Tóth Sarolta: Rejtélyes tragédia (2013. október)
Takaros falusi házban fiával élt a már nyolcvanhat éves Örzse néni. Idős kora ellenére jó egészségnek örvendett, minden házimunkát elvégzett, és vidámságáért, kedvességéért szomszédjai és a falu minden lakosa szerette. Mindig talált magának elfoglaltságot, bár sokat volt egyedül, nem félt a betörőktől. Ebben Bodri, a gondosan őrködő vizsla is fontos szerepet kapott. Egy kora őszi estén mégis rettenetes, megmagyarázhatatlan tragédia történt Örzse nénivel.
Mivel már sötétedett, kiment az udvarra, hogy bezárja a tyúkólat. Miközben megfordult, hogy a házba visszatérjen, megbotlott egy kavicsban és hanyatt esett. Beverte a fejét a terasz lépcsőjébe és elveszítette eszméletét. A bejárati ajtó nyitva maradt, reggelig nem is ment be senki. A szomszéd férfi gyanúsnak találta a nagy csendet, ugyanis Örzse néni házából reggelente hangosan kihallatszott a rádió hangja. Átlépett hát a szomszédba, és szava elállt a döbbenetes látványtól, még kiáltani sem volt ereje. Ott feküdt a kedves szomszédasszony vérbe fagyva, de tőből hiányzott a jobb karja. A kitépett kart nem lehetett megtalálni. Rablás nem történt, semmi nem hiányzott a nyitott ajtajú házból. Az udvaron nyomokat nem hagyott sem ember, sem állat. Megindult a nyomozás, ami még most is tart. Hogy mi történt valójában, azt csak a néni tudná elmondani, de ő – jellemző egészséges szervezetére és élni akarására – kómában fekszik, amiből nem lehet felkelteni, de még nem halt meg, bár állapota válságos.
Elkezdődtek a találgatások a tragikus eset hátteréről. A nyomozó szakértők állat elkövetőre gyanakodnak. Marcangolásnak azonban nincs nyoma. A néni karját tőből egyetlen rántással kitépte az állat, ami feltűnően erős és nagy termetű lehetett. Rókára, vaddisznóra tippelnek legtöbben. Hasonló eset még nem fordult elő a faluban, nem láttak másutt ilyen gyanúba kevert állatokat sem a közelben.
Számomra különösnek látszik, hogy az éber vizsláról, Bodriról nem esett szó eddig. Miért nem vigyázott gazdájára, ha – az elbeszélések szerint - még a sündisznókat is haragosan megugatta. Ezen az estén a szomszédok nem hallottak ugatást. Bodrinak nyoma veszett. Ennek magyarázata többféle lehet. Ha ember volt a tettes, megmérgezte az ebet. Ezt a variációt azonban eleve kizárták a nyomozók és a szomszédok is, akik semmi különös zajt nem észleltek azon az estén.
Az én elképzelésem szerint a gazdáját szerető Bodri talán segíteni akart, amikor Örzse nénit a földön fekve tehetetlenül találta. Feltehetően segíteni akart neki, és be akarta húzni a házba. Talán megragadta a karját, de az esés következtében eltörött, és emiatt a kutya rántása csak arra volt elég, hogy a kart a testről letépje, a test pedig ott maradt mozdulatlanul. A szörnyű tett után a kutya bánatában, a bűntudattól megzavarodva a letépett karral együtt elmenekült.
Talán a közeli erdőben valahol gazdáját siratva – esetleg a kedves kart is elfogyasztva – elpusztult. Így volt-e? Kiderül-e valaha az igazság? Ennek legfontosabb feltétele a néni felébredése volna, de erre kevés az esély. Marad a találgatás, a nyomozás vagy marad a rejtély.
277
farkas viola - 2013. október 18. 06:58:23

Kedves Sarolta!
Ez valóban rejtélyes és érdekfeszítő történet. most nekem is fejtörést okoz.
Szeretettel gratulálok: Viola Rose

4294
Elisabet - 2013. október 02. 10:33:24

Nagyon jó történet, érdekes. Szívesen megfejteném azt a rejtvényt.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.