Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Lovas József Pál: Úton-útfélen

Az Istenért nem lépne arrább. Ott áll az ajtóban, és néz rám azokkal a megveszekedett üveges szemekkel, de nem mozdul. Mondom neki, kérlelem, menjen bentebb, ne álljon ott, mint egy árva szamár! Nem megyek vele semmire. Úgy tűnik, csak a sofőrre hallgat. Arra is csak néhány aprócska lépés erejéig.
Beszorultunk az autóbuszba.

Most kiabálj! A szőke fiú a hátsó ajtónál áll, onnan integet felénk. Pontosabban az előttem álló szoborrá merevedett fiút próbálja életre kelteni. Ő sem jár nagyobb szerencsével. Hadonászik, hosszúra nyúlt karjait ide-oda lengeti. Semmi. Az a három lány meg csak nevet rajta. Egészséges kacagásuk akár incselkedő is lehet.
– Figyelj Pepe, hagyd most őt – kérleli egyikük. Magas, vékony testalkatú teremtés, a fiúhoz illő festett hajjal.

Csak tudnám, ki az a Bébé Saca! Tegnap este úgy megkefélte a csajt, hogy állítólag a füle is kettéállt tőle. Dühéből tette, azt mondja. Mert megcsalta a Pepével. A Pepe egy nagy marha állat. Ráadásul nem is tetszik neki a lány, a baj vele az, hogy vérmes a természete, és ha izgalomba hozzák, a kitárt női combok látványának nem tud ellenállni. Korábban egy nálánál húsz évvel idősebb nővel kezdett ki – vagy éppen fordítva, a hölgy kezdett ki a fiúval, nem tudni – a lényeg az, hogy ma is csodálattal mesél róla az autóbuszon. A párkapcsolat számos fortélyát tőle tanulta meg, vallja. De hát a Bébé Saca! Ezt azért nem gondolta volna. S hogy visszatérünk a múltból, a vele szemben álló fiúnak kijelenti: harag nincs benne emiatt, hiszen jó barátok. A barátság meg szent dolog, mondja.

Most kiabálj! Pepe hajthatatlan. Annak ellenére, hogy a mellette álló három lány próbálja lebeszélni, a fiú tovább hangoskodik. A festett hajú mosolyog, kérdőn néz a fiúra. Te hülye vagy, mondja, miért kell feldühítened a Jocót? Nem volt elég a hétfői verekedés? Folytatni akarjátok?

Na végre fent vagyunk mindannyian. A sofőr nagyot kurjant örömében, majd valamilyen elvarázsolt csengőhang kíséretében becsukja az ajtókat. Elindulunk, de úgy ám, hogy az egész jármű beleremeg. Lehet abban némi tudatosság is, ahogyan a sofőr indít, hiszen a buszban így jól összerázódik a tömeg.
Jocó, most már a nevét is tudjuk, tovább magyaráz. Azt mondja, szerelmes a lányba. Mármint a Bébé Sacába. Őrülten szerelmes, és kész. A vele szemben álló srác megvonja a vállát.
– Miért ne! A Bébé Saca nagyon szép lány, és csinos is. Igazad van – mondja.
Jocó a fiú szemét figyeli. – Na, ja! Te is szívesen járnál vele, nem igaz?
Mire a válasz: – Igen. Járnék vele. De hát a barátság! Te mondtad, hogy a barátság szent dolog.

Pepe dühös. Látszik rajta. Idegességében az ajkát rágja. Kérdőn néz Bébére. A lány meg csak mosolyog.
– Ellógjuk az első órát?
Bébé a fejét rázza. – Nem lehet – mondja. – A Jocó se megy be a suliba. Vele vagyok.
Pepe arca vörösre vált. Mérges. Idegesen toporzékol, a fogait recsegteti, kitárt tenyere nagyot csattan a busz ajtaján.
Megérkeztünk.

Írta: Lovas József Pál
230
Torma Zsuzsanna - 2012. május 22. 15:39:41

Kedves József Pál!

A való életből vett történet cselekményét sikerült élethűen megírnod. Én is több mint 30 évig utaztam be a munkahelyemre és onnan vissza. Elég sok kényelmetlenségben volt részem, főleg télen, amikor mindig zsúfolásig voltak az autóbuszok. És nekem is nagyon sok negatív tapasztalatom volt az utazások során. Örülök, hogy a nyugdíjazásom után ebből már kimaradhattam!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
Smile

1403
titanil - 2012. május 13. 08:35:56

Kedves József Pál!

Sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy a busz közepén megálló utasok miatt egy későbbi járattal kellett utaznom, mert a sofőr sokszori felszólítás után végül becsukta az ajtót, ott hagyta a lent várakozó utasokat. A fiatalok sajnos szeretik felhívni magukra trágár beszédükkel, és hangoskodással a figyelmet. Tetszett írásod!
Szeretettel: Magdi

499
magyareszter - 2012. május 12. 16:29:18

Kedves József Pál!

Manapság úton-útfélen tapasztalható az egymással szembeni udvariatlanság, nemtörődömség. Emellett a hangoskodó, trágár szavakat használó, sőt sok esetben agresszív emberek miatt is utálok bármerre elmenni itthonról. Sokat, sokan beszélünk ezekről a problémákról. Nem értem, hogy azok, akik így viselkednek, nem hallják, nem látják ezt, nem zavarja őket??? Írásod szomorú, hétköznapi, mondhatni mindennapos esetről szól.
Sok szeretettel Eszter

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.