Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Lovas József Pál: Boszorkány - HETEDIK TÖRTÉNET (2013. szeptember)
– Boszorkányok pedig nincsenek!
Apa kijelentése határozott és ellentmondást nem tűrő. Félreérthetetlen mozdulattal jelzi, hogy ezzel lezárta a vitát. Anya nagyot sóhajt, egy cuppanós puszit ad gyermeke arcára, jó éjszakát, súgja a kislány fülébe, aztán visszavonul. Apa is becsukja maga mögött az ajtót.
Kiskata egyedül marad. Csalódottan néz a szülei után, üresnek, kifosztottnak érzi magát, olyan kisgyereknek, akitől elvették a játékát.
– Ne ijesztgesd folyton a gyereket ezekkel a rémmesékkel!
Apa intelme körbelengi a parányi szobát, hatása igen gyors, a lányka sokáig maga előtt látja Anya meglepett arcát, csodálkozó tekintetét. Gyermekszemmel érthetetlennek véli az atyai tiltást, kegyetlen beavatkozásnak egy tiszta érzelemvilágba.
– Rémmesék?... Miféle rémmesékről beszélsz? – hallja Anya hangját később, tudja, Édes tisztázni szeretné a dolgot, csak éppen nem a gyermeke előtt.
Kiskata sejti: hiába fárad. A fülében cseng még Apa mindent elsöprő kijelentése, miszerint a Grimm testvérek több gonoszságot, mi több, gyilkosságot követnek el meséikben, mint ahányat a krimiszerzők megálmodnak könyveikben. – Némi túlzással, persze, de ez az igazság – teszi még hozzá a nyomaték kedvéért.
A kislány sokáig értetlenül állt a kijelentés mögött. Utólag átgondolva a helyzetet, elsősorban a gyilkosság és a krimi szavak adták fel neki a leckét. A gonoszságról már volt némi fogalma, elég, ha csak a szomszédék bunkó fiacskájára gondol. Ostoba csúfolódásaira például. Vagy az alattomosan véghezvitt hajhúzogatásaira, amelyekkel gyakran okozott fájdalmat a lánynak.
Az atyai magyarázat nem annyira győzi meg a kislányt. Az okfejtést követően valamelyest felvilágosultabbnak érzi magát, Apa érvelése azonban nem töri meg, mi több megerősíti abban a hitében, hogy boszorkányok igenis léteznek. Már meg is osztotta őket: jókra és rosszakra. Gyermeki ésszel úgy gondolja, ott, ahol gonosz lények élnek, ott jó embereknek is lenniük kell. Ez alól a boszik mesés világa sem lehet kivétel.
Mindenekelőtt Vaskó nénire gondol ilyenkor, a gonosz banyára a harmadikról. Kiskata képzeletében Vaskó mama idős korára egy csúf, fölöttébb rosszindulatú vénasszonnyá változott, aki mindig, mindenkire kiabál. Olykor kétemeletnyi távolságból is hallani a hangját, ahogy pöröl valakivel. Mi tagadás, tőle fél egy kicsit. Csak egy icipicit. Máskülönben…
– A mese az egy egészen más világ. Egy gyönyörűséges, csodálatos világ, amelyben hihetetlen dolgok történnek – jelenti ki határozottan, mit sem törődve Apa intelmeivel. S hogy tovább fűzi gondolatainak fonalát, elmereng a sötétben, magányát elragadó tündérek könnyítik, a legeslegszebbik királylány köszönti a kora estén, mesét mond, aközben játékos manók ugrálják körül, ringatják piciny ágyában. Talán el is alszik. Álmában…
Igen, álmában még felkiált:
– Boszorkányok igenis léteznek!
2603
orkutya - 2013. október 12. 21:04:45

Csacsi felnőttek! Ne vegyétek el a gyerekek képzeletvilágát! Igenis vannak boszik, mint ahogyan van Jézuska, és Mikulás is! Hadd jöjjenek rá maguk időben, hogy mese volt az egész, ők fognak a legjobban mosolyogni rajtuk.

Tibor

3313
paltetel - 2013. szeptember 03. 10:20:59

Hát, ha vannak Tündérek, akkor vannak Boszorkányok is!
Kedves a gyerek elmélkedése.Etel

547
Frady Endre - 2013. szeptember 02. 12:34:00

Jó ez a gyerek-felnőtt gondolati párhuzam, illetve ellentmondás. Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.