Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Szabó Jolán: A szobabicikli
Beáll kocsijával a parkolóba, a megszokott helyére, oda, ahol látni lakása ablakából az autót. Igen, az AUTÓ-t, csupa nagybetűvel, mert ilyen csodás kocsija soha többé nem lesz, nem telik rá az alkalmazotti jövedelméből és neje tanári fizetése sem sok, ráadásul hat éve egyetlen fillérrel sem gyarapodott. Ezt a lenyitható tetős BMW-t is az anyjától kapta az ötvenedik születésnapjára. Ez az egyetlen jó abban, hogy a szülei huszonnégy évvel ezelőtt elváltak és két évre rá anyja férjhez ment egy svájci bankárhoz, akit egyik londoni útja során ismert meg a vonaton.

Kiszáll a kocsiból, és a tízemeletes panel harmadik emeletén lévő lakásuk ablakára néz. Nem ég a villany, nincs még itthon senki. Lezárja a kocsit és aktiválja a riasztót.
Ezek szerint Nóra megint sokáig benn marad az iskolában, ahelyett, hogy főzne egy tisztességes vacsorát és nem salátákkal traktálná, melyek ott sorakoznak a hűtőszekrényben, légmentesen lezárt dobozokban. Érti ő, persze, hogy érti, a nők hiúak, a felesége és a lánya is fél a plusz kilóktól, pedig nincs okuk rá.
- Nézd, Ottó, Babszinak valóban vigyáznia kell a vonalaira, nehogy elhízzon, mint Petúr papa.

Kétségtelen, hogy Ottó édesapja nyugdíjazásától kezdődően, egyre másra szedi fel a kilókat, mert megtanult főzni, sőt, kiváló süteményeket is süt, és ha éppen nincs vendége, képes egy nap felfalni az ötfős kompániának készített háromfogásos ebédet, vagy vacsorát. Jóformán ki sem mozdul az öreg a lakásából, csak hetente háromszor elmegy bevásárolni, a többi időt a kulináris élvezeteknek szenteli.

A nyugdíjas klubban megismerkedett három korbeli férfivel és Marcsikával, a töltött galamb, hatvanéves özvegyasszonnyal, akikkel állandóan együtt lóg, mondaná Babszi.

Ottó lassan kezdi megszokni a húszéves egyetemista lánya által beszélt szlenget.

Ez az együtt lógás annyit jelent, hogy hetente kétszer, háromszor összejönnek Ottó apjánál, esznek, isznak, kártyáznak, társasjátékoznak. Az öreg élvezi, hogy ételei ízlenek a többieknek, melyet italokkal hálálnak meg, persze, azokat is közösen fogyasztják el.

Sajnos, ennek az életmódnak köszönhetően Petúr papa hízásnak indult, és lassan eléri a százharminc kilót, mely akkora súlyfelesleget jelent számára, hogy rendetlenkedni kezdett a szíve.

Ha nincs otthon senki, akkor jobb, ha fel sem megy a lakásba, inkább elmegy megvenni apjának a karácsonyi ajándékát, egy szobabiciklit, mellyel kedvére bringázhat, anélkül, hogy kimozdulna a lakásból.

Napokkal ezelőtt kinézte a neten a „Klarfit MOBