Tóth Sarolta: Elmélkedés

Az unalom a lélek betegsége, sokoldalú érdeklődés-hiány. Okát nem ismerjük, ezért gyógyítani nehéz. Aki unatkozik, nem lusta, tétlen,- sőt, lehet, hogy nagyon is tevékeny.
Ám ez nem jelent élményt neki, nem vár tőle semmit, sem értéket, sem, sikert, Ez neki monoton, gépies.
Hasonló ehhez a közöny, nincs benne körömnyi öröm sem.
A lelked elfásul, kedvetlenséged elárul, nehezen gyógyítható.
Ha az unalom elfajul, utálattá válik, tárgyiasul, testet ölt- megjelenik undorban, veszélyes indulatokban, haragban, - ez a heveny változat. Ha krónikus lesz, megtámadja a testet, halálosan megbetegíthet.
Az undor testi tünete az allergia végtelen sokféle válfaja. Tiltakozás a számodra életidegen dolog vagy személy ellen, Általában anyagokra tesztelik, piros foltok jelzik a bűnöst és a hisztamin.
Okozója lehet ismeretlen is, de ha kiderül, kezelni kell, menekülni, mert a kezeletlen allergia miatt egyre több dologra és személyre leszel túl érzékeny, végül magára az életre is – ha kénytelen vagy együtt élni az okkal. Ez gyakran előfordul: megjelennek a bőrön a kiütések, piros göbök , fekete elszíneződések, köhögéses asztma, emésztési zavarok, fejfájás és láz a leggyakoribbak.
Saját allergiáimat ismerem – előbb-utóbb felfedezi, tudatosítja magában az ember. Én például bizonyos szagokat /zsírszag, sülő hús/, gügyögő becézgetést, hazug, képmutató kedvességet, a hideg északi szelet és néhány embert nem tudok elviselni- de kénytelen vagyok, mert vannak helyzetek, amikből nem lehet menekülni. Akarattal és antidepresszánsokkal nem lehet leküzdeni – muszáj vele együtt élni és végül valami más betegségbe belehalni, aminek mélyén mindig az undor lakozik.

Írta: Tóth Sarolta
499
magyareszter - 2012. május 22. 19:19:44

Kedves Sarolta! Mamuszka!

Nem gügyögök, csak ez a Mamuszka név nagyon-nagyon tetszik!Smile Szerintem a legnagyobb betegség az életben, ha valaki céltalan. Olvastam már róla és hiszem, hogy minden lelki problémának fizikai megnyilvánulása van. Ha valakit nem kedvelek, akkor kerülöm, a kötözködő, békétlen embereket is egy eset kapcsán megtanultam felülről kezelni. Nem könnyű. A Föld elég nagy azért, mindnyájan elférünk rajta. Mikor a lányom első osztályos volt, a tanító néni egy rajzlapot tűzött a falra, amin a következőt lehetett olvasni: "Nem kell mindenkit szeretni, de senkit sem szabad utálni." Ennek már harminckét éve, de örökre megjegyeztem. Sok-sok gondolatot ébresztett az írásod bennem. Örömmel olvastam!
Sok szeretettel Eszter

3177
mamuszka - 2012. május 22. 11:58:19

Kedves Zsuzsanna!
Örülök, hogy itt is véleményt írtál. Ismerlek már annyira, hogy beleéljem magam a helyzetedbe, azt hiszem, sorsunkban van sok hasonlóság, természetünkben is. Éppen ezért sajnálom, hogy a találkozóra nincs erőm elmenni, mert olvastam, hogy te ott leszel és megismerkedhettünk volna...Te okos, értelmes, egyenes ember vagy, boldogságot érdemelsz és sok szeretetet - de az élet nem igazságos hozzánk, lehet, hogy valamelyik ősünk bűneiért vezekelünk.
szeretettel köszöntelek - Sarolta

3177
mamuszka - 2012. május 22. 11:51:02

Kedves Katalin!
Azt hiszem,mindenki találkozik életében ezzel a kellemetlen "betegséggel" - és szerencsés, ha meg tud tőle szabadulni - mert orvosi gyógyszer a lelki eredetű bajok ellen nem tud megvédeni. A trágárság és a szex túlzott magasztalása, részletezése engem is undorít. Sajnálom, hogy ma sok fiatalra jellemző az ilyesmi. Ha testi tünetekben megjelenik, még kellemetlenebb, de ha nem, akkor is nehéz feldolgozni. Engem már többször vizsgáltak allergiára utaló panaszokkal, de csak én magam derítettem ki az igazi okot. Az a személy, aki az egyik fő oka volt, már meghalt, a másik az orvos, aki félrekezelt és neki köszönhetem mostani, már krónikussá vált betegségeimet. Ezért gyűlölöm és kerülöm őt, de sajnos csak hozzá fordulhatnék, mert ő az "illetékes" a kórházban - de én inkább meghalok, mintsem hozzá forduljak.
- Bocs' hogy belemerültem a személyes fejtegetésbe - de érzem, ez közérdekű téma.
szeretettel -Sarolta

230
Torma Zsuzsanna - 2012. május 22. 09:51:48

Kedves Sarolta (Mamuszka)!

Örülök, hogy gondolataidat és érzéseidet itt is megírtad. A gügyögés nekem sohasem hiányzott, csak a kedves szó, amit talán kisgyermekkorom óta hiányolok, főleg anyám részéről. (Apám sem adott sok örömet számomra még életében).
A valódi kedvességet nagyon is meg lehet különböztetni a képmutató kedvességtől.
Aki gügyög, hízelkedik és képmutatóan kedveskedik, az mindig valamit ki akar csikarni "áldozatából" és én erre soha nem voltam vevő.
Annyi biztos, hogy ha az okokat nem tudjuk megszüntetni, akkor az allergia is marad. Akár a természetben található növényekre, akár a közelünkben lévő emberekről van is szó!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.