Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Luca-napi röffenetek

Esik eső karikára, Luca napja lesz holnap, amin némileg elmerengtem.
Háromféle fából háromlábú széket ácsolni, amely aztán épp dec. 24-ére készül el, majd Szenteste lecipelni a templomba éjféli misére, ott felállni rá, és átnézni egy tű fokán – már ok arra, hogy sültbolondnak nézzék az illetőt, ahogy a varródoboz tartalmát a szeme elé helyezi. De miért is ne? Próba egyenlő, de legalábbis kisebb vagy egyenlő, mint szerencse.
Ám még ha a hátraforduló embereket (történetesen a helyi polgári kör tisztelendő tagjait) boszorkánynak nézve futásnak is eredünk, és a zsebünkből a lábuk alá mákot (igen, mákot; mit kell ezen meglepődni?) szórunk, kapásból visznek a sárgaházba.

De a legjobb az egyszeri lány kitalált története, aki, hogy úgy mondjam, én is lehetnék, ki nagyra tartva ősei szokásait, egy szép napon felkerekedik, és a füstös nagyvárosban disznóól keresésére indul.
Jogos a kérdés: miért éppen disznóól?
Úgy tartják ugyanis, hogy ha egy lány Luca napján ráüt az ól tetejére, és nem röfög ki belőle semmiféle disznó, akkor még abban az évben férjez talál menni. Mármint a leányka, és nem a disznó.
Ha azonban az ütésre röffenteni merészel a mihaszna, annyi év kell elteljen az esküvőig, ahányat röfögni méltóztatott. A malac azonban cseles állat, és a jövendőbeli nevét sem ütésre, sem böllérkergetésre nem röfögi ki, azt a Luca-napi húzás (húúú!) által tudhatjuk meg. Tizenkét férfinév, minden nap egyet bevágni a tűzbe 13-ától, 24-én meg örülni, hogy Gazsinak csak az öreg bácsit hívják a szomszédból, és nem, mindez nem fekete mágia, hanem nagyon is fehér, de legalábbis szürke.
De maradjuk a kurtafarkúaknál!
Tehát a leány lejárja a lábát, míg a multik és plázák dzsungelében végre disznóólra lel, ami nem a saját szobája, hanem egy igazi, tradicionális disznóól, mint amilyet legutóbb a National Geographics egyik agrárműsorában látott.
A röfi éppen bent csócsálja a a moslékot, amikor a leány ráveszi magát, és nagy lélegzetet vesz.
“Na, már azért is ráütök” – gondolja. “Nem szívesen mocskolom össze az új körmeimet, de ráütök. Tudom kell… tudnom kell, hogy elvesznek-e idén!”
Mert a mai lányok többsége ilyeneken dilemmázik. Bizonyám! Hogy elveszik-e őket idén. Evidens.
És ő ráüt.
Elég erősen ütött-e gyönge, fehér kezeivel, azt kérditek?
Igen.
Először csend. A lány arca bátortalan mosolyra vált.
Váltana.
Röfögni kezd ám a galád dög! Röfögni, azon a hátborzongató hangján, amitől téli estéken meglottyan a bor is a parasztház asztalán. Rázkódik is tőle rendesen az ól!
A lány meghátrál a felismeréstől: a malac, ahogy röfög egyet, kettőt, hármat, szinte ellenségévé válik!
“Hurkát csinálok belőled, ha nem hallgatsz el!” - kiált fel magában a lány. “Értem én, hogy emancipáció… de ennyi évet nem várhatok!”
Röff és röff és röff és röff… és szegény leány még nem is sejti, hogy a malac aznap este nem hagyja egyhamar abba a röfögést…
Nem, nem csak légy szállt az orrába…
Asztmásrohamot kapott!

Írta: Antal Zsuzsanna
2372
Anzsu - 2011. december 19. 13:47:57

Köszönöm Nektek a kedves szavakat.
Természetesen a férjhezmenetelt mint legnagyobb "gondot" ironikusan értettem.

Boldog Karácsonyt! Smile

230
Torma Zsuzsanna - 2011. december 17. 13:58:08

Kedves Zsuzsanna!

Örömmel olvastam Luca-napi "röffeneteidet", nagyon humoros!
A mi lányaink nem igen akarnak férjhez menni, de nem is nagyon törődnek ezekkel a régi "hiedelmekkel"!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
Smile

1984
Gabriella 36 - 2011. december 15. 19:45:28

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon aranyos kis történetet hoztál, jót nevettem rajta. Bár a mai lányoknak nem a férjhez menetel a legnagyobb gondja, vagy tévednék?

Szeretettel gratulálok,

Gabi

2678
Emperor - 2011. december 14. 21:20:06

Kedves Zsuzsanna!
Nagyon jó, humorral fűszerezett hagyományápolást olvashattam tőled. Remekül szórakoztam.
Köszönöm!

Szeretettel
Ida

2951
Firm76 - 2011. december 14. 08:06:15

Kedves Zsuzsanna!

Élvezettel olvastam írásodat. Igazi derűs sziget egy csúf, szürke, téli napon. A téma, a keret, a stílus mind-mind földerített, mi több felüdített. Köszönöm neked e néhány derűs percet.

Üdvözlettel, Laca

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.