Tóth Sarolta: Hurrá nyaralunk - KILENCEDIK TÖRTÉNET - - 3. helyezett (2012. május)

Egy boldog nyár emléke

A nyárhoz kötődő kedves emlékeim gimnazista éveimhez kötődnek. A harmadik osztály befejezése után kiváló tanulmányi eredményem jutalmául tíz napos üdülést kaptam iskolámtól egy keszthelyi középiskolás diáktáborban. Akkor láttam először a Balatont, csodás élmény volt, mert e jutalom nélkül csak évekkel később juthattam volna el ide.
Remek volt az elhelyezés és az ellátás is. A klubszobában zenét hallgattunk, táncesteket rendeztünk a szomszédban elhelyezett fiútábor lakóival.
Sok érdekes és hasznos programot szerveztek nekünk a tábor vezetői - kirándultunk a közeli Hévízre, strandra jártunk fürödni és megtekinthettük a híres Festetics kastély Helikon könyvtárát, valamint a székesegyházat. Ennek híres orgonáján nagybátyám sokat játszott, aki eredetileg pap volt az itteni kolostorban, de feloszlatták a szerzetesrendet és ő kénytelen volt egy családhoz albérletbe költözni. Könyvtára értékes és drága könyveit kölcsön adta nekem olvasásra. Volt egy szép piros Pannónia motorkerékpárja - akkoriban ez még ritka luxusnak számított - és a Balaton déli partján sokat kirándultunk. Fonyódról jövet éppen elkapott bennünket egy kiadós zápor, a motor leállt és bőrig áztunk. Mulatságosan festettem elázott ruhámban, melyből a kék festéket, nyakláncomból a rózsaszínt az eső kioldotta és folyt rajtam a színes lé, akár egy rosszul kifestett bohócon a könnyek.. Szerencsére nem lettem beteg, mert meleg vizes fürdővel kúrált a család, ahol a nagybátyám lakott.
Kicsit fájt néha a szívem, mert a fiú, aki első nagy szerelmem volt és gyakran gondoltam rá, éppen katonaidejét töltötte és az utóbbi időben elmaradtak a levelei.
Hamar eltelt a nyaralás ideje. Alig értem haza, szomorú esemény történt. A Duna Ásványrárónál átszakította a gátat és hatalmas tömegű vízmennyiség, áradat zúdult a Kisalföldre, mely egészen a város határáig ért - és sok vályogból épített házat összedöntött. Menekültek az emberek, állatok, magasabb helyeket keresve, ahol sátrakat vertek, amit a katonaságtól kaptak. Az élelmet motorcsónakon szállították az éhező embereknek.
Mi szerencsére egy magas dombra épített házban laktunk, ide nem ért fel a víz, de alattunk hömpölygött a szennyes áradat magával sodorva különféle házi- és vadállatokat: nyulakat, malacokat, kecskét, kacsát. Mi is befogadtunk néhányat - ekkor életemben egyetlen alkalommal vettem részt disznótoron... mert levágtunk egy hozzánk sodródott állatot.
Az ár lassan visszahúzódott, falvak újjá épültek, téglából, palatetővel, a katonaság segítségével.
A körülményekre való tekintettel az én lovagomat is haza engedték, mert az ő házuk is áldozatul esett az áradatnak. Az építkezéshez elengedték a további szolgálatot. Találkoztunk a vízparton és kibékültünk... újra indult és még szebben alakult a szerelem, míg egyéb akadályok - évek múlva - közénk nem álltak és örökre elválasztottak bennünket.
Ez már egy másik történet... nem csorbítja ennek a boldog nyárnak szívet melengető emlékét.

Írta: Tóth Sarolta
3177
mamuszka - 2012. június 01. 15:28:18

Nagyon köszönöm minden kedves olvasóm érdeklődő figyelmét és méltatását

3177
mamuszka - 2012. május 31. 11:26:42

Köszönöm az üzeneteket...örömmel fogadtam az érdeklődést

szeretettel a tollforgató

499
magyareszter - 2012. május 08. 17:34:19

Kedves Tollforgató!

Szívesen olvastam szomorúsággal és vidámsággal vegyes nyaralásodról. Azért biztosan életre szóló élmény volt, hiszen ennyi év után is szép emlékeket őrzöl róla. Örömmel olvastam.Smile))
Sok szeretettel Eszter

1403
titanil - 2012. május 07. 19:47:02

Kedves Tollforgató!
Olvasás közben elgondolkodtam, nem volt könnyű az életed. A Sorstól kaptál egy kis örömet, és máris kaptad a rosszat. Úgy érzem optimista lehetsz, mert a rosszat igyekszel elfelejteni, és a szép emlékekre gondolsz vissza.
Tetszett írásod!Smile
Szeretettel: Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.