Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2017.12.17. 23:02
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2017.12.17. 23:01
Az ÚJ Tollforgató cím: ÚJ ÉV ÚJ REMÉNYEK. Ezzel a címhez kötődő tartalommal várjuk a novellákat, prózákat december 31-ig.

2017.12.17. 21:49
Keni Kedves! Érezd jól magad ezen az ünnepen! Gondolunk rád, és velünk leszel a mi ünnepünkön, akkor is, ha épp nem vagy itt. Áldott, békés Karács... Bővebben

2017.12.17. 21:38
Drága Keni! Nagyon boldog Karácsonyt, boldog újévet s hozzá jó egészséget kívánok Mindnyájatoknak szeretettel. In Love

2017.12.17. 17:49
Drága Keni! Nagyon boldog karácsonyt kívánok szeretteid körében. Áldjon meg Isten erővel, derűvel és annyi szeretettel, amennyit csak elbírsz! Hál... Bővebben

2017.12.17. 17:02
Drága Keni ! Smile Örvendek ,hogy otthon töltöd a karácsonyi ünnepeket a szeretteid körében . Smile Kivánok Nagyon Boldog Békes Karácsonyi Ünnep... Bővebben

2017.12.17. 16:55
Kellemes estét kivánok ! Smile

2017.12.17. 15:07
Kedves Keni! Kívánom, hogy szeretettel feltöltve jőjj vissza hozzánk. Érezd magad jól szeretteid körében az áldott karácsonyi ünnepeken! Heart Heart Heart

2017.12.17. 14:15
Szép napot mindenkinek. Smile

2017.12.17. 14:08
[color=#000099]Drá
ga Keni!
Köszönöm a verseimhez való hozzászólásaidat, a biztatást, az értékes véleményt! Kívánok számodra, ... Bővebben

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Elbert Anita: Az érzelemelőttes


Az érzelem megállapítása mai szemmel nézve igen bonyolult. Nincs mérőeszköz az alázatosság, szelídség, szerénység mérésére, miként a negatív érzelmeket sem lehet fokra mérni. Nincsen érzelemgép, ez nem olyan, mint a súlymérés, vagy a tudás mérése (IQ), illetve a műveltségé (AQ). Az intelligencia, a műveltség mérhető. Kifejlesztették az EQ-t is, az érzelmi intelligenciát. De hogy is tudná az ember a pontos fokozatot megmondani, milyen érzelem uralja most. Az érzelem definiálásához érzékenység szükséges. Mondhatni egy komoly problémát kell megoldanom. Az első az akarat, kell a motiváció adott érzelemre, és ezt követi az érzelem, hogy érezze is az ember az érzést, ezt követi a gondolat, hogy mentálisan is ráhangolódjon az ember, és a kimondás aktusában az érzelmet szóvá kell alakítani.

Most még egy kicsit továbbra is boncolgatom az érzés és a szó kapcsolatát. Az érzés és a gondolat szorosan kapcsolódik a lélekhez. Az érzelem előtt az ösztön áll. A gondolat előtt pedig az akarat. Ezek alkotják a hatalmat.

Megállapítást nyert, hogy az ösztön és az akarat egyesítése a hatalmat adja ki. Tudattalanra terelve át a szót az ösztön az Es–hez rendelhető, és a fornixhoz. Az Es–ben a legerősebb érzés: a félelem. Vagyis: tovább kell gondolnom az ösztönt. És be kell hoznom még egy fogalmat: a szorongást. A félelem olyan érzés, amelynek van tárgya. A szorongásnak ellenben nincs.

Megállapítást nyert, hogy a szorongás egy érzés, ami tárgy nélkül érezhető. A félelem meg egy ösztön, amely egy tárgyhoz köthető, és ösztönösen tör elő annak láttára.
Amikor az ösztön bekapcsol, rögtön érkezik egy érzés. Az első reakció az ösztön, a második az érzés. A fornix kapcsol be, ez vezetődik el a jobb agyféltekéhez.

Az ösztön maga a szomjúság, az éhségérzet. Vagyis: az ösztön egyszerre inger, és egyszerre érzet. Egy bonyolult összhatású szerkezet. Mondok egy példát. Szomjas vagyok. Ez egy ösztön, hiszen a víz kell az életben maradásomhoz. De egyben egy érzés is, ha ittam, jóleső érzés kerít uralmába. S az ösztön mellett szerepel egy vágy is, a milyen jó lenne inni metódusában.

Székesfehérvár, 2017. szeptember 13.

Elbert Anita

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
1502
metilencsillag - 2017. november 29. 13:31:07

Köszi. Igazad van Gabriella!

1358
Arkady - 2017. november 24. 10:33:41

Kedves Anita!
Szerintem első az érzés, aztán jön a gondolat, majd a szó és az akartat, vagyis a tett, ha szükséges. Van, mikor a szó sem kell, vagy az nem kell, csak a tett. Hiszen aki szomorú, azt szavak nélkül, öleléssel is megvigasztalhatom, és ha bántani akarok valakit, ahhoz nem szükséges semmilyen fizikai tett, elég néhány szó. Kérdés, mit akarok valójában? Mert az igazi hatalom az, ha mégsem élek vele. Akkor uralkodom igazán, önmagamon és nem máson.
Vagyis nem szabad hagyni, hogy ösztöneink irányítsanak, ezért is vagyunk Emberek.
Szeretettel: Gabriella