Tóth Sarolta: Munkahelyi szerelem
Ismert a tréfás mondás: „házi nyúlra nem lövünk” - vagyis nem kezdünk szerelmi viszonyt kollégával. Az is köztudott, hogy ezt a - házirendi szabályt - senki nem veszi komolyan, és nem is tartják be a legtöbb munkahelyen. A magyarázata nagyon is kézen fekvő, a közös munka, az együtt végzett feladat közel hozza a munkatársakat és nem csak szellemileg.
- Otthonába nem szívesen viszi haza munkahelyi gondjait a legtöbb ember - különféle okokból - és ez érthető... Szeretne kikapcsolódni, nem akarja untatni a társát, gyerekeit, meg úgysem értenék és lehetne sorolni az okokat még.

- Így kerül sor arra, hogy a munkatársak - akár akaratuk ellenére testi kapcsolatba kerülnek egymással és ha elkezdődött és megfelelő, nehéz elszakítani. Gyakori eset, hogy míg az érintettek titkosnak hiszik, takargatják a viszonyukat, már környezetükben mindenki sejti - talán csak a megcsalt otthoni társuk nem, vagy utoljára és akkor esetenként egyszerre mindkét kapcsolatnak - akár botrányosan - vége szakad. Nem szükségszerű, de mindenképpen boldogtalan, noha izgalmas is az ilyen rejtettnek hitt szerelem.

- Balázs is áldozatul esett egy ilyen véletlen, hosszú ideig tartó, bár futó kalandnak induló kapcsolatnak.
Levelező tagozaton végezte egyetemi tanulmányait, mivel akkoriban származása, pontosabban apja polgári foglalkozása miatt - csendőr volt - nem kerülhetett be a nappali tagozatra, villamosmérnöki tanulmányait már munka mellett végezte… Éppen vizsgára utazott, amikor a vasútállomáson összetalálkozott egy ismerős arcú nővel. Megszólította, hisz a nő is bátorítón, ismerősen mosolygott rá - és kiderült, hogy azonos munkahelyen dolgoznak, csak más beosztásban, ezért közvetlenül még nem találkoztak.
- Az asszony éppen külföldre utazott és így a vonaton együtt utaztak a fővárosba, sokat és jól elbeszélgettek. Ezek után már keresték egymás társaságát, nyaralási élményeiket és olvasmány-élményeiket, munkahelyi problémáikat is megbeszélték. Néha munka után beültek a közeli halászcsárdába egy korsó sörre, és szinte repült az idő, olyan nagyszerűen megértették egymást.
- Egy késő esti órába nyúló értekezlet után - melyen mindketten részt vettek - Balázs felajánlotta Krisztinek, hogy haza kíséri. Kriszti elfogadta, mert nem szeretett a sötétben egyedül gyalogolni és talán azért is, mert otthon éppen senki sem várta. Késő ősz volt, hideg szél süvített az utcákon, a vékony kabátban mindketten dideregtek. Kriszti lakásában kellemes meleg volt, teát ittak és összebújtak, és egymás melegítéséből tartós szexuális kapcsolat alakult ki.
- Később mindketten küzdöttek ellene, de hasztalan, munkakörük is úgy alakult, hogy több időt töltöttek együtt. A találkozókat nehéz volt megszervezni, mert mindketten családosok voltak.
- A helyzetet megmentette egy új kolléganő, aki rögtön szemet vetett Balázsra, és mert ő fiatal volt és facér, állandóan szabad szeretkezési lehetőséggel - sikerült Balázst elhódítania. Nem volt bátorsága Krisztinek bevallani a hűtlenséget, és talán még mindig őt is szerette, mert évek során megszokta , hiányoztak a meghitt beszélgetések... is.

Az asszonyok azonban megérzik jó ösztönnel a feltűnő új szerető illatát, ha nem is szó szerint - és számon kérik az őszinteség hiányát. Balázs is tagadott, de Kriszti nem tudta megbocsátani az őszinte vallomás hiányát... - és megtalálta a megfelelő megoldást.
Munkahelyet váltott és többé csak véletlenszerűen futott össze Balázzsal, aki teherbe ejtette új fiatal barátnőjét, majd a lányon műtétet kellett végrehajtani terhessége megszakítása közben esett műhiba miatt. Így ennek a szerelemnek is vége lett. Balázs - aki nála jóval idősebb feleségét sohasem szerette, de becsületből - mert egykor őt is teherbe ejtette - feleségül vette... - most belerokkant a szomorú helyzetbe. Előbb infarktust, majd ebből való kilábalása után rövid idővel agyvérzést kapott és akkor már feladta a harcot az életért. Minden nőt itt hagyott, akiket szeretett vagy akik őt szerették, mert nem érdemelték meg egymást.

- Kriszti az újságból értesült a halála híréről - és nem ment el a temetésre, mert - bár már régen nem szerette, az emlék sajgott, és nem akarta megsiratni... - sem mint szeretőt, sem mint barátot. Az utolsó találkozásuk alkalmával - az utcán véletlenül - elmondták egymásnak, mi történt életükben elválásuk után - és Balázsnak kelkáposzta szaga volt... Kriszti pedig utálta a kelkáposztát.

Írta: Tóth Sarolta
3300
kandracs roza - 2012. október 29. 15:04:20

Édes Mamuszkám-Saroltám!!!Igen ilyen az élet...szeretettel.Lexirózsa

3177
mamuszka - 2012. október 29. 15:00:29

Kedves Ida!

Sajnos jellemzőnek kell tartanunk az ilyen kapcsolatokat, mert az emberek többet vannak együtt kollégákkal, mint a családjukkal és a problémák is közösek - ez összehozza a munkatársakat. A gyerekek vallják kárát, és persze a titkolt szerelem nehezen viselhető, még ha eleinte romantikusnak látszik is.

köszönöm, hogy üzentél, véleményedet értékesnek tartom -szeretettel Sarolta

3177
mamuszka - 2012. október 29. 14:56:30

Drága Lexi!

Történetem valóságból merítettem - és azt gondolom, jellemzően igaz sok esetben, sok helyen, mert így alakult az életünk.

szeretettel Sarolta

3177
mamuszka - 2012. október 29. 14:54:50

Katakinka - örömmel fogadtam üzenetedet. A szagoknak nagy szerepe van a szerelemben - ezt magam is tapasztaltam,Tolsztoj Anna Karenina c. regényében például azt említi, hogy Anna, a főhősnő - akkor veszi észre férje nagy elálló füleit és találja ellenszenvesnek, amikor már másba szerelmes. Ilyen apró jelek mutatják a vonzalmat vagy ellenszenvet

köszönöm, hogy írtál - Sarolta

2678
Emperor - 2012. október 28. 08:41:42

Kedves Sarolta!
Az a mondás, ott a legelején, valóban hasznos és megszívlelendő. Nem ildomos a magánéletet és a munkahelyit összekutyulni. Sajnos ma már, annak akinek "véletlenül" van munkája, annak ideje nincs egy szál sem magánéletre, úgyhogy marad a munkahelyi kapcsolat... Magam is egy ilyen történetet írtam meg, a jövő hét csütörtökén kerül fel az oldalra, ha lesz kedved hozzá, majd olvasd el.
Mindig élvezettel olvasom írásaidat, mert remek stílusban íródnak. Köszönöm.
Szeretettel
Ida

3300
kandracs roza - 2012. október 27. 17:18:57

Kedves Mamuszkám -Sarolta!! nagyon jó történet gratulálok.A való életbe beillő...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.