Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.04.21. 22:50
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.04.21. 17:55
Kellemes délutánt és estét mindenkinek. Smile

2018.04.21. 10:20
Szép napsütéses délelőttöt mindenkinek! In Love Miklós

2018.04.21. 08:29
Szép napot mindannyiunknak! Ez már nem is tavasz, ez már kora nyár! Smile Coffee cup

2018.04.21. 07:56
Szép napot.

2018.04.20. 22:53
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.04.20. 20:00
Szép estét Tinéktek kedves Holnaposok !

2018.04.20. 19:33
Kellmes estét kivánok !! Smile

2018.04.20. 18:02

2018.04.20. 16:52
Köszönöm szépen, József Rose

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Lana G Ilona: Betekintés az ausztrál irodalomba 6. rész


Az Ausztrál kolónia irodalmi életében elég gyorsan teret nyertek a hagyományos alapokon nyugvó rab-balladák és az úgynevezett bush* balladák, valamint a nép versei és a népies versek. A népi irányzat és a balladai kifejezésmód az egész 19. századi világirodalomra jellemző volt, a magyar irodalmat is beleértve. A rab-balladák és rab-írások folytatták az angol, skót és ír népi hagyományokat, amelyeket íróik megtoldottak a száműzetés realitásával. Ebbe a csoportba tartoznak a dalok is, a lázadás, keserűség, ellenállás, zendülés dalai és a szatíra dalok, amelyekben az igazságtalanság áldozatai elfantáziáltak rabtartóik, elítélőik büntetéséről, valamint a 18. századból hozott politikai dalok, ezeknek témája keveredett az új élettérben születettekkel. A népszerű formák rugalmasan alakultak a mondanivaló kifejezéséhez, az érzelmi állapotok illusztrálásához.
A rab-balladák feltárják a földi poklot, a büntetés végtelenségét és többek, mint csak irodalmi szórakozás. Egyesek szerint hozzájárultak az ausztrál mentalitás kialakulásához is, az összeforráshoz, a hatalomellenességhez és a közösségi és egyenlőségi érzéshez.
Frank, a Költő** ( Francis Macnamara)
A Moreton Öböl ( Moreton Bay) című ballada több változatban létezik, néhol Elítélt Panasz ( Convict Lament) néven ismeretes. Bár népballadaként is számontartják, nagyon valószínű, hogy az alapvers szerzője Frank a Költő. Az énekelt ’Moreton Bay’ ma is gyakran hallható. A Moreton Öbölben létrehozott büntetőtábort 1824-ben alapították azoknak a visszaeső raboknak, akik Új Dél Wales államban ismételt kihágásokat követtek el. A tábor vezetője a brutális tirannus Patrick Logan volt, aki a meglévő dokumentumok szerint 1828 februárja és októbere között 200 korbácsolást rendelt el, ami 11000 korbácsütést jelentett. A ballada tartalmazza Logan 1830-as halálát, amit egy őslakos lándzsája okozott. A történet elmondja, hogy a bennszülöttek látták messziről, Logan miként bánik a rabokkal és megsokallták, ezért került elő a lándzsa. A szöveg alaptémája a száműzetés és a kiszolgáltatottság, egyik változatban van szerelmi szál is és elszakítás a családtól, egy másik, újabb variáció, amely nem annyira erős politikai töltetű mint az előzőek, arra fekteti a hangsúlyt, hogy hogyan tudják a rabok elfelejteni szenvedéseiket, miután letöltötték a büntetést.
