Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.04.21. 22:50
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.04.21. 17:55
Kellemes délutánt és estét mindenkinek. Smile

2018.04.21. 10:20
Szép napsütéses délelőttöt mindenkinek! In Love Miklós

2018.04.21. 08:29
Szép napot mindannyiunknak! Ez már nem is tavasz, ez már kora nyár! Smile Coffee cup

2018.04.21. 07:56
Szép napot.

2018.04.20. 22:53
Jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.04.20. 20:00
Szép estét Tinéktek kedves Holnaposok !

2018.04.20. 19:33
Kellmes estét kivánok !! Smile

2018.04.20. 18:02

2018.04.20. 16:52
Köszönöm szépen, József Rose

Archívum
Felhasználók
Cikk hierarchia
Lana G Ilona: Betekintés az ausztrál irodalomba 7. rész


Edward ’Ned’ Kelly (1854. december 18. - 1880. november 11.) bandavezér és elítélt, rendőrgyilkos, híres szökött fegyenc és utonálló, egyfajta ausztrál Rózsa Sándor, aki arról a legismertebb, hogy a rendőri puskatűz ellen golyóálló páncélt viselt. A fején is.

Ned Kelly legidősebb fia volt az ír származású, börtönviselt John Kellynek. John Kelly Van Diement’s Land-ról szabadult és alakja az ’Öt fényes csillag című’ Eric Lambert* regényben tűnik fel. A Kelly család szegény volt és önkényesen elfoglalt egy darab földet, amiért összeütközésbe került a hatósággal, miközben Ned Kellyt különböző bűncselekményekkel vádolták. Leghosszabb letöltendő büntetési ideje, állítólagos lólopásért, 1871 és 1874 közöttre esett. Ez után négy évig szabadon élt, közben csatlakozott egy csoport bush vagányhoz. 1878-ban a Kelly család otthonában erőszakos rendőri összecsapás történt. Ned ellen vádat emelték gyilkossági kísérlet miatt, aki a bushba menekülve megfogadta, hogy az incidensben betöltött szerepéért bebörtönzött anyját megbosszulja. Miután Ned, testvére Dan és két másik bandatag lelőttek három rendőrt, Victoria állam hatósága törvényen kívül helyezte őket és 2000 font vérdíjat tűzött Ned Kelly fejére. Kellynek és korántsem ártatlan bandájának két évig sikerült elbújni a rendőrség elől, köszönhetően a szimpatizánsok széles körű támogatásának. A rokonszenvezők között azonban volt egy rendőrségi beépített ember, akinek segítségével fény derült a rejtőzködési helyre. 1880-ban fegyveres rendőrségi összetűzés során a banda tagjai meghaltak, egyedül Ned maradt sebesülten életben, akit elfogtak. Annak ellenére, hogy több ezer támogató vett részt a tárgyalásokon, akik petícióban is kérték felmentését, Ned Kellyt halálra ítélték és felakasztották. Utolsó mondata az volt, hogy "ilyen az élet" (such is life), amit Ausztráliában ma is gyakran hallani, de kevesen tudják miért híres ez a három szó. A Kelly kontra igazságszolgáltatás összetűzésekben 17 ember sérült vagy vesztette életét.
Ned Kelly az idők folyamán kulturális ikonná vált számtalan művet inspirálva, életrajzainak száma többszöröse bármely más ausztrál életrajznak. Története tízszer volt vásznon, az utolsó, 2003-as film tíz jelölést és két díjat kapott, a filmnek magyar szinkronja is van. A Kellyvel kapcsolatos vélemények ellentétesek, egyesek úgy ünneplik, mint az ausztrál Robin Hoodot, mások gyilkos gazembernek tekintik. Alakja a képzőművészetbe is bekerült, leghíresebb a róla készült Sidney Nolan** festmény sorozat (néhány darabjából összeállított kollázs a fejezet kísérő képe). Mindez általános tájékoztató ahhoz, hogy érthető legyen az úgynevezett Jelirderie levél, amelyet Ned Kelly írt.
Jerilderie ezer lakosú farmközpont 674 kilométerre Sydnetől, 325 kilométerre Melbournetől. Szarvasmarháin, szőlőjén és egyéb mezőgazdasági terményein felül arról híres, hogy bankját 1879-ben Ned Kellyék kirabolták. 139 évvel ezelőtt történt, hogy a banda arra járt és elfogták a település két rendőrét, bezárták őket saját cellájukba, majd beöltöztek ruháikba és azt mondták a helyieknek, erősítésnek érkeztek Sydneyből, hogy megvédjék őket a hírhedt Kelly gangtől. Ezek után kifosztották a bankot, több, mint kétezer fontot vittek el - amit később a szegényeknek adtak - majd levágták a távíró oszlopok drótjait. A Royal Mail nevű fogadóban harminc túszt ejtettek és ugyanitt Ned Kelly megírta a híres Jerilderie levelet.

