélyen átélt, a lélek mélységéig ható előadásmódja, amellyel Bánk hazaféltését és személyes fájdalmát "kiénekelte", ismét erős érzelmeket keltett valamennyiünkben. Az előadó arról sem feledkezett meg, hogy megemlékezzen nagy elődjéről, Simándy Józsefről, aki szeptember 18-án töltötte volna be 101. életévét.
A harmadik dal a Honfoglalás című filmből vált ismertté, a magyarság dalkincsének részévé. "Kell még egy szó, mielőtt mennél. Kell még egy ölelés, mely végig elkísér..." - idézte a dal szövegét az énekes, és elénk idézte azt a felfoghatatlanul fájdalmas jelenetet, amikor a könnyes, szomorú, aggódó szülők elbúcsúznak, elválnak az ismeretlen, az idegen országba induló gyermeküktől, aki ott, távol próbál szerencsét, és ki tudja, mire viszi, mire jut, kint "boldogul-e", vagy hazatér-e majd... Valamikor... Ugye, milyen nagyszerű volna, ha ennek a szülőföldjéről, otthonából elbolyongó fiatalnak megrezdülne a lelkében a dal utolsó két sora: "Ha nincs hely, ahol élj, indulj hazafelé!"?
A műsor második részében a két református énekeskönyvből gondosan válogatott zsoltárok és dicséretek hangzottak el Mészáros János Elek előadásában, aki egyáltalán nem mellékesen az alcsúti református egyházközség presbitere "is", immár 27 esztendeje. Az általa elénekelt egyházi énekek - köztük több két-, három-, négyszáz éve született, és még ma is eleven, ma is hat - a hit erejéről, a hit vállalásáról, megvallásáról, Isten szeretetéről, jóságáról, dicsőségéről szólottak, mindannyiunkhoz, felekezeti hovatartozástól függetlenül.
Ráadásképpen ismét egy közismert dalt énekelt nekünk a művész. Ennek címe: "Nézz rám, Istenem!".
A dalok között két verset is előadott Mészáros János Elek. Az 1956-os forradalom évfordulója tiszteletére Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményét mondta el - hatalmas drámai erővel. Később Jékely Zoltán 1936-ban írott, A marosszentimrei templomban című költeményét idézte, amely keserűen szól arról, hogy a vasárnapi istentiszteleten tíz hívő hallgatja a papot, s a tizenkettedik "résztvevő" maga az Úr...
A koncert végén a végtelenül rokonszenves, közvetlen, csöndes beszédű, de zengő torkú, meggyőző erejű, puritán, ízesen, szellemesen mesélő vendég, az énekművészet és az emberség nagyjai közé tartozó Mészáros János Eleknek vastapssal köszöntük meg ezt a "szolgálatot" ezt a soha nem felejthető élményt.
Amelyet aztán közös éneklés tett teljessé, amikor is a templomban fölhangzott, fölzengett Kodály Zoltán Esti dal című csodálatos szerzeménye.
Szépségesen ünnepeltük tehát 2017. október 29-én Tiszapalkonyán a reformáció 500. évfordulóját. Vendégünk azonban megjegyezte: mi ezt az évfordulót szinte ajándékba kaptuk, őseink, elődeink küzdöttek meg érte, nekik kell megköszönnünk, hogy számunkra megtartották, megőrizték a hitet, a hazát, a szülőföldet, a magyarságot.
(Közbevetőleg: a vasárnapi istentisztelet után avatták fel a református templom kertjében a reformáció 500. évfordulójára készült emlékművet, egy asztalkán kinyitva látható vaskos Bibliát, amely várja újabb és újabb olvasóit.)
Ja, és el ne feledjem: Mészáros János Elek egy nappal a születésnapja előtt vendégszerepelt nálunk. Ezért aztán hadd kívánjak neki ezúttal is sok-sok boldogságot, hosszú életet, számtalan ilyen nagyszerű koncertet, fellépést! Isten éltesse és áldja meg őt egész életében!
Áldás! Békesség!
Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus!

Tiszapalkonya, 2017. október 30.

Pestovics János
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
642
pestomester - 2017. november 14. 12:46:01

Kedves Viola!

Mészáros János Elek énekművészként, emberként egyaránt óriási hatást gyakorolt rám.
Rám is. Igazi isteni tehetség végtelenül egyszerű megjelenéssel!
Ilyen jellemekre volna szüksége ennek a Hazának, ennek a Nemzetnek,
nem a fülsiketítő és szemvakító "villanycsillagokra", akik elözönlik a "kulturális, művelődési, szórakoztatási" területeket, a médiát!

Köszönöm az elismerést!
Őrülök, hogy olvastad az írásomat! Smile Heart Rose Heart Smile

Szeretettel:
János

277
farkas viola - 2017. november 13. 10:43:06

Kedves János!

Nagy érdeklődéssel és örömmel olvastam írásod, erről a különleges nagy tehetségű Mészáros János Elekről. Csatlakozom az utolsó mondatodhoz: "Isten éltesse és áldja meg Őt egész életében! Áldás-Békesség! Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus!"

Szeretettel gratulálok és köszönöm, hogy olvashattam: Viola RoseHeartRose