A rab költészet nagy formátumú irodalmi terméke, az ’ Elítéltek kirándulása a pokolba’ szintén ’Frank, a Költő’ nevéhez fűződik. A szatírikus vers arról szól, hogy a poéta meghal és az alvilági Styx folyó partján találja magát, a pokol kapuinál. Frank ekkor úgy véli, hogy rossz helyen van, mert életében eleget szenvedett. A pokol kapusa, VII. Piusz pápa megnyugtatja, hogy a hely a papok számára van fenntartva, mert a pokol az ő találmányunk, a Sátán pedig azt mondja, hogy gyűlöli a szegényeket és az ő országában csak a gazdagoknak van helye, majd lakóiról egy jegyzéket ad át amelyben még James Cook kapitány neve is felmerül. A költő elégedett a névsorral. Frank útja, néhány híres szökött fegyenccel és más foglyokkal a mennyországban ér véget ahol Jézus, Péter, Ábrahám és Ábel szívesen fogadja őket. A történet az ébredéssel fejeződik be, így kiderül, hogy az egész csak álom volt. A fő mondanivaló az, hogy a büntetés arányos legyen az elkövetett bűnnel Macnamara verse 1839-ben írodott, de csak 1900-ban került hivatalosan publikálásra, addig szájhagyomány útján terjedt, ezért több változata is létezik. A költemény egyesekre még az 1980-as években is ösztönzően hatott.
Tasmanianak különleges helye van a fegyenctelepek életében. A szigetet nem mindig hívták Tasmanianak, eredetileg Van Diemend’s Land volt, de az idők folyamán a név félelmetessé vált, mert száműzetés, rabszolga munka, kegyetlenkedés, erőszak fűződött hozzá. ‘ Az ördög szigete, gulag fennsík a világ végén’ írta róla valaki. A lakók maguk mögött akarták hagyni ezt az érát, ezért otthonukat 1856-ban Abel Tasman holland navigátor után Tasmaniara keresztelték. Tasmania Port Arthur kikötője volt konkrétan az a hely, ahova a visszaesőket, duplán elítélteket szállították, 50 év fegyencidő alatt 7500 fő töltötte itt büntetését. A kikötő az elítéltek szállítása után is, 1878-ig, megmaradt börtönnek és elmegyógyintézetnek. A korai telepesek a helyet messze elkerülték és másutt vertek tanyát a szigeten. Port Arthur egyik helyszíne a korai klasszikus ausztrál irodalomnak is, itt játszódik Marcus Clarke**** ‘His natural life’ című regénye. Történelmi regényről van szó, főszereplője Rufus Dawes, aki rokona Lord Byron Chilloni Rab-jának, Victor Hugo Jean Valjean-jának a Nyomorultakból, Florestan-nak a Fidélióból vagy Monte Christo-nak. Valamennyi rab története a büntető rendszer erős túlkapásairól szól. Clarke könyvének érdekessége a hely szépségének és a fegyencek életének kontrasztja. Az írás először havi folytatásokban jelent meg majd 1874-ben könyv formában is kiadásra került és nagyon nagy népszerűségnek örvendett. Később feldolgozták némafilmnek, filmnek és TV képernyőre.
Tasmania gazdag irodalmi életének ( érdekesség például, hogy a Gulliver Utazásai 1735-ös kiadás borítóján Tasmania térképe van ) egyik képviselője a kortárs Richard Flanagan,***** aki ‘Gould’s Book of Fish’ könyvében a mából néz vissza a múltba. A könyv narrátora Syd Hammet, aki Hobartban él és a valamikor nagyon kemény börtön helyszínén, Sarah szigeten, túristákat célzó ajándékboltban hamísított antik bútorokat, bálnacsont faragványokat és egyéb emléktárgyakat árul. Az üzletben sokféle ember fordul meg. A múltat jelképező hamis tárgyak lassan megelevenednek, Hammet szürreálisan átalakul és a végére tengeri sárkány lesz. A történetbe nem csak William Gould fegyenc festő épül be, de a valamikori büntető kolónia más legendás alakjai is. ( Az írás kísérő képe Sarah szigete.)

