Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Lovas József Pál: Szappanfolyó - TIZENHATODIK TÖRTÉNET (2013. november)
Szappanfolyó. Sokáig eltöpreng az adott szó jelentésén. Többször megismétli, ízlelgeti magában. Megpróbálja kielemezni, hogy megértse. Aztán valahol „súgnak” is neki: ez egy összetett szó, válaszd ketté, úgymint szappan és folyó szavakra. Hát persze, kap a fejéhez Darabos, majd sebtében leemeli polcáról az értelmező kéziszótárt, amely szerint – olvassa – a szappan zsiradékból főzött, szilárd halmazállapotú tisztítószer. Létezik ugyan folyékony változata is, de attól az még nem folyó. Vagyis... Folyékony ugyan, de…
Mielőtt még belegabalyodna az egészbe, előveszi a könyv első kötetét. Lapozgat, aztán megállapodik az f-betűs szavaknál. Tudja jól, a folyóról a nagyobb, szélesebb medrű (folyó)víz jut általában az emberek eszébe. De hát folyóvíz csapból is ereszthető, incselkedik vele a gézengúz Manócska. És akkor még ott vannak a folyó (folyamatban lévő) ügyek például! Némelyikükben nagyon is habozva születik döntés.
– Lehet, hogy ebből ered a folyóbeszéd? Hogy a többi rokonértelmű szavakat ne is említsük – jegyzi meg a kis kópé, inkább segítőszándékkal, mintsem bosszantásképpen. Mosolyog is hozzá.
Mégis mit kezdjen a szappanfolyóval? Darabos elgondolkodik ezen. Bezzeg, ha Manócska most amolyan hús-vér figura lenne, sóhajt fel nagy mélabúsan. Igazi emberi lény. Akkor…
Mi lenne akkor? – teszi fel a kérdést önmagának. Találgathat. Talán megszólítaná, megállna előtte, farkasszemet néznének egymással, megszorítaná a kezét, úgy várná a választ. Ám tudja jól, hogy Manócska nagy néha a megbízhatatlanság köpenyébe burkolózik, olykor az elviselhetetlenségig feszíti a húrt. Amikor úgy véli, igaza van ugyan, ám mégsem hallgatnak rá, hamar fölkapja a vizet. Olyankor nagyon durcás tud lenni.
– Folyó! Folyó – kiáltja most is már-már toporzékolva. Darabos hallgat egy rövid ideig, aztán ő is felkiált:
– A habzó Rába!
– Úgy van! Talált! – örvendezik a kis gézengúz ott, legbelül.
Darabos megnyugszik. Újsághírek sora jelenik meg előtte. A 2003-as, majd a 2007-es esztendőkben a Rábán ismeretlen eredetű szennyezésre utaló hab jelent meg. A titokzatos habot képző anyagot a kezdeti időszakban nem sikerült azonosítani. Kicsivel később aztán olyan ipari eredetű mikroszennyező vegyületet mutattak ki, amely naftalinszulfátokat tartalmaz.
– Osztrák ajándék – szögezi le Manócska.
Darabos nem szívesen vitatkozna benső énjével. Visszaemlékezve az akkori tudósításokra, igazat kell, hogy adjon neki.
– Az – vágja rá némi habozás után, majd még hozzáteszi: – Egy vicc is bejárta abban az időben az országot. Emlékszel rá? Zsófi néni azzal dicsekszik benne, hogy amióta az ura a Rábából hordja a vizet a mosáshoz, nem kell mosóport használnia. Látod, én ezt nevezném szappanfolyónak!
Manócska bólint.
Csend ül kettejük közé, visszafogott, gondolatébresztő csend. Hallgatnak. Darabos szólal meg előbb.
– Jártál már gesztenyefasor alatt ősszel, amikor a lehullott és eltaposott vadgesztenyékre eső zúdul?
A válasz igenlő.
– Na, látod, az is habzik rendesen, ruhák mosására is kiválóan alkalmas, és mégsem beszélünk folyóról.
A kis gézengúz nem hagyja magát.
– Pedig az a tömérdek habos víz elfolyik valahol – jelenti ki határozottan.
– El. Igen. Elfolyik. De...– tiltakozna Darabos, ám feleslegesen emeli meg a hangját. Manócska hamar leinti emberét:
– Várj! Várj! Lazíts. Hunyd le a szemed. Erősen koncentrálj. Egy pillanat és máris magad előtt látod a gesztenyefák hosszú sorát, amelyre hatalmas zápor zúdul, s az özönvíz alatt habozni kezd az egész. A szappanfolyó!
3933
vadvirag47 - 2013. november 02. 18:48:54

Érdekes, ügyes, tetszett.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.