Tóth Sarolta: Jó, ha beszél a rendőr is idegen nyelveket
Kolléganőm árvaházban nevelkedett. Ügyes, okos, szorgalmas lány volt. Az állam lehetővé tette számára a továbbtanulást. Középiskolai orosz szakos tanári oklevelet szerzett. Az egyetemen ismerkedett meg leendő férjével, aki szintén magányos árvaságra ítéltetett. Szüleit elveszítette menekülés közben, politikai menekültként került hazánkba és ő is orosz szakos középiskolai tanárként kapott diplomát. Görög neve volt, de tökéletesen, akcentus nélkül beszélte a magyar nyelvet is. Összeházasodtak és mindketten a mi városunkban kaptak végzettségüknek megfelelő tanári állást, de két különböző középiskolában. Anna akkor velem együtt egy szakközépiskolában, férje egyik neves gimnáziumunkban tanított. Kedves ember, szakmailag jól felkészült oktató volt, a tanítványai és kollégái kedvelték.
Külvárosi panelban éltek két gyermekükkel. A városon kívül vásároltak egy kertet, hogy megtermeljék – a csekély tanári fizetés kiegészítésére – a háztartásban szükséges zöldségféléket és gyümölcsöt. Szabadidejüket így a kertjükben hasznosan tölthették.
Történt egyszer, hogy a férj egy nyári délutánon megkésett a gyümölcsszedésben,és már sötétedett, amikor kerékpárral hazaindult. Nem világított a kerékpár lámpája – és bár tudott róla – elfelejtette pótolni, de nem is számított arra, hogy szüksége lesz rá a korai sötétedés miatt, amit a készülő vihar is jelzett, és sietni akart, hogy a zivatar előtt hazaérjen. Balszerencséjére egy járőröző rendőr igazoltatta a kivilágítatlan bicikli miatt.
- Kérem a személyi igazolványát! – szólította meg a rendőr.
- Sajnos most nincs nálam, közel lakom és sietnék is.
- Akkor mondja a nevét! – kérte a rendőr.
- Panajotu Takisz – mutatkozott be a tanár.
- Ne tréfáljon velem, hallja, mert megbánja – fenyegette a rendőr.
- Nem tréfálok biztos úr, higgye el, ez a becsületes nevem, görög származású vagyok.
- Akkor betűzze a nevét – szedte elő noteszét és ceruzáját a rendőr, és folytatta volna az
adatok feljegyzését, de most még nagyobb nehézségbe ütközött.
- Anyja neve?
- Hsztavropula Hriszuola – hangzott a természetes, hiteles válasz.
- Betűzzem ezt is? – kérdezte udvarias segítőkészséggel a tanár.
- Most az egyszer elengedem a büntetését, siessen haza! – csóválta fejét a rendőr.
Így elmaradt a szabálytalanságért járó büntetés, és mi az iskolában – amikor Anna elmesélte az esetet – nagyot derültünk rajta. Persze, ha a rendőr beszélt volna görögül, másként sült volna el a szabálytalankodás. Ám azóta sem volt görög nyelvtudásra szüksége, bizonyára.

3177
mamuszka - 2013. július 25. 22:11:57

Kedves Etel!

apró kis történet, de nekem tetszett, mert hasonlít a "rendőr-viccekre" -miszerint ők műveletlenek - bár itt csak arról van szó, hogy a rendőrnek nem voltkedve tovább faggatni a becsületes tanárt, akinek ilyen leírhatatlan a neve diktálás után is.
szeretettel üdv. SaroltaSmile

3313
paltetel - 2013. július 25. 06:42:10

Kedves kis történet, lehet nekem is nehézséget okozott volna a sok mássalhangzós név.Smile
Tetszett, Etel

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.