* Szükséges tisztázni a bush fogalmát. A bush nagyon gyakran használt magyar fordítása bozót, ami csak egyes esetekben állja meg a helyét. Ausztráliában ezerszer több a bush, mint a bozót, ezért végig a továbbiakban a bozót helyett a bush szót fogom használni - mellesleg a bozótra vannak más angol szavak is.
És akkor a bushról. A szót az angol valószínű az észak germán vagy közép holland bussch ( jelentése fa) szóból formálta magának, és országonként mást és mást jelöl. Dél Afrikában jórészt a szavannát értik alatta, Kanadában és Alaszkán első sorban azokat a területeket ahol nincs úthálózat, Új Zélandon őserdő, vagy ausztrál értelemben használatos. Az ausztrál bush fogalma nagyon kiterjedt, a szó bármilyen gyéren lakott, vagy lakatlan területre utal, függetlenül a növényzet sűrűségétől, magasságától, vagy meglététől, de olyan régiókra is értik, amely kívül esik a főbb nagyvárosokon, beleértve a bányákat, mezőgazdasági területeket. A bush Ausztráliában legendává vált és nagy előrelépést jelentett az önazonosság megteremtődésében. Az ausztrál-angol a bush szót számos tevékenység megjelölésénél is alkalmazza, amivel azt jelzi, hogy vidéki, falusi vagy népi jellegű dologról van szó, például van bush krikett, zene bush, vagy lehet valaki olyan süket, mint a bush.
A bush fája általában valamelyik eukaliptusz fajta. Maga a név a görögből ered és azt jelenti, jól betakar/jól lefed. Az eukapliptus karakterisztikusan ausztrál növény ( szintén hozzá tartozik az ausztrál önazonossághoz) erősen dominálja a kontinenes faflóráját. Több, mint 700 fajtája létezik. Az Afrikában, teljes Amerikában és Európában található eukaliptusz betelepítések fái jórészt ausztrál eredetűek.
Meleg napokon az eukaliptuszok levelei párolognak, illóolajuk a környéket párába burkolják, ettől a távoli hegyek kék színben játszanak. S hogy az irodalom se maradjon ki, 1998-ban került kiadásra Murray Bail (született 1941. Szeptember 22.) ausztrál író három díjat nyert regénye az ‘Eucalyptus’, amelyben a fákról is szó esik. A könyv magyarul is megjelent az Ulpius-háznál Eukaliptusz címmel, Joós Vera kitűnő fordításában.

** Frank, the Poet, születési nevén Francis Macnamara (Belfast 1810. vagy 1811. – New South Wales 1861.) 1832-ben ítélték el lopásért, és talán politikai tevékenységért is. Visszaeső volt, ezért 1842-ben Van Diemen’s Land-re száműzték, ott a legenda szerint, Ned Kelly apjával barátságot kötött, amely kapcsolat később beépült más irodalmi munkákba ( Ned Kellyről később). Macnamara halálának hírét annak idején három újság közölte.
2012. augusztus 5-én az ABC Radio National adott le egy róla szóló műsort.

***A Queensland Állami Levéltárban számos fontos dokumentum található az elítéltekről, a kutatók között legnépszerűbbek a Moreton Bay-i elítéltek. A kronológiai nyilvántartás minden egyes személyt a büntetés szerint azonosít, de kutatható a rendszer is, a hivatalos feljegyzésekben szerepelnek a napi bevételek, kivételek, munkaelosztás, a kórházi betegek száma, a folyamatban levő építkezések és áthelyezések. A Moreton Bay Büntetés-végrehajtási Egyezmény valamennyi alaprajzát és Queensland elítélt korszakának levéltári nyilvántartásait digitalizálták és elérhetővé tették az interneten, ezek 2012 óta hivatalosan szerepelnek az UNESCO nyilvántartásában is, mint ausztrál emlékek.

**** Marcus Clarke izgalmas alakja az ausztrál irodalomnak, élete maga egy könyv, amit Cyril Hopkins meg is írt. 1864. április 24-án született Angliában, szabad emberként, jobb élet reményében érkezett Ausztráliába, miután apja meghalt és ő nyomorban maradt. Az aranyláz idején próbált íróként boldogulni. 1869-ben színésznőt vett feleségül, hat gyermekük született. Clarke nem tudott bánni a pénzzel és bármely irodalmi területen is próbálkozott, egy fillér nem maradt a zsebében. A bohém világ központi figurájaként, 35 éves korában húnyt el.

***** Richard Miller Flanagan számos elismerést nyert ausztrál író 1961-ben született Tasmaniaban, valamennyi regénye figyelmet keltett a fő irodalmi díjak elbíráslásnál. 2014-ben a The Narrow Road to the Deep Nort című könyve megnyerte a Man Booker Price díjat, amely magyarul is megjelent 2016-ban Keskeny út északra címmel, Gy, Horváth László fordításában.

Lana G. Ilona
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást