Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.03.20. 08:09
Kedves Cserép Imre ! Boldog születésnapot kívánok ! Birthday Heart Rose

2018.03.19. 23:48
Kedves Admin! "Késik a tavasz" című versemben kérnék javítást. Kimaradt a mandulaszirom-ból az o. Köszönöm. Jó éjszakát! Angel

2018.03.19. 20:39
Kellemes estét kivánok Mindenkinek szeretettel ! Smile

2018.03.19. 20:38
Nagyon Boldog Névnapot kivánok Józsi szeretettel ! Rose Rose Rose

2018.03.19. 20:26
Boldog névnapot minden Józsefnek! Smile

2018.03.19. 20:17
A kedves Főszerkesztő Úrnak sok szeretettel kívánok Boldog Névnapot és további sikereket

2018.03.19. 20:17
Köszönöm a feltöltést. Rose

2018.03.19. 20:14
Boldog névnapot kívánok minden Sándor, József és Benedek nevű alkotótársamnak és az olvasóknak. Smile

2018.03.19. 20:04
Kedves Olvasók! Mai feltöltést befejeztem. Üdv: admin

2018.03.19. 19:18
Boldog névnapot kívánok Bakos Józsefnek és minden más Józsefnek, Sándornak egyaránt! Smile

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Elbert Anita: Az érzelemelőttes


Az érzelem megállapítása mai szemmel nézve igen bonyolult. Nincs mérőeszköz az alázatosság, szelídség, szerénység mérésére, miként a negatív érzelmeket sem lehet fokra mérni. Nincsen érzelemgép, ez nem olyan, mint a súlymérés, vagy a tudás mérése (IQ), illetve a műveltségé (AQ). Az intelligencia, a műveltség mérhető. Kifejlesztették az EQ-t is, az érzelmi intelligenciát. De hogy is tudná az ember a pontos fokozatot megmondani, milyen érzelem uralja most. Az érzelem definiálásához érzékenység szükséges. Mondhatni egy komoly problémát kell megoldanom. Az első az akarat, kell a motiváció adott érzelemre, és ezt követi az érzelem, hogy érezze is az ember az érzést, ezt követi a gondolat, hogy mentálisan is ráhangolódjon az ember, és a kimondás aktusában az érzelmet szóvá kell alakítani.

Most még egy kicsit továbbra is boncolgatom az érzés és a szó kapcsolatát. Az érzés és a gondolat szorosan kapcsolódik a lélekhez. Az érzelem előtt az ösztön áll. A gondolat előtt pedig az akarat. Ezek alkotják a hatalmat.

Megállapítást nyert, hogy az ösztön és az akarat egyesítése a hatalmat adja ki. Tudattalanra terelve át a szót az ösztön az Es–hez rendelhető, és a fornixhoz. Az Es–ben a legerősebb érzés: a félelem. Vagyis: tovább kell gondolnom az ösztönt. És be kell hoznom még egy fogalmat: a szorongást. A félelem olyan érzés, amelynek van tárgya. A szorongásnak ellenben nincs.

Megállapítást nyert, hogy a szorongás egy érzés, ami tárgy nélkül érezhető. A félelem meg egy ösztön, amely egy tárgyhoz köthető, és ösztönösen tör elő annak láttára.
Amikor az ösztön bekapcsol, rögtön érkezik egy érzés. Az első reakció az ösztön, a második az érzés. A fornix kapcsol be, ez vezetődik el a jobb agyféltekéhez.

Az ösztön maga a szomjúság, az éhségérzet. Vagyis: az ösztön egyszerre inger, és egyszerre érzet. Egy bonyolult összhatású szerkezet. Mondok egy példát. Szomjas vagyok. Ez egy ösztön, hiszen a víz kell az életben maradásomhoz. De egyben egy érzés is, ha ittam, jóleső érzés kerít uralmába. S az ösztön mellett szerepel egy vágy is, a milyen jó lenne inni metódusában.

Székesfehérvár, 2017. szeptember 13.

Elbert Anita

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
1502
metilencsillag - 2017. november 29. 13:31:07

Köszi. Igazad van Gabriella!

1358
Arkady - 2017. november 24. 10:33:41

Kedves Anita!
Szerintem első az érzés, aztán jön a gondolat, majd a szó és az akartat, vagyis a tett, ha szükséges. Van, mikor a szó sem kell, vagy az nem kell, csak a tett. Hiszen aki szomorú, azt szavak nélkül, öleléssel is megvigasztalhatom, és ha bántani akarok valakit, ahhoz nem szükséges semmilyen fizikai tett, elég néhány szó. Kérdés, mit akarok valójában? Mert az igazi hatalom az, ha mégsem élek vele. Akkor uralkodom igazán, önmagamon és nem máson.
Vagyis nem szabad hagyni, hogy ösztöneink irányítsanak, ezért is vagyunk Emberek.
Szeretettel: Gabriella