Cs. Nagy László: Könyvajánló: Feketén-fehéren


Március második felében megjelenik első verseskötetem, és az a megtiszteltetés ért, hogy Király Gábor Költő írt bele ajánlót.

Utazás a máglya körül

E kötetben száznál is több vers szerepel. De ténylegesen 44-el kevesebb mint amennyit a tartalomjegyzék felsorol, mert az első 45 egyetlen vers, ha a címeket kivennénk belőle, s sorszámmal helyettesítenénk, látnánk, hogy bár a forma, a ritmus, a rímképlet eltérő, azért csak ugyanannak a melankóliának, szerelemnek, veszteségnek látjuk újabb és újabb arcát. Ennyiben persze nem egyetlen vers, de ki törődik az ilyen finom distinkciókkal, ha ami a versek mögött van, ami gyötri és ihleti a szerzőt, ugyanaz a múzsa, bár minden alkalommal alakot vált, máshonnan esik rá a fény, másképpen keményednek meg arcán az árnyékok.

Cs. Nagy László nem akar bravúrokat, nem néz a végtelenbe, csak versel, belülről, néha meg-megbotolva, de mindig tűzzel. Nem. Nem is tűzzel, hanem parázzsal, ez sokkal jobban illik ehhez a versfolyamhoz, a hatalmas máglya, melyre emlékezik, a bömbölő lángok és az éjszakát eltüntető fénykavargás mintegy esszenciálisan mutatkoznak meg ebben az óriási zsarátnok-halomban, ahol minden verse egy-egy göcsörtös, kemény fa utolsó, még izzó boga, melyből a költő elképesztően precízen mutatja ki az egykor sarjadó, léttel telt, élő entitást.

Majd következnek a szonettek, melyek sorában is, ahol bár erővel törne ki a beroskadt máglya fény- és bűvköréből, ott rejteznek a szétrobbant, s a környéket beterítő szikrák, s ha el is táncol a sötétség felé, viszi magával a fényt, nem általában, hanem precízen ezt a fényt, s aztán végre-végre maga mögött hagyja az elhamvadt tüzet, a világban körbenézve keresi a kiutat, látná, s néha látja is meg a szépet az önmagát felemésztő civilizáció romjai alatt azokban a tartópillérekben, melyeknek eredendő romlása jelezte előre az építmény halandóságát, összeomlása bizonyosságát, de megleli a szépség és a szabadság hajtásainak minden romok felett való megjelenését is, hirdetve, hogy annak gyökerei mélyebbek az emberben, mint ahová a romlott civilizáció alapjai lenyúlnak. És felkeresi, megsímogatja ezeket a hajtásokat, szeretettel, tisztelettel.

Aztán végre feljön a Nap, a játék és muzsika ideje, elhagyva mindent ami komor és árnyékos, villódzik és pörög a csoda búgócsiga, színeii perdülnek, rímei kattognak, kacagnak, de ez csak közjáték, a költő erről a tarka rétről a világ ténykomorságának felhőkarcolói közé keveredik, s Istent keresve újra csak a máglya emlékét őrző tisztásra ér, s hozza magával végre önmagát, a gyerek, a kölök, az ifjú Cs. Nagyot is, és még ép, erős ágaival éleszti újra a tüzet, s nézi benne a maga mai, csillogó szellemét.

Király Gábor
2135
mami - 2018. március 05. 17:54:29

Szeretettel Gratulálok első verses könyvedhez.

Annyi a szépen megírt, tartalmas, dallamos versed, hogy remélem az elsőt követi a következő.
Sok szeretettel: Jártó Róza /mami/

4465
Janna - 2018. március 05. 17:22:54

Birthday

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.