Könnyű lenne feltételezni, hogy a banda kemény tagjai műveletlen analfabéták voltak, de Ned Kelly, és egyik társa, Joe Byrne biztosan tudott írni, olvasni. Ned és Joe írt a sajtónak és másoknak, elmagyarázva helyzetüket, igyekezve felhívni a figyelmet az igazságra illetve igazságtalanságra. Visszakanyarodva az irodalomban is számon tartott levelekre - leghíresebb a 8000 szavas, Jerilderieben született, amely részletezi Kelly azon gondolatait, hogy a fennálló rend miként kényszerítette őt illegális tevékenységre és bűnözésre. Ebben odáig ment, hogy felszólította a korrupt rendőrséget lemondásra. Bár az írásjelek szinte teljesen hiányoznak, a nyelvtanilag helyes dokumentum betekintést enged Ned Kelly érzéseibe és vágyaiba, valamint indulataiba, ha szépen akarjuk kifejezni, hogy milyen jelzőkkel illette a rend szolgáit. A nyelv színes, durva és tele metaforával, amiért ez a hagyaték az egyik legérdekesebb dokumentum az ausztrál történelemben. Dokumentum, de talán mégsem olyan rendkívüli irodalmi kincs, mint ahogyan Peter Carey*** próbálja elénk tárni a 2000-ben megjelent ‘ Ned Kelly Gang igaz története’ című munkájában. Carey önéletraz-szerűen megy végig Kelly életén, és úgy ábrázolja, mint aki hasonlít Defoehoz****, Maloryhoz*****,Dosztojevszkijhez****** Chester Himeshez******* , vagy aki Lorna Doone*******-tól tanult, közben előkerül Shakespeare és a Biblia is. Ned Kelly úgy néz ránk vissza a könyvből, mint aki más körülmények között hős lett volna. A szerző a regényt 13 csomagra osztotta, minden csomagba bemásolt a Jerilderie levélből. Careyre egyébként jellemző, hogy sajátos nyelven próbál megszólaltatni olyanokat, akiknek a társadalomban nincs hangjuk. A Ned Kelly írásműnek is az a lényege, ami Rufus Dawes vagy Gould fegyenc festő történetének , azaz a felismerés, hogy voltak, akikkel méltánytalanul bántak.
’A törött part’
Történelme miatt Ausztrália a bűn, bűnüldözés és misztérium országa, ez kifejeződik a krimikben is, amelyek egy ideje hozzá tartoznak ahhoz a nagy családhoz, amit irodalomnak nevezünk. A szépirodalomhoz hasonlóan a bűnügyinek is megvan a hierarchiája: komoly, népszerű, reptéri, ponyva és zsáner. Az utolsó a leggyengébb.
Peter Temple 1946-ban Dél-Afrikában született, 1980-ban költözött Ausztráliába. Pályáját nemzetközi magazin-újságíróként és szerkesztéssel kezdte. Könyvei öt fődíjat és három megosztott díjat nyertek, eddigi írói termése kilenc krimi. A bűnügyi irodalomnak természetesen van Ned Kelly díja is - ausztrál berkekben csak The Ned’s nek hívják - amiből Peter Temple-nek öt jutott. Legmagasabb elismerést a The Broken Shore könyve nyerte - fordítsuk A törött part-nak - amellyel 2007-ben, első ausztrálként, megnyerte a Crime Writers 'Association Duncan Lawrie Dagger, röviden Gold Dagger/Arany Tőr díjat, ami a krimi irodalom Nobel díja.
’A törött part’ főszereplője Joe Cashin gyilkossági nyomozó, aki elhagyja Melbournet és visszatér vidéki szülőhelyére, hogy elmúljanak az utolsó ügy okozta rémálmok. Két kutyájával csendes, békés életet él kicsit lerobbant otthonában. Ezt az idillt töri meg a helyi közösség kiemelkedő tagja ellen elkövetett kegyetlen támadás és innen kezd izgalmassá válni a mese. Peter Temple történetei erősen kötődnek a környezethez, mint Conan Doyle-éi Londonhoz vagy Raymond Chandler-éi Kaliforniához. ’A törött part’-ban minden krimi kellék megvan: kábítószer, gengszterek, bennszülöttek, pedofilek és egyéb aktualitások. Ha ’A törött part’-ot minőség szerint be kell sorolni, akkor mindenképpen a komoly kategóriába tartozik, mint Temple legtöbb műve is.

