Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Csató Gáborné: Hurrá nyaralunk! - ELSŐ TÖRTÉNET - - 1. helyezett (2012. május)

Az unalmas, meleg nyári napok egyszerre izgalmassá váltak, mikor az Ember levette a szekrény tetejéről hatalmas, gurulós bőröndjét. Egér asszony éppen a fogantyúján szunyókált, mikor a közeledő léptekre felriadt és utolsó pillanatban sikerült észrevétlenül meglépnie. Aztán visszamászott előbbi helyére és kíváncsian leste fentről, ahogy a férfi az ágyra helyezi és kinyitja a koffert, majd a szekrény polcairól sorba rámolja bele ruháit, s utazáshoz szükséges dolgait. Még kedvenc könyvét is, amiből a télen fogyasztottak néhány oldalt, egy romantikus vacsora keretében párjával. Az Ember most döbbenten vette észre a pusztítást, s mérgesen nézett a fotel felé, ahol az imént simogatta kényeskedő cicáját.
- Neked aztán nagy hasznodat veszem. A szemtelen egerek belerágnak a könyvembe, te
pedig itt lustálkodsz – korholta joggal a macskát. Egér asszony jót kuncogott a szekrény
tetején, egy kis elégtételt érzett, amiért az emberek érthetetlen módon kényeztetik a
macskákat, míg ha meglátnak közülük akár egyet is, visítva ugrálnak, s minimum
söprűvel hajkurásszák őket ki a lakásból. Pedig ők is vannak olyan aranyosak, mint ádáz
ellenségük, bár nem tudnak lábhoz dörgölődzni, dorombolni. Ártatlan szokásuk, az a kis
rágcsálás megakadályozza őket abban, hogy igazi házi kedvenc lehessen belőlük. Csak
egy szomszédos házban látott egyszer üvegkalitkába zárt egeret, de ettől a borzalomtól
a szőr is felállt a hátán.
Most azonban nem akart ezeken az igazságtalanságokon tűnődni, szaladt haza, a kamra sarkában kialakított két szobás, komfortos lakásukba. Nem volt luxus lakosztály, de szép kilátással, mondhatni panorámával rendelkezett a stelázsiról lógó szalonnára, kolbászra, s a polcokon található többféle finomságra. Nem panaszkodtak az ellátásra. Csak helyszűke miatt támadt néha cincogás az egyébként békés családi fészekben. Ahogy hazaért, lelkesen mesélte családjának, mit látott, s rögtön fel is szólította őket, készüljenek, mert mennek az Emberrel nyaralni. Egér mama régóta vágyott már kikapcsolódásra, bár hat gyerekkel ez nehezen megoldható, mindenesetre most itt a lehetőség. A porontyok mindjárt hancúrozni is kezdtek örömükben.
- Hurrá nyaralunk, hurrá nyaralunk! – cincogták mindannyian egyszerre. Egér papa egy
régi magazint tanulmányozott, külön ízlelgette a színes és a fekete-fehér oldalakat, nem is reagált mindjárt az asszony lelkendezésére. Otthonülő típus lévén, inkább maradt volna megszokott, biztonságos szobájában, de látva a gyerekek örömét, ő is beleegyezett, hogy nyaralni menjenek.

Reggel korán az Ember kivitte bőröndjét és beemelte az autó csomagtartójába. Az egér család már ott gubbasztott teljes létszámban, az elakadásjelző alatt, s izgatottan várták a vakációt. Nemsokára el is indultak, szerencsére a motorzúgás elnyomta folyamatos cincogásukat, ahogy vidám nótákkal szórakoztatták magukat útközben. A kisegerek többször elénekelték a Cirmos cica haj, hová lett a vaj és az Egy cica, két cica, száz cica haj, megfogta az icipici egeret kezdetű nótákat. Utóbbi nagyapjuk kedvence volt. Derűs hangulatukra az sem vetett árnyékot, hogy kissé elzsibbadtak, a szűk helyen, ahogy összekuporodva haladtak a nyári kaland helyszíne felé. A macska bezzeg az autó ülésén, nagyon puha gyapjútakaróval bélelt kosarában utazott. Hogy az a gyapjú milyen finom? Karácsonykor ettek ilyesmit utoljára.

