Tóth Sarolta: Regina
Regina apja városi titkos tanácsosként előkelő úrnak számított. Szakácsnő, takarítónő és nevelőnő szolgálta családja kényelmét. Felesége, Franciska asszony három lánygyermekkel ajándékozta meg. A lányok rajongva szerették apjukat, és ő mindent megtett, hogy rangjukhoz illő nevelést kapjanak. Polgáriba, majd gimnáziumba járatta őket, szakmát is kellett tanulniuk.
o Sajnos a lányok előnytelen külseje – nagy orr, silány kese haj, hájas alkat – nem sikerült gazdag, művelt férjet találni számukra. Gizella férje egy részeges lakatos, Iréné tüdőbeteg asztalosmester lett. Rebeka szerelme – egy jóképű tanító – miután teherbe ejtette – nyomtalanul eltűnt. A gyermeket megszülte, de a szégyen elkerülése végett dajkaságba adták a kisfiút, amíg végre sikerült férjet fogni egy vézna, örökké köhögő lakatos személyében. Lajos nem volt igényes, elfogadta a kis fattyút is fiának, mert Rebeka remekül főzött, kézimunkáival – szép csipkéket horgolt – pénzt is keresett, és két fiút is szült neki. Ha Lajos átmenetileg munka nélkül maradt, Rebeka a függönyből ruhát varrt magának és elutazott Budapestre egy öregedő úrhoz, aki bőségesen megjutalmazta szerelmi szolgálatait. A házasság nem volt sem boldog, sem boldogtalan, sokat veszekedtek, de összeszoktak, nevelték a fiúkat, iskoláztatták, de szegény sorban. Bálint nagyapa öröksége a háború alatt elúszott. Csak Tamás, a fattyú tanult szorgalmasan, két öccse bukdácsolva érettségiig se vitte. Későn nősültek, gyermekük nem született.
Rebeka egyetlen unokája Tamás kislánya idegen maradt, mert a kislány apja – Rebeka imádott első szülöttje – fiatalon meghalt, és az özvegy magával vitte a mély szegénységbe a gyermeket. Tíz nap telt el a fia halála és az unoka születése között. Ez alatt az idő alatt az egész maradék örökséget eladták, hogy a születendő gyermek ne örököljön.
Az özvegy el volt foglalva bánatával, a rá váró kilátástalan jövő gondjaival, így eszébe sem jutott a jogos örökrészt követelni gyermekének. Nem tiltotta el a nagyszülőktől, de mivel ők nem keresték a kapcsolatot, csak ritkán látták, akkor sem szívesen az egyetlen unokát. Évek teltek el így, amikor a sors kikényszerítette a gondoskodó szeretetet. A kis Rebeka – nagyanyja után kapta kegyeletből a nevét, -
apai nagyszüleihez költözött, hogy onnan járjon középiskolába. A kislány okos és ügyes gyermek, kiváló zenei tehetséggel megáldva. A zenetanárnő javasolta, hogy hegedülni tanuljon. Ekkor derült fény a rejtett kincsre – az apjának, Tamásnak volt mesterhegedűje, amit Rebeka mama sok pénzért értékesített még a kislány születése előtt. Most azonban megszólalt a lelkiismerete: megfogadta, hogy a hegedűt visszaszerzi, vagy helyette vásárol egy értékes másikat. Mivel nem volt elég pénze, sok munkát vállalt a kézimunkaboltban és süteményeket sütött a helyi cukrászdának. Nem egész egy év alatt összegyűlt az összeg a hegedűre.
A kis Rebeka örömsikollyal fedezte fel a karácsonyfa alatt a csillogó zeneszerszámot.
,Ez volt a legvarázslatosabb karácsony. Felcsendült a legszebb karácsonyi dal, amikor a kislány játszott a nagyanyónak. Szívükbe béke és melegség költözött.
A muzsika Rebeka mama halott fiának emlékét idézte fel, mert az unoka külsejében is emlékeztetett rá. Leszállt közéjük mennyből az angyal.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.