* Eric Lambert 1918-ban Londonban született, 2 éves korában szülei magukkal vitték Ausztráliába. 17 éves volt, amikor otthagyta az iskolát és egy autójavító műhelyben kezdett dolgozni. 1940-ben önkénteskén harcolt Közel-Keleten és Pápua-Új Guineában, 1944. márciusában tért vissza Ausztráliába. Később Szingapúrban segített a changi hadifoglyok hazatelepítésénél, majd visszahívták Melbournebe. Ekkor elhatározta, hogy a béke ügyében dolgozik és hamarosan találkozott Frank Hardy-val, aki meggyőzte őt, hogy csatlakozzon a kommunista párthoz. 1955-ben részt vett a Helsinki Béke Világkongresszuson, utána Londonban maradt. Az ötvenhatos forradalom hírére vízum nélkül beszökött Magyarországra és elszörnyedt a szovjet agressziótól. Londonba visszatérve megpróbálta a magyar forradalommal kapcsolatos beszámolóit közzétenni a kommunista sajtóban, de hiába, ezért elhagyta a kommunista pártot és korábbi kommunista kollegáinak haragjától kísérve írt a magyarországi eseményekről a The Daily Telegraph-ba.
Az írást Európában is folytatta. 1966-ban halt meg Essex-ben, szívelégtelenségben. Realista író volt, 17 regényt hagyott maga után. Köztük a fent említett Öt fényes csillag-ot és egy másik, teljes könyvet Ned Kellyről, Kelly címmel. Eric Lambert magyarul megjelent könyvei a Dícsőségre ítélve és a Zöld árnyak szigete egy kötetben 1981-ben jelent meg a Zrínyi Kiadónál.

** Sir Sidney Robert Nolan (Melbourne 1917. április 22. – London 1992. november 28.) Ausztrália egyik legismertebb és legtermékenyebb 20. századi modern művésze.

***Peter Philip Carey (1943. május 7-én született Victoria államban) ausztrál regényíró. Carey háromszor nyerte meg a Miles Franklin-díjat és egyike annak a négy írónak, akik kétszer kaptak Booker-díjat, ő 1988-ban az Oscar és Lucindáért, 2001-ben a Kelly Gang igaz történetéért. 2008 májusában a Booker-díj jelöltje lett. Regényírás mellett a Wim Wenders című film forgatókönyvénél is közreműködött, Jelenleg a New York-i Városi Egyetem (Hunter College) Képzőművészeti Mesterképzésének Kreatív írási programja ügyvezető igazgatója.

****Daniel Defoe-t letartóztatták 700 fontos tartozásért, bár teljes adóssága 17 000 fontot tett ki. Az ő siralmai hangosak voltak és mindig megvédte a szerencsétlen adósokat, de bizonyíték van arra, hogy pénzügyei nem voltak mindig tiszták.

*****Sir Thomas Malory (1415. - 1471. március 14.) angol író volt, az ’Arthur (király) halála’-nak szerzője, vagy fordítója. Történetének ide vonatkozó része, hogy amikor beválasztották a parlamentbe amivel társadalmi helyzete hirtelen megváltozott, irigyei különböző súlyos vádakkal illették, majd letartóztatták, megszökött, visszatért. Az ellene felhozottak sosem voltak bizonyítottak, viszont vagyona kívánatos volt, amit ellenségei rágalmazással szerettek volna megszerezni ( nincs új a nap alatt)

******Dosztojevszkijt 1849-ben letartóztatták, mert olyan irodalmi csoporthoz csatlakozott, amely a cári Oroszországot bírálta. Az írót halálra ítélték, amit az utolsó pillanatban visszavontak, helyette négy év szibériai fogolytáborba száműzték utána pedig hat év kényszer katonai szolgálatot kellett teljesítenie.

******* Chester Bomar Himes (1909. Július 29 1984. november 12 . ) fekete amerikai író volt. 1928-ban letartóztatták, 20-25 évi fegyházra és kemény munkára ítélték fegyveres rablásért. A börtönben novellákat írt, amelyek nemzeti magazinokban jelentek meg. Megjegyezte, hogy az írás volt az, amivel tiszteletet kapott a rabtársaktól és fegyőröktől és az írással sikerült elkerülnie az erőszakot. Ő írta többek között a Harlem Detective sorozat. 1958-ban megnyerte a francia Grand Prix de Littérature Policière-t.

********A Lorna Doone Richard Coleman Blackmore angol író 1869-ben megjelent gyilkosságról, bosszúról, kalandról, szenvedélyről és megbocsátásról szóló nagy, örökzöld szerelmi regénye.

Lana G. Ilona
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást