Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2019.06.27. 05:44
Szép napot kívánok mindenkinek! Smile Coffee cup Rose

2019.06.26. 21:29
Szép estét és jó éjszakát mindenkinek. Smile

2019.06.26. 21:12
Vidám szép hétvégét kívánok mindenkinek. Sajnos családi okokból nem tudok időt szakítani arra, hogy írjak, esténként viszont szívesen olvasom írás... Bővebben

2019.06.26. 17:07
Szép kora estét kívánok szeretettel Mindenkinek! Heart

2019.06.26. 15:18
Itt felejtettem magam... Tollforgató történeteket tessék szépen olvasni, aki még nem tette, nagyon jó írások vannak most (is) ott! Smile Uff... Off...

2019.06.26. 14:37
Szép napot kivánok! Éva

2019.06.26. 11:06
Köszönöm patfinder szèp napot neked

2019.06.26. 09:21
Kevelin: én word-ben szoktam megírni, és mikor úgy érzem, hogy kész, akkor másolom csak ide be.

2019.06.26. 09:20
Szép napot mindannyiunknak! Mindenki óvatosan ebben a melegben! Smile Coffee cup

2019.06.26. 07:09
Kedves holnapos társaim! Belekezdtem egy írásba de idő hiányában nem tudom folytatni.Elveszik
az irásom Ti hogy csináljátok? Van jó ötletek? Szív... Bővebben

Archívum
Felhasználók
» Legújabb tag: Ritus
» Online vendégek: 3
» Online tagok: 0
Cikk hierarchia
Bige Szabolcs Csaba: Crépe Suzette (Lángoló palacsinta)


„Maigret a bejáratnál helyezkedett el, egy beugróban, ahol kétszemélyes asztal állt. …
- Bob! … Mit ajánlasz befejezésül? …
- Lángoló palacsintát marasquino likőrrel.”
(Georges Simenon: „Le voleur de Maigret” – fordította: Görög Lívia)

Mindig irigykedve olvasom a Maigret-történeteket. Olyan jókat eszik, iszik a főfelügyelő! Járja a vendéglőket, kiskocsmákat, sörözőket, és hol itt hajt fel egy aperitifet, egy Pernod-ot, hol egy pohár Charentes-i fehérbort. Ebédre, vacsorára valami ízletes fogást választ, vagy elfogadja a tulaj ajánlatát. Például rostonsült hurkát hasábburgonyával, vagy narancsos kacsát.
Nos, utánajártam néhány ételnek-italnak.
Ilyen az a bizonyos lángoló palacsinta, amelyet fentebb említettem. Lényege a következő: néhány hagyományosan készült vékony palacsintát forró vajon mindkét oldalán újra kell hevíteni. Ameddig forró meghintjük reszelt narancshéjjal, megkenjük narancslekvárral, megszórjuk vaníliás cukorral, és egyenként négyrét hajtogatjuk. Visszatesszük a serpenyőbe, meglocsoljuk lekvárral elkevert narancslével, a lángot a legnagyobbra állítjuk, s ha már jól sistereg, öntsünk rá egy deci narancslikőrt (Grand Marnier), vagy maraskino-t, esetleg armagnac-ot. Egyből fellángol, s miután lángja ellobban újabb fél deci likőrt.
Megjegyzem, előfordulhat, hogy nem lobban be magától, ilyenkor meggyújtjuk! Lángolva tálaljuk…
Lássuk továbbá, mi is az a maraskino? A lexikon szerint ez egy szesztartalmú édes ital, melyet különösen a Dalmáciában tenyésző savanyú meggyfajból készítenek. Ez a meggyfajta Zárában és környékén a legzamatosabb, s itt már évszázadok óta készítik. Gyorsan ideírom Hemingway kedvelt italának a Daiquiri receptjét: /2 uncia fehér rum, ¼ uncia Maraskino likőr, ¾ uncia citromlé (v. lime), ¼ uncia grapefruitlé.
Az armagnac pedig tulajdonképpen borpárlat, vagy régies kifejezéssel élve, égetett szesz és eredetileg Armagnac vidékén termett szőlő borának lepárlásával készítik. Utána tölgyfa hordóban érlelik. A hordókat csak a Gascogne és Limousin erdeiben nőtt tölgyfákból faragják. Ez adja az ital különlegességét, és természetesen a régisége. A palackok tartalmazzák is az évjáratot.
A következő a Pernod. Ez ánizzsal ízesített aperitif pálinka. 40% alkoholtartalmú. Önmagában ritkán fogyasztjuk. Legelterjedtebb keverési módja: 1 rész Pernod, 3-5 rész jeges tiszta víz. A vizet pótolhatjuk narancslével, gyümölcsszirupokkal, és még nagyon sok mással kísérletezhetünk. Az ital bármilyen napszakban, évszakban, bármely korosztálynak és bármilyen alkalommal kellemesen hűsítő, üdítő. Ide is kívánkozik egy megjegyzés: az ánizs és más ürüm-füvek ott szöktek szárba, ahol a bibliai kígyó annak idején elmenekült a paradicsomból.
Ma ennyire futotta Maigret ürügyén erre a kulináris kiruccanásra…

Bige Szabolcs Csaba
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Holnap Magazin cookie-kat/sütiket használ, mint a legtöbb weboldal. Tovobbi információk a sütik kezeléséről..
Kattints a Megértettem gombra az elfogadáshoz és az információ sáv bezárásához. Amennyiben nem teszel semmit, automatikusan úgy tetekintjük, hogy elfogadod a sütik kezelését.