Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.05.26. 22:28
Szép estét és jó éjszakát mindenkinek. Smile

2018.05.26. 21:27
Keni, kellemes pihenést! Smile

2018.05.26. 21:27
Szép estét kívánok mindannyiunknak! Smile

2018.05.26. 17:56
Kedves Kitti! Köszönöm kedves, vigasztaló szép szavaidat! Azt hiszem az emberség, a kedvesség a jó szó, ami a legmeggyőzőbb! KÖSZÖNÖM!!! Azt mo... Bővebben

2018.05.26. 17:28
Szép napot mindenkinek. Smile

2018.05.26. 15:57
Hiányozni fogsz Keni! Sad. Azért ha van időm, olvaslak továbbra is! Smile Jó pihenést! Rose

2018.05.26. 14:58
Keni! Jó pihenést! ha javasolhatom Beethoven "Csend" című darabját hallgasd meg! Engem teljesen kikapcsol és feltölt. Várunk vissza! Üdv: Winkriston Bővebben

2018.05.26. 12:31
Kedves Keni! Jól teszed. Jönnek majd a kellemetlen, nem szeretem idők, akkor úgy is beszorul az ember a lakásba. Ki kell használni a jó időt! ... Bővebben

2018.05.26. 11:57
Hello keni ! Istvan barátom már én is hiányoltalak .Nyaralj és ésélvezd a szabadság önfeledt napjait. Itt egész májusban csodás idönkl van . baráti... Bővebben

2018.05.26. 11:21
DRÁGA KENI! tudd meg, hogy hiányzol. Vigyázz Magadra és jó pihenést kívánok. Küldök még valamit, kérlek, olvasd el. In Love

Archívum
Felhasználók
» Legújabb tag: Matt99
» Online vendégek: 4
» Online tagok: 0
Cikk hierarchia
Lana G Ilona: Betekintés az ausztrál irodalomba 15. rész


Végignézve és folyamatában, illetve egyben látva az előző 14 rész tartalmát bizonyára nem kétséges, hogy az ötödik földrész literatúrája színes és bőséges. Noha korántsem került sor mindenki érdemes bemutatására, ezzel a résszel befejeződik az ausztrál, felnőtt prózairodalomba való betekintés. Mielőtt teljesen vége a sorozatnak, szó lesz még egy-egy fejezetben költészetről, gyermekeknek szánt irodalomról, esetleg folklórról és végezetül az ausztráliai magyar írókról.

<>

Az elitből származó és elitbe házasodott Joan Lindsey, leánykori nevén Joan à Beckett Weigall 1896. november 16-án született Melbourneben és ott is húnyt el 1984. december 23-án. Festészetet tanult, férjével Daryl Lindseyvel is a képzőművészet hozta össze, együtt voltak növendékek, 1922-ben keltek egybe. Joan Lindsey a festészet mellett írt is, regények, színdarabok és esszék mestere volt. Életében 5 regényt, 4 elbeszélést, 50 – főként művészeti témával foglalkozó – esszét publikált, 6 kiadatlan drámája és 3 befejezetlen könyve még sorsára vár. Népszerű regénye az 1967-ben megjelent, örökzöld “Picnic at Hanging Rock” ( Piknik a függő sziklánál) egyes kritikusok szerint a műfaj legjobb ausztrál darabja. A téma kiindulási alapja megtörtént eset. A könyv arról szól, hogy egy leánynevelő intézet kirándulásán eltűnik négy lány és egy nevelőnő, a negyedik lány ugyan előkerül, de semmire nem emlékszik. A regényből színdarab, rádiójáték és film készült ( ezt az M2 Tv is adta Magyarországon), de mint tudjuk, ami könyvnek íródott, az az esetek többségében könyvként adja legjobban vissza a történet atmoszféráját - bár az is igaz, hogy film formájában ma már többekhez jut el egy regény, mint kötve-fűzve papíron.

<>

A változó idők hozták, hogy Frank Clune nincs már a legtöbbet olvasottak vagy a kedvencek listáján, de régebben ő volt az ausztrál Jókai, minden ház könyvespolcán volt kötete.
Francis Patrick Clune, (1893. november 27. - 1971. március 11.) Sydneyben született, 15 éves korában elhagyta otthonát, hogy a csavargók életét élje. 17 éves koráig 25 különböző munkát próbált, majd 1911-ben felcsapott az Egyesült Államok katonájának. 1915-ben csatlakozott az Australian Imperial Force-hoz, velük vett részt Gallipolinál az első világháborúban, ahol mindkét lába megsebesült. Első házassága nem tartott sokáig, a második Thelma Cecily Smith festőművész és szobrásszal sikerült. Mindennapi kenyerét ebben az időben könyvelőként kereste (írók számára jó szakma volt, közülük többeket is eltartott). Az 1940-es években Frank és Thelma Clune galériát nyitottak, ahol számos, később híressé vált festőművész munkáit állítottak ki. Az ötvenes években a két fiúgyermekkel megszaporodott család még két másik galériát üzemeltetett, amelyek Sydney fiatal művészeinek otthonai lettek.

Clune első regénye 1933-ban jelent meg és ettől kezdve 1987-ig, minden évben legalább egy könyvet írt, életében összesen hetvenhármat. Ezen felül magazinok is kaptak tőle cikkeket és volt rádiós műsora. Mint minden sikeres embernek, neki is kerültek nagy kritikusai, akik azt mondták, hogy az író történelmi témájú könyveiben nem ragaszkodott teljesen a valósághoz. Ennek ellenére, csak az 1950-es évek elején könyveit több, mint 500 000 példányban* értékesítették. Ekkoriban született az Archibald Díjra készült portréja is, amelyet Sir William Dargie és Sir William Dobell festett - ma már mindketten nagy nevek a művészetben. Az író 1967-ben megkapta a brit birodalom elismerését (OBE) ausztrál irodalmi szolgálataiért.
Frank Clune-t nagyon érdekelték a szélsőséges karakterek, ** úgy is lehet mondani, hogy el volt tőlük bűvölve, miközben az ő írásai másokra voltak hatással – Thomas Keneally 1972-es regényét, a “The Chant of Jimmie Blacksmith” (Jimmie Blacksmith éneke)-t például az 1959-es “Jimmy Governor “ Clune könyv ihlette. A Jimmie Blacksmith éneke egy őslakos ausztrál szemszögéből írt fikció, a regény Booker Díjat nyert és film is készült belőle amely Ausztráliában hét, Cannesban egy jelölést kapott, így essen szó az ír felmenőkkel rendelkező termékeny íróról is.

<>

Thomas Keneally 1935-ben született Sydneyben. Középiskolái után katolikus papi szemináriumba került, volt diakonus is, de pappá szentelésére nem került sor. 1965-ban házasodott, a frigyből két lány született. 1968-70-ben az armidalei New England egyetemen és a továbbiak folyamán még más, külföldi egyetemeken tanított, bejárta a világot. 1964 óta ír folyamatosan. Regényeinek nagy része a történelemből merít és olvasótábora az egész angolszász birodalom, mégis, ami az igazi világhírt hozta számára az a Booker Díjat nyert “Schindler’s Ark” *** című könyve, amelyből Steven Spielberg Oscar díjas filmje, a “Schindler’s List” készült. Thomas Keneally eddig 36 regényt, 18 tanulmányt, 5 drámát és egy TV sorozat forgatókönyvét írta meg. Irodalmi díjainak száma 5, közöttük 2 Miles Franklin. Munkásságát az ausztrál állam Order of Australia kitüntetéssel ismerte el, az Ír Nemzeti Egyetem pedig tiszteletbeli doktorává avatta. A Tom Keneally Center 2011. augusztusában nyitotta meg kapuit Sydney egyik legrégebbi könyvtárában.

<>

Bryce Courtenay 1933-ban született Dél Afrikában és gyermekkorát is egy ottani faluban töltötte. Az 1950-es évek közepén Londonban tanult újságírást és 1958-ban emigrált Ausztráliába, ahol 34 évig hirdetési szakemberként dolgozott. 1959-ben házasságot kötött Benita Solomonnal, három fiúk született. A házasság 43 év után felbomlott és az író második feleségnek Christine Gee-t választotta. Courtenay 2012-ben húnyt el Canberraban. 21 regényt és 3 egyéb kategóriába sorolható írásművet hagyott maga után. Életében két egyetem választotta tiszteletbeli doktorává és munkássága két irodalmi díjban részesült. Regényeinek színhelye Dél Afrika ás Ausztrália. Hogy (pár jó ember segítségével) mire képes az akarat, azt mondja el a “The Power of One”, amelyből sikeres film is készült és Magyarországon “Egyedül a ringben” címmel játszották. A “The Potato Factory” ( A krumpli gyár) egy trilógia első kötete, amelyből 2000-ben négy részes TV sorozat készült. A dickensi hangulatú történelmi regény üzletről, családról, kettős életről és bosszúállásról szól. Judith Sackville-O'Donnell, aki egy másik könyvet írt a The Potato Factory főszereplőjéről azt állította, hogy a könyv pontatlan és antiszemita. A pénzről, hatalomról, anyaságról szóló „Jessica” című Courtenay regényből szintén készült mini sorozat, magyar TV is műsorára tűzte.

<>

Morris West ( 1916. április 26. – 1999. október 9.) Ausztráliában született és húnyt el. 1937-ben diplomázott, utána tanítani kezdett. 12 évig volt tagja a Keresztény Testvérek katolikus szerzetes rendnek, de még a végleges fogadalomtétel előtt, 1940-ben kilépett. A második világháború alatt Darwin városában volt sifrírozó tiszt és a korábbi minisztrelnök magántitkára. 1954-ig ausztrál rádiónál dolgozott, 1956-1980 között élt Olaszországban, - ahol vatikáni tudósítója volt a Daily Mailnek - Angliában, USA-ban majd visszatért szülőföldjére. Kétszer házasodott. Első feleségétől, Elizabeth Harveytől egy lánya és egy fia született ( lánya apáca lett, fia meghalt), de a házasság nem volt sikeres, ezért elváltak. Másodszor Joyce Lawforddal kötötte össze életét, a katolikus kánon szerint azonban az első házasság nem veszítette el érvényét ezért West éveken át dolgozott a megsemmisítésért. A küzdelem során sok kérdés merült fel benne az Egyház tanításaival kapcsolatban, **** ami könyveiben is nyomon követhető. Hitéhez harcai ellenére is, élete végéig hű maradt. Második házásságából négy gyermek született, mindannyian művészek. Morris West 27 regényt, 4 rádiójátékot, 5 színdarabot és 4 tényfeltáró könyvet írt, 6 regénye került megfilmesítésre. Írói munkásságáért Order of Ausztrália állami kitüntetésben részesült, amely 12 évvel később megerősítést nyert. Könyveit 27 nyelvre fordították (azt hiszem a magyar nincs közötte) és világszerte 60, azaz hatvan millió példányban nyomtatták ki. Az írónak az 1957-ben kiadott „Delvil’s Advocate” ( Az ördög ügyvédje) című könyve hozta a nemzetközi sikert, amelynek témája egy szentté avatás bonyodalmairól szól. Vatikán trilógiájának második része a a „The Shoes of the Fisherman” ( A halász cipője) 15 évvel megválasztása előtt megjövendölte a lengyel pápát. Morris West regényei nehezen letehetők.

<>

Az Order of Australia elismerésben részesült Colleen Margaretta McCullough,***** férjezett néven Colleen Robinson, 1937. június 1-én született az ausztrál Wellintonban 2015. január 29-én halt meg az Ausztráliához tartozó Norfolk szigeten. A kötelező iskolák elvégzése után tanított, újságcikkeket írt és könyvtároskodott, majd az egyetem orvosi karát elvégezve idegorvosként dolgozott először Sydneyben majd az Egyesült Államokban, ahol tíz évig kutatott és tanított is a Yale egyetemen. A világhírt és teljes anyagi függetlenséget hozó, 30 millió példányban elkelt “Tövismadarak” című családregényét is az USA-ban írta. Az eredetileg “The Thorn Birds” címet viselő könyvet Göncz Árpád és Borbás Mária fordította magyarra. McCullough 11 regénnyel, a 7 részből álló Róma-sorozattal, 5 részes krími sorozattal, 1 életrajzzal és 1 memoárral írta be magát az irodalomba, 4 könyvéből film készült. Hogy egy kis irodalmi pletykával is szolgáljak, a “The Ladies of Missalonghi “ ( Missalonghi hölgyei) novellája nagyon hasonlít egy 1926-ban írt történetre, a cselekmény és a karakterek közel azonosak. Amikor McCulloughnak szemére vetették a plágiumot, azzal védekezett, hogy tudatalatti emlékezésről lehetett szó.

<>

*Abban az időben a világtól még meglehetősen elszigetelt Ausztrália népessége 8 milló volt, 500 000, saját területen belül eladott könyv egy írótól már tekintélyes szám ( ma a népesség 24 millió feletti és elszigeteltségnek nyoma sincs, ami azt jelenti, hogy az ország aktívan benne van az angolszász/angloszfér vérkeringésben ami durván 460 millió embert jelent, + az angol nyelvvel érkező járulékok ).

** Frank Clune könyveihez az alábbi típusú főszereplőket választotta:
- A saját magát kapitánynak tituláló Melville fegyenc volt, aki rendkívül kalandos bűnöző életében a kultúrált úriember szerepében tetszelgett.
- Martin Cash szökött fegyenc.
- Edward Hargraves, aki először talált aranyat Ausztráliában, legalábbis így tartották számon. Felfedezéséért rengeteg pénzt, hatalmas ingyen földet és élete végéig szóló nyugdíjat kapott az államtól. Csak 14 évvel halála után derült ki, hogy nem ő volt az első.
- Bully Hayes amerikai születésű kalózkapitány, a déltengerek rabszolgakereskedője.
- Kapitány Starlight ( eredetileg Frank Pearson), a leghíresebb marhatolvaj.
- Jörgen Jörgensen dán felfedező, aki Izlandra érve kikiáltotta a Dániától való függetlenséget, egyben kinevezve magát uralkodónak. Jörgensent a kortársak nagyon színes egyéniségnek tartották, amint látjuk nem ok nélkül.
- Kínai, másként pekingi Morrison ausztrál felfedező, ujságíró és politikai tanácsadó, aki annak ellenére, hogy nem tudott kínaiul egyedülálló kínai könyvtárat gyűjtött össze, ami 1917-ben Tokioban kelt el.
- Ben Hall szökött fegyenc akinek nevéhez fegyveres utonállás kötődik.
- Frederic Bailey Deeming gyilkosságért elítélt, akiről feltételezték, hogy ő volt Hasfelmetsző Jack.
- Louis de Rougemont svájci felfedező ( eredeti nevén Henri Louis Grin), aki azt állította magáról, hogy tud tengeri teknősön lovagolni, hogy látott repülő erszényes medvét, vagy hogy 30 évig élt ausztrál őslakók között, akik istenként tisztelték. Meséivel kiharcolta magának, hogy elnyerje a világ legnagyobb hazugja címet ( Háry János, Münchausen báró és még néhányan reklamálhatnak)

*** A dokumentum regényt Valkóné Békés Ágnes fordította magyarra és 1987-ben “Schindler bárkája”, 2006-ban “Schindler listája” címen jelent meg Magyarországon.

**** Az életrajz életrajz hátánhoz az a magyarázat kívánkozik, hogy minden író arról ír, ami életben a legtöbbet foglalkoztatja, amire van rálátása vagy amiről vannak tapasztalatai - ezért az életrajzok azt is körvonalazzák, hogy egy adott írótól milyen témákat, milyen megközelítlésben várhatunk, mert senki nem tud kibújni a saját bőréből.

***** Colleen McCullough–el szépen bántak az irodalom felkentjei Magyarországon, sok minden megtalálható róla az interneten, csak be kell írni a keresőbe, hogy “Colleen McCullough magyarul”

Lana G. Ilona
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Holnap Magazin cookie-kat/sütiket használ, mint a legtöbb weboldal. Tovobbi információk a sütik kezeléséről..
Kattints a Megértettem gombra az elfogadáshoz és az információ sáv bezárásához. Amennyiben nem teszel semmit, automatikusan úgy tetekintjük, hogy elfogadod a sütik kezelését.