Bige Szabolcs Csaba: Őszi hangulat díszbirssel


Az őszi napfény aranyfénnyel vonta be az utcát, a kertet, a házakat, embereket. A kertkapuban állva szemléltem ezt a varázslatos világot. Lábam elé a juhar lehullt leveleiből rőt-vörös szőnyeget terített. A szomszéd is ott bámészkodott a kerítésre támaszkodva. Mikor észrevett, intett, menjek közelebb hozzá.
- Adni akarok valamit! – szólott – Nézze, vegye el ezeket! – nyújtott felém néhány kerek, viaszos felületű, almaforma gyümölcsöt.
- Mi ez? – kérdeztem bizonytalanul, még az előbbi hangulat hatása alatt lévén, alig tudtam a szavakat kinyögni.
- Díszbirs, japánbirs – válaszolta készségesen.
- Most hozta Japánból? – jött meg a hangom.
- Ne vicceljen! Itt terem a kertemben. Emlékszik, tavasszal megcsodálta azokat a bokrokat amott. Akkor tele voltak piros virágokkal.
- Gyönyörű volt valóban. Jól emlékszem! - Na, látja!
- Akkor, ha itt terem miért mondja, hogy japán?
- Ki tudná megmondani miért ez a neve?! Hiszen tudomásom szerint nem csak Kína, de eredeti hazája egész Kelet-Ázsia. Kína, Korea, Tibet, Burma területein őshonos.
Elgondolkodtam ezen a furcsaságon, s még inkább, mikor eszembe idéztem olvasmányaimat, miszerint ennek a szép díszbokornak latin nevét is elég változatosnak találtam: Chaenomeles speciosa, Cydonia japonica, Pyrus japonica, Pyrus maulei, valamint a jelenleg elfogadott hivatalos elnevezés: Chaenomeles japonica.
Jól beivódott a köztudatba a japán eredet...
Ettől eltekintve valóban mutatós bokor kora tavasszal tele van csoportosan nyíló piros virágokkal, utána a bokrot zöldes-vöröses levelek borítják, melyek lombhullatásig díszítik a növényt, ősszel pedig a zöldból sárgába váltó kerek gyümölcsök látványa gyönyörködteti a szemet.
- Ezek az almák ehetők? – tettem fel a „közérdekű” kérdést.
- Nyersen nem jó, mert keserű, savanyú és nagyon kemény. Megfőzve, sok cukorral azonban remek birsalmasajtot lehet belőle készíteni, vagy más gyümölccsel összedolgozni. Magas pektin tartalma miatt javítja a lekvár álagát.
- Hogy lehet hozzájutni ilyen bokorhoz? Persze a piacot, kereskedőket kihagyva.
- Legkézenfekvőbb a magvetés lenne, de nem olyan egyszerű, mint első ránézésre tűnik. Természetesen a magokat ősszel, miután a gyümölcs megérett, szedjük ki, és kiterítve egy itatós papírra 3 hónapig 5C fokon tároljuk. Tavasszal melegágyba vetjük, az araszos nagyságot elért magoncokat kiültetjük a szabadföldbe, faiskolába.
- Kertészkedni szerető embereknek való foglalatosság!
- Várjon még a lelkesedéssel, szomszéd! Van itt még más szaporítási mód is. Például a fásdugványozás. Ezt is ősszel kezdjük, ekkor kell a fás, dugványnak kiszemelt vesszőket levágni. Ezeket aztán tavaszig a sötétben (pincében) tároljuk, vízszintesen fektetve. Tavasszal aztán üvegházi körülmények között, homokkal kevert tőzegben gyökereztetjük. Egyszerűbb módszer is van, mégpedig a gyökérsarjak kiásása, és leválasztása az anyanövényről. Végezhetjük késő ősszel, vagy tavasszal a virágzás előtt.
- Köszönöm a leckét!
- Még mondanék valamit. Ha japánbirset ültet a kertjébe, azt ajánlom Forsythiával vegyesen ültesse a bokrokat. Egy időben virágozva a színhatás különlegessége szép díszt biztosít kertjének.

- forrás: gradinamea.ro

Bige Szabolcs Csaba
2720
bigeszab - 2018. október 08. 22:12:08

Köszönöm a linket, kedves jégmadár!Rose

3757
jegmadar - 2018. október 05. 13:46:21

Szeretem a birs illatát. Hamvas szerelem. Alig várom, hogy leszedjem az idei termést. Az én birsalmasajtom itt:
https://www.faceb...mp;theater

2720
bigeszab - 2018. október 02. 17:34:17

Kedves Rita!
Azon gondolkoztam, hogy a mutatós virágjáról készült fotót tegyem-e fel, vagy vegyem „kölcsön” ezt a gyümölcsöst. Úgy tűnik, jól választottam.
Köszönömaz olvasást,
szeretettel: Szabolcs

2720
bigeszab - 2018. szeptember 29. 21:20:58

Kedves Anita!
Ültessetek japánbirs bokrot is. Nem csak a majdani különös termése, hanem gyönyörű virágjai miatt is!
Üdv: Szabolcs

4302
Fedak Anita - 2018. szeptember 29. 18:48:22

Kedves Szabolcs!
Kedvencem a birs, igaz inkább befőttként szeretem. Télen a nagymamám a tiszta szobában a szekrény tetejére rakta és valami csodás illat lengte be a szobát. Nagyon örültem ennek az írásnak, mert pont most készülünk a férjemmel fákat ültetni a kertben.
Szeretettel olvastalak: Anita

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.