Horváth Szabolcs: Könyvbemutató Cikk: Taizs Gergő: Utasok


Mindenki együtt utazott Taizs Gergővel

A tatabányai születésű Taizs Gergő élete első önálló verseskötetét mutatta be Utasok címmel, hétfőn (2019. április 8-án), a Tatabányai Múzeumban. Abban a szerencsés helyzetben érezhetem, érezhettem magam, hogy Gergő közel másfél, két éve tisztel meg barátságával és talán mondhatom azt, hogy végig mellette ülhettem ennek az "utazásnak" az indulásától a végállomásáig. A megérkezés, a végállomás pontosan olyan volt, amilyenek lennie kellett.

A könyvbemutató 18.00-órakor kezdődött, de bátorkodtam korábban odamenni, hogy legyen helyem és megfordult a fejemben, hogy hátha segíteni kell, kellene. Ahogy észrevettem ismét segíteni kellett valamit. Gergő a hétvégén egy kisebb betegséget szedett össze, ami majdnem arra kényszerítette, hogy lemondja a bemutatót és másik időpontot keressenek neki, de kicsit sikerült magát összeszednie és egy szépszámú közönség előtt beszélhetett első verses kötetéről. Az estet a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány részéről Kakuk Tamás nyitotta meg, és az ifjú költő beszélgető partnere a József Attila és Márai Sándor-díjas Faludi Ádám volt, aki a kötet ajánlóján kívül sokban segítette Gergő könyvét. A fiatal szerző hozzátette, hogy egy közel másfél-két éves időintervallumot ölel át a könyv, amit négy különböző részre osztott fel. Ahogy ő fogalmazott a kötet kívülről halad befelé, mert az első verseiben csak a körülötte látható, érezhető, érzékelhető világot kívánja bemutatni saját szemén keresztül, és a végére személyesebb érzéseit is bemutatja az olvasónak.

A program második felében hangoztak el a versek egy rendkívül egyedi előadásmódban. Szilágyi Kevin egy kép és vizuális vetítést, míg Schalkhammer Zoltán egy zenei aláfestést készített, játszott Gergő verseihez. Nekem a korábbi Repeta és Csemege programok hangulatát adta vissza ez az előadásmód, amit én még mindig csodálni tudok. Akkor volt szerencsém nekem is szerepelnem néhány saját versemmel, most megtapasztalhattam a másik oldalról is milyen ez az előadásmód. Egyszóval mondva: csodálatos. A vetítés, a zene, és a versek triója valósággal sokkolt. A legvégén abban az örömben lehetett még részem, hogy Gergő nekem is megköszönte a támogatást, bár én még azért egyszer-kétszer otthon megkérdeztem magamtól, hogy vajon miben segíthettem őt eddigi pályája során? Nem tudtam rá válaszolni, de gondolom ő biztosan tudja.

Az biztos, hogy a megjelentek nagy élményekkel, és egy szép utazásban vehettek részt.

2019. 04. 09.

Horváth Szabolcs
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.