Kenéz István: Gólyák.

Mindig érdekeltek a költöző madarak, mert különös ösztönéletük, melyeket évezredek óta át meg átörökítenek utódaikba, vajon hogyan is működik. Vannak tudós zoológusok, pontosabban madárszakértő ornitológusok, akik egész életüket ennek tanulmányozására és megfigyelésére áldozzák. Mert ez tényleg, inkább megfigyeléseken alapszik, minthogy megengedné a természet, hogy mélyebben belelássanak, ebbe a különös állatfaji belső ösztönvilágba.
Engem ezen madarak közül is a gólyák azok, akik leginkább felkeltették érdeklődésemet. Például, mert a gyereket is, ugye a gólya hozza kis hazánkban és nem a káposztából kel ki, mint a franciáknál.

Gólya- gólya gilice - mitől véres a lábad?
Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja,
Síppal, dobbal, nádi-hegedűvel.


Hogyan kerül ide a török gyerek? Itt maradt volna a török időkből a megszállás és a hódoltságok idejéből, aki megsebezhette ezt a gólyát? De az is lehet, hogy vándorútjuk során Magyarország felé Isztambul környékén történhetett ez a csúf baleset?
Vagy csak egyszerű néphagyománybeli rigmus, még tényleg a török időkből?
Szerintem - mindhárom lehet.

Feljegyzéseim szerint 2005. júl. 25-én jegyzeteltem valamelyik Tv csatornáról, talán a National Geographic műsornak nézése közben a már régen áhított, e témájú ismeretanyagot.
Megpróbálom nem bő lére engedni ebbéli mondanivalóimat, mert én azt hiszem, hogy minden, amit ide írok, nagyon érdekes, de aki ezeket olvassa, gondolhatja magában, hogy ennyi zagyvaságot összeírni gondolataim közé – már kissé unalmas. De hát én csak azt mondhatom el, ami belőlem fakad és ahogy most is vezetnek gondolataim.

Szóval a gólyáknál maradva, azt tudtam meg róluk slágvortokban, hogy egy gólya pár, akár 25 évig is képes együtt élni egymással, párban és kitartó hűségben! Gyakran nem egyszerre érkeznek meg, de még kora tavasszal ideérnek, vagy megkeresve a tavalyi fészküket, amely a tél viharos idejétől addigra már biztosan megtépázódott, vagy pedig új fészekhelyet keresnek
maguknak és elkezdenek építkezni. Ez attól függ, hogy régi pár érkezik, vagy új házaspár ivarérésük után az első költésükre. Három év után lesznek csak ivarérettek.
A régi reparálása, vagy az új megépítése leginkább nagyobb, kisebb gallyakból és lótrágya keverékéből, mint melegítendő és kötőanyagként is szolgáló tartozék. Szeretik a vidéki házak alkalmas kéményeit, vagy magasabb póznákat, villanyoszlopokat. Vidéken ez megy is még talán, de a városokban ez utóbbi építőanyagnak, manapság, már nehéz utánajárniuk.
Mindezek után az anya 5-6 tojást is tojhat fészkükbe. Négy hét a kelési idejük és körülbelül májusra kelnek ki a kicsinyek a tojásokból.
Mint az öreg, mint a kicsi gólyák kifejezetten csak hússal táplálkoznak. Etetésükről a szülők egyaránt gondoskodnak, ami rettentő nagy munkával és sok idejükbe kerül. A kikeltek közül sajnos csak 2-3 éri el a felnőtt kort, épp az előbb említett ok miatt, ugyanis nem jutnak mindannyian egyszerre megfelelő mennyiségű táplálékhoz. Állandóan kelepelniük kell, hogy szüleik megismerjék a hangjukról őket, különben érdekes módon idegennek nézik saját kölkeiket.
Egy hónap alatt kb. egy kg-ra tesznek szert. A gyöngébbek éhen halnak, vagy legyengült állapotukban kizuhannak a fészekből. Egyébként az elhaltat is kilökik a fészekből. Ez az erősebb győz - fajfenntartási ösztön érvényesül náluk is ilyen módon.
Két-három hónap elmúltával fekete csőrük piros színűre változik. Az első izomfejlesztő gyakorlatokat, szárnyuk csapkodásával a fészekben végzik. Első úgymond repüléseik is a fészekben illetve a fölött, de annak elhagyása nélkül történik. Én úgy mondanám "helikoptereznek" helyben. Csak, ha már erőben is biztonságba érzik magukat, szülői rásegítéssel elrugaszkodnak a fészektől. Tanulnak repülni és élelmet keresni, immáron saját maguknak.
Ősszel elköltöznek, de nincs vezetőjük, mint például a vadludaknak. Mindegyik a saját ösztönébe bekódoltak alapján veszi az irányt. Európa keleti felén nyaraló gólyáink Törökországon és Izrael felett, míg a nyugati területeken élők pedig Gibraltár felett hagyja maga után Európát. 500.000 db gólya hagyja itt nyári helyét, velük az itt születettek is.
A földi felszálló meleg légáramlat segíti őket a könnyebb repülésben, amit viszont a tenger felett nem kapnak meg. A napi repülési távolságuk 250 km. 2-3-4- ezer méter magasságban repülnek, a légáramlatok függvényében. A repülőgépek adott magasságban komoly veszélynek vannak kitéve általuk. Az oázisokat a sivatag felett repülve már 50 km.-ről előre – jól látják.

10 nap alatt érnek Isztambulba, ami kb. 2000 km-t jelent. Talán ezért is tettem említést, a török gyerek által okozott sebeikre, oda s vissza is. Szeptemberben Izraelbe érnek, nagyon kifáradva, lesoványodva - ezért itt megpihennek és sok táplálékkal töltik fel magukat.
/Azaz tankolnak kicsit./
Izrael felett évente: 15.000.000 /Tizenötmillió/! Vándormadár repül át. A Neger sivatag felett róják további "útjukat". További két hónap után Elszász - Negav sivatag után Szudánban
szintén kénytelek megpihenni és feltöltődniük, de itt állandó veszély fenyegeti őket, mert sokan vadásznak rájuk.
Novemberben dél felé elhagyják Szudánt is, és még délebbre telepednek le, de csak ideiglenesen. Az öregek tavasszal, az itt felnevelt új nemzedék, pedig csak három év múlva, - elindulnak ismét Európába, mert csakis itt költenek, így minden kis gólya itt születik.

Nekünk Vásárhelyen is volt egy mindig visszatérő gólya párunk a kéményünk tetején a Szoboszlai utcában. Persze nem ez az egy gólcsalád élt a városban, hanem nagyon sok. Volt olyan utca, ahol több is. A báger tavakhoz jártak halazni /pecázni/ és békát pedig rengeteget találtak. A nyári Vásárhelyi éjszaka a békák brekegésétől igencsak hangos. Fecskéből és vadlúdból is sok van. A fecskefészkek a nádtetők, ereszek, színek, istállók alatt, vagy bent találhatók. Ezért a felső istállóajtók éjszakánként is mindig nyitva maradnak a tanyavilágban. Mártélyon, érdekes, mindig csak egy gólyacsaládról tudtunk a főutcában a lámpaoszlopon. Persze másutt biztosan volt több is.
A fecskék szeretik a Tisza partot, főleg a füsti és a parti fecskék, mert ezek a szakadékos part földjébe építik ki lakásaikat. Valamint itt rengeteg élelemhez is jutnak.

Temető a Tisza mikor kivirágzik,
Vize fölött, milliónyi kérész
Lepketáncot játszik.
Csak pár óráig élnek, mert párzás után meghalnak és sodorja őket lefelé a folyami ár. Ezért
mondjuk valamire "tiszavirág-életű" volt szegény. Ezt mondjuk - élőlényre, de gondolatokra és más mindenre is, amire csak ráillik.

A gólyák, jönnek-mennek évente kétszer is vándorútjukon. Számításaim szerint közel tízezer kilométert is repülnek - micsoda teljesítmény. Micsoda és mennyi veszélynek vannak kitéve ezen útjaik során. Hány pusztul el közülük a legkülönfélébb módokon, és mégis az élők újra elindulnak.
Az állatnak nincs halálfélelme, mint az embernek, csak ösztöneik, ami védelmükre is szolgál sok esetben. /Csányi és Popper szerint../ Egy gólya körülbelül 30 évet élhet, ha 25 évig képesek hűségesen, párban élni.

Egy ember vajon mennyit vándorol élete során és milyen utakat tesz meg? Én például hány ezer kilométert tehettem meg kis lábaimmal - csak gyalogosan is a 60 év alatt?
Utam már engem hazafelé vezet, de mi is az az otthon és hol van az ember igazi hazája? Menet közben hányszor áll meg életünk vonata és indul újra tovább?
Hányszor kell átszállnunk, hogy egy másik vágányon más irányba és más célok felé utazzunk tovább? Ezek mindenki számára kérdések, de egyformán tudunk rájuk válaszolni, mert részben a tények determinálnak, részben pedig gondolataink irányítanak kényszerből, vagy szabad akaratunk szerint. Ez jelenti az ember lelki szabadságát, - mert egyedül tőlünk függ,
hogy mire használjuk az erőnket, a szabad választhatóság lehetőségét. Vagyis minden ember önmagát meghatározó, önmagát kialakító lény, aki saját karakterét, szellemi arculatát, egyszóval – sorsát - maga teremti meg.
Közben a környezetünk körülöttünk, a politika és a hatalom folyton változik, amihez mi engedelmesen alkalmazkodunk, mert kell.
Csak József Attila mondhatta magáról, hogy: *az én vezérem bensőmből vezérel* Öntörvényűvé vált, de az is lett a veszte.
Utam hazafelé… - sok kérdést felvet, elszámolásra kötelez és felkészülésre. Hogyan készíthetünk számadást, az egy életre kapott talentummal?
Számlát mindig csak utólag készíthetünk. Az ok mindig megelőzi az okozatot.

A haldokló Hadriánusz császár búcsúverséből, adok hangulatot mondottaimnak:

*Lelkecske, te hízelkedő, és ingatag,
Meztelenül didergő sápadt útitárs,
Milyen hallgatag helyekre indulsz,
S játékaidnak vége már....*


Kenéz István
298
keni - 2008. november 11. 15:41:56

Köszi Timóca - nagyon ...
keni

298
keni - 2008. október 07. 15:32:31

Mindannyiótoknaknagyon köszönöm, hogy olvastatok és időt szenteltetek rám hozzámszólásaitokkal és értékeléseitekkel
Hálával...
keni

298
keni - 2008. szeptember 14. 18:14:53

Neked is fogok - Kedves Viola !
például - holnap is....
Addig is ölel !
keni

277
farkas viola - 2008. szeptember 14. 15:31:23

Kedves Keni!
Teljesen lekötötted a figyelmemet és magával ragadott erre a kis időre. Ugye nemcsak Neki fogsz mesélni, hanem mindenkinek és nekem is? Köszönöm.
Nagy tisztelettel gondolok Rád: Viola

298
keni - 2008. szeptember 14. 15:24:19

Kedves Jessie !

Ezét küldtem be.
Örülök, hogy tetszett és megragadott és főleg, hogy olvastad.
Kedves szép soraidból, harmónia, nyugalom és szép írási stílus is megmutatkozik, amire a későbbiekben én is kíváncsi leszek és örömmel fogadom. Még fogok mesélni Neked máskor is.
Üdv.
keni

230
Torma Zsuzsanna - 2008. szeptember 10. 13:36:49

Kedves Kenéz István (Keni)
Nagy figyelemmel olvastam ezt a kedves írást, amelyből nagyon sok hasznos információt tudhatunk meg (mert ha már hallottunk is hasonló adatokat róluk, nem árt néha újra felidézni őket).
Igazán nagyra tartom munkásságodat, úgy a verseid, mint prózáid terén! Én általában nem vállalkozom ilyen nagyobb terjedelű művek megírására, de örömmel tölt el, ha másokét olvashatom. S hogy könyveid is megjelentek, annak meg rendkívül örülök és gratulálok!
Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmileSmile

298
keni - 2008. szeptember 10. 12:27:40

I
Tájékoztatásul -
Itt is egy kis magyarázat:

Ez az írásom, - második könyvemből kivágott egy- szemelvény
részlete, vagy részfejezete.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.