Végre egy camping bejáratán befordult az autó, s a hatalmas tó partján megálltak. Az Ember leállította a motort, kiszállt a kocsiból, s a csomagtartóból kirámolta holmiját. Szűk résen keresztül nyolc apró szempár leste, ahogy kinyitja egy lakókocsi ajtaját, majd eltűnik csomagjával a belsejében. Az egerek az út fáradalmait estig tartó alvással pihenték ki, akkor felfrissülten bújtak elő körülnézni a széles, füves parton. Már besötétedett, de a camping betonjárdái mentén lámpák égtek, s több helyen a lakókocsikból, sátrakból is fény szűrődött ki. Egérék felfedező útra indultak, nem kis örömükre csupa különleges finomságot találtak. Eldobott chipses zacskót, aminek az alján még maradt ennivaló bőven, félig megevett főtt kukorica csutkáját, szalámis zsömle darabot. Egy helyen szotyola héjakra bukkantak elszórva, de egész magvak is akadtak a fű tövében. Az est fénypontját néhány szem pisztácia jelentette, aminek héját hegyes kis fogaikkal ügyesen felbontották. Ez ám az élet, igazi egzotikus nyaralás!

A nappalokat alvással töltötték, a fülledt levegőjű csomagtartóból átköltöztek a lakókocsi kedvezőbb klímájú ágynemű tartójába. Időnként megzavarta pihenésüket a tópart lármás nyaralóközönsége, de nem bánták meg, hogy eljöttek otthonról. Ha a zajtól nem tudtak végképp aludni, kukucskáltak egy lyukon a szabadba, s megbékélve, jólesően nyugtázták a boldog zsibongást, vidám életet ameddig csak elláttak a tópart mentén. Különösen a gyerekek önfeledt zsivaja töltötte el őket örömmel.
- Hurrá nyaralunk! – kiáltozták, miközben úszógumikkal, felfújt matracokkal
rohangáltak a vízbe, önfeledten lubickoltak, vagy labdákat dobáltak
egymásnak.

Egyik hajnalban azonban jó dolgukban túlságosan óvatlanokká váltak, ami majdnem tragédiát okozott. Messzebbre merészkedtek a szokásosnál, feltétlenül meg akarták nézni a horgászokat. Csakhogy ahol sokan pecáznak, ott a macskák is megjelennek előbb-utóbb. Így történhetett, hogy az egyik kóbor példánnyal egér papa szembetalálta magát. Ki ijed meg manapság egy macskától? Éppen gúnyos mosolyra húzta száját, s meg akarta kérdezni tőle, hogy:
- Mi van, elfogyott a macskatáp? – Ahogy azonban hatalmas ellenfele behajlította mancsát és behúzott neki egy jobb egyenest, felfogta a helyzet komolyságát. Tántorgott, pislogott, régen nem esett már meg vele ilyen atrocitás.

Meglepett családjával lélekszakadva rohantak a lakókocsi biztonságot jelentő fedezékébe. Teljesen elszoktak ettől a sporttól. Ezek a csellengő macskák úgy látszik komolyan veszik még a hagyományokat. Bezzeg Cirmi felől ugrándozhattak, játszhattak otthon egész nap, rájuk sem hederített. Éjjel, sötétben még a tányérjából is szoktak lopni finom, ropogós macska eledelt. Mikor kifújták magukat, a családfő mindjárt letorkolta nejét, őt hibáztatta a történtekért. Mindenesetre a szabadság hátralévő részében a tópartnak azt a részét messze elkerülték a potyautasok.

Eljött a nyaralás utolsó napja. Igazából nem is bánták, szívesen hajtották volna már álomra fejüket megszokott helyükön. Az Ember hajnalban indult hazafelé, így kora délelőtt a garázsban állt a kocsi, s kinyújtóztatva végtagjaikat, komótosan szálltak ki belőle. Ahogy beléptek a házba, elfogta őket az a megmagyarázhatatlan, csodálatos érzés, amit az otthon viszontlátása jelent. Felejthetetlen élményben volt részük, elhatározták, hogy jövő nyáron is elmennek nyaralni. Az egér csemeték érzéseiknek hangot is adtak, ezért mamájuknak rájuk kellett szólni:
- Csend legyen! Mindenki az ágyába! – harsogta túl az apróságokat.
Erre aztán elcsendesedett a család, meghitt, halk horkolásba kezdtek, csak az Ember nyaralás alatt használt ruháival megtömött mosógépe zakatolt.

Írta: Csató Gáborné/Magyar Eszter
1403
titanil - 2012. május 07. 19:29:44

Kedves Tollforgató!
Élmény volt olvasni jól megfogalmazott, humoros írásodat. Szívesen lettem volna az Egér család egyik tagja, mert nagyon szeretem a Balatont.
Gratulálok!Smile
Szeretettel: Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.