Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bige Szabolcs Csaba: Szómagyarázat amatőr módon


Szómagyarázat amatőr módon
(a –csó végződésről)

„a szók helyes értelmezésére szükséges a szóelemzés is”
(Czuczor Gergely)

A napokban többször is belebotlottam néhány különös, régi hangzású névbe. Ilyenekkel, hogy Árcsó, Csaracsó, Csíkcsicsó, Kercsó, bakcsó. Kezdtem keresni hozzájuk hasonlót, és találtam is: Jancsó, kancsó, olcsó.
Lám, lássuk, mit lehet ezekből kisütni. Na, nem a saját eszemből, hanem a nálam okosabb emberek írásait forgatva…
Kezdem a névsor elején.
ÁRCSÓ – „Az atyhai eltérő közelében, a Korond és Atyha határára eső Árcsó kínálkozik rövid pihenő helyéül. Neve az "ártalmas só" vagy az "árad a só" szókapcsolatból származik. … Árcsó látványosságai: a sóskút, a forrásüledékek és a borvízforrások.” – írja Korond.ro honlap. Nem mindenki ért egyet azonban szókapcsolatból való származtatással. Széna Béla a „Székely földrajzi nevek etimológiája” című munkájában a magyarázat elégé elfogatható: ARA törökül szünet, megszakítás, valamilyen közbülső dolgot is jelent. Továbbá ujgur nyelven a csó = csu = SU annyit tesz, hogy víz. Mai szóhasználat szerint is(!). Ha ezt összerakjuk ara+su, kijöhet belőle az „időszakos forrás” kifejezés.
CSARACSÓ – falu Hargita megyében, Csíkcsicsó mellett. A szómagyarázat kicsit nehézkesebb, de Széna Béla erre is tud magyarázatot adni. A csara hangzó változással csere lesz, a –csó már tudjuk, hogy víz, s ez a „tölgyerdőben fakadó patak” nevet adja.
CSÍKCSICSÓ – Csíkszeredától 5 km-re fekvő nagyközség. (Csak így zárójelben jegyzem meg, hogy „Ábel a rengetegben” című Tamási regény cselekményének egy része itt zajlik). Magyarázkodás a fenti módon: mongolul a csecser virágot jelent, ugyan ez törökül csicsek (çiçek). A –su (csó = csu) végzödés pedig víz. Lehet ezek szerint “virágos folyópart”.
KERCSÓ – Család- illetve nemzetség név. Ide más forrást veszünk igénybe. A Czuczor-Fogarassí szótárt. Szerinte a KER elvont gyök, ami minden kerek, görbe, ívelt dolgot, fogalmat magában hordoz. Ilyenek: kereng, keres, kerek, kerék, kerge, kerít, kert, kerevet, kerecsen, kéreg, és származékaik, mindezekben alapértelem a görbe, kerek, a magába visszamenő, vagy maga felé visszahajló vonal, vagy az ily vonalban való mozgás.
Csak érdekességként írom ide, hogy törökül a hajlás – bükerek, a kerék – tekerlek. A –csó végződést már ismerjük. Így lefordíthatjuk a nevet ív+víz = „folyó kanyar, vagy kanyargós folyó / patak mentén élő nemzetség”.
Van ellenben egy másik magyarázat is: az –ó kicsinyítő képző szerint (lásd lennebb). Ha a kerecsen madárnevet vesszük alapul, akkor így alakul: kerecsen- kercsó.
BAKCSÓ – Gém féle madár, másképpen vakvarjú. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke: 100 000 Ft. Vizes helyek, apró szigetek, füzesek a lakhelyei. Hangja hangos „kvak”. Vajon mit jelent a név?
A vakvarjú világos: kvak+egy madár. a bakcsó is valami hasonló.
Cz-F szerint eredetileg vakcsó a neve, a BAK pedig „természeti hangutánzó gyök, melyből bakog, bakogás stb. származott. Rokonai a mak makog, vak vakog, vakkant.” Akkor helyben is vagyunk, bak-vak+su (víz) = vakogó vízi madár.
A JANCSÓ, KANCSÓ, OLCSÓ szavakkal már könnyebb dolgunk van. Ezek újabb keletűek. Székely nyelvjárás az –ó toldalékot, mint kicsinyítő képzőt használja. Például: Magdi – Magdó, Dénes - Dénkó, Margit – Margó, Sanyi – Sanyó, Jancsi – Jancsó, ugyan így kanna – kancsó.
Az OLCSÓ szót illetőleg, újból Cz-F –hoz fordulunk: „Szoros értelemben adásvételre vonatkozik, s am. aránylag kicsiny áru, épen nem drága.
E szónak gyöke, mint a benne foglalt alapfogalom mutatja, azon ol, melynek vastag hangon megfelel a lefelé irányzó al, pl. a régiesen írt Olpár szóban, mely ma Alpár, mi szerént olcsó, am. alcsó, alsó, t.i. az s és cs, mint legrokonabb hangok fölcserélésével. ezen értelemre vonatkoznak az adásvevési nyelvben divatozó mondások és kifejezések: … árt lejteni, leszállítani, alább hagyni, alább adni valamit;”

Bige Szabolcs Csaba
2720
bigeszab - 2018. december 03. 18:24:37

Kedves Zsófi!
Jól feladtad nekem a leckét, de megpróbálok megoldást találni. A forgács szó inkább a faragás szóval van kapcsolatban. Farag, faragcskál - éles eszközzel metélget, hasogat, forgácsokra szabdal. A faragács esztergályost jelentett régebben.
A „for”, mint olyan nem található a szótövek, vagy toldalékok között.
Üdv: Szabolcs

2952
bruxinelli - 2018. december 01. 21:15:39

Kedves Szabolcs !
Értem, Köszönöm. Ma néztem a TV-t és GÁcs-ról közvetítettek. Elhangzott , hogy a Forgács vezetéknév név is arról lett elnevezve, de a for- hogy került a név elé arról nem volt szó. H a tudnál róla valamit mondani megörülnék neki.
Köszönettel, Zsófia.

2720
bigeszab - 2018. december 01. 14:48:41

Zsófi kedves!
Örülök a jelentkezésednek. Érdekes a feltevésed az „ó” használatával kapcsolatban. Ha nevekhez kapcsolódik kedveskedő, kicsinyítő képző – például Kató, Janó, Fecó, Sanyó, valamint papó, apó, anyó.
Üdv: Szabolcs

2952
bruxinelli - 2018. december 01. 12:41:07

Kedves Szabolcs !
Érdekes a szómagyarázatod. A CSIK-ok vidékén még nem jártam, de hallani már hallottam róluk. pl. Csíkszereda, Csíksomlyó, stb. A Csíksomlyó végén lévő Ó képző is kicsinyítőképző ? Bátorkodom megjegyezni, hogy a hírességénél fogva inkább a nagyságjel illene hozzá, ha van ilyen.
Szeretettel olvastam, Zsófia.

2720
bigeszab - 2018. november 07. 20:35:23

Kedves Dénes!
Örülök, hogy itt jártál!
Üdv!

2720
bigeszab - 2018. november 07. 20:34:18

Kedves Rita!
Köszönöm a szavaidat!
Szeretettel. Szabolcs

6007
mauknerd - 2018. november 06. 20:25:05

Nagyon érdekes és izgalmas írás. Köszönöm.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.