Tóth Sarolta: Allergia
Modern korunk egyik legelterjedtebb és fölöttébb kellemetlen betegsége. Számtalan változata keseríti meg az érzékeny emberek életét, és diagnosztizálni is nehéz. Gyógyítani csak tünetileg lehet, ha időnként elmúlni látszik is, többször makacsul visszatér.
Különféle testi betegségeket imitáló tünetei - ha időben nem ismerik fel és nem kezelik - halálhoz vezethet. Mégis, sokan vannak, akik nem veszik komolyan, még az orvosok között is, holott már allergológiai szakterületen is rendelnek szakmailag képzett orvosok.
Vannak allergiát okozó apró élőlények, bogarak, növények - melyek káros hatása ellen immár országos méretekben védekezést segítő kampány érvényesül. Táplálékok - liszt, tej, olajos magvak is súlyos veszéllyel járnak, ha nem tartjuk magunktól távol az allergén ételeket.
Nem vagyok sem orvos, sem pszichológus, de abban biztos vagyok - saját tapasztalataim alapján - hogy a lelki sérelmekre visszavezethető allergiák a legveszélyesebbek.
Egykori osztálytársam, aki orvosnak tanult, többször megvizsgált engem különféle teszteket és vérkenetet véve, milyen allergia okozza bőrön furcsa elváltozásait. Néha fekete folt jelent meg a szemem környékén - mint akit ököllel jól szemközt vágtak - máskor tűzvörös folt jelent meg hátul a nyakamon, mely felterjedt a hajas fejbőrre is. Előfordult, hogy piros , vízre előbújó göbök jelentek meg deréktól lefelé az alsó testrészeimen.
A bőrgyógyászok adtak krémeket, tablettákat, de az okot és a teljes, maradandó gyógyulást nem ismerték fel és nem oldották meg.
Ezek a tünetek főként akkor jelentkeztek, amikor hosszabb időt töltöttem bizonyos családi nyaralásokon, ahol látszólag jól éreztem magam, de tudat alatt minden idegszálam tiltakozott egy bizonyos személy megnyilatkozásai ellen....Hosszú időbe telt, mire ezt magamban tisztáztam, de nem mondtam senkinek, hiszen racionális oka nem volt, az illető kifejezetten nem bántott engem, sőt - a maga módján - még szeretett is talán.

Ezeket a látogatásokat nem lehetett elhagyni, mert közvetlen szeretett családtagjaimat látni akartam és erre csak így nyílt lehetőség.
Egy makacs, szinte kezelhetetlen csalánkiütés áradat idején a bőrgyógyászatról beutaltak az immunológiára. A főorvosnő azt kérte, hogy akkor menjek kezelésre, amikor a göbök jól láthatók. Hát ez jó kívánság volt - mert mire bekerültem a rendelőbe, a kiütések teljesen visszahúzódtak és így ő nem hitt nekem. Láttam, hogy nem vagyok rokonszenves ezzel a furcsa betegséggel, ráadásul orvos barátnőm is megkérte, hogy segítsen nekem, és ettől még inkább csöndesen utált engem. Mivel pedagógus pályám elég jó emberismerettel vértezett fel, megéreztem a doktornő ellenérzéseit. Utolsó találkozásunk alkalmával finoman, udvariasan megkérdeztem tőle:
- Lehetséges- e, hogy bizonyos emberekre lesz allergiás az ember?
- ó igen, nagyon is! - felelte elpirulva, és érzésem szerint magára vette a célzást, ami ezúttal talált, noha én főként arra a bizonyos rokonra gondoltam, aki szándék nélkül sok komoly gondot okozott nekem éveken át - és feltehetően ő sem kedvelt engem. Depressziós volt, később pánikbeteg... sokat szenvedett önmagára is allergiás lehetett. A lélek nagy úr! Uralkodik testünk felett, és ha személyre allergiás az ember kiküszöbölni néha nem lehet. Abban biztos vagyok, hogy az allergia többnyire tudatalatti tiltakozásból, iszonyból, undorból ered... és logikus magyarázata sincs.
Az illető meghalt, azóta nincsenek allergiás tüneteim - sem táplálékokra, sem növényekre, sem állatokra, sem pora, szőrre... tehát: csak emberekre, azaz bizonyos emberekre, viselkedési helyzetekre... és ha ezt észlelem, azonnal menekülök. Vajon én is hibás vagyok? Erre felelni nem tudok.
230
Torma Zsuzsanna - 2013. július 01. 16:25:31

Kedves Mamuszka!

Történetedet valószínűleg már olvastam, lehetséges, hogy a másik honlapon. Egyetértek! Valószínűleg a legtöbbünk az emberekre allergiás és nem mi vagyunk a hibásak!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

3177
mamuszka - 2013. június 29. 11:30:53

kedves Viola!

nagyon kellemetlen, ha ember okozza az allergiát, mert nem szabad megmondani neki, hiszen sértő, de nagyon lehet szenvedni - például, ha az ember a férjére allergiás - mert ez nem váló ok. Bonyolult. Én a szagokra is érzékeny vagyok, néha nincs is, csak én érzem - például hányingerem van , mert túl édes vagy éppen kelkáposzta "illata" van.

szeretettel SaroltaWink

3177
mamuszka - 2013. június 29. 11:26:57

Kedves Veronika!

A darázscsípés - ha ismétlődik - halálos is lehet. Engem a kertben apró fekete bogarak csíptek és nem tudtam elmulasztani, sőt csalánkiütésem is makacs volt, a piros csomók helyén ma fehér foltok jönnek elő minden fürdés után - a víz előhozza, de már nem viszket.
Érdemes figyelni rá.
szeretettel SaroltaSmile

277
farkas viola - 2013. június 27. 23:55:58

Kedves Sarolta!
Elképedve olvasom írásodat, főleg azt a részt, ami emberekre vonatkozik. Az utolsó mondatodra azt felelném, hogy: nem vagy hibás.
Ennek a témának nagy mélységei, rejtélyei vannak, hogy ki miért szimpatikus, avagy nem. Van, aki egy életen át kénytelen elviselni ilyen átkos, pokoli helyzetet és nem menekülhet belőle, mert közeli hozzátartozók. Valószínűleg karmikus előzménye van.
Ennyit írok, mert én is szenvedője vagyok.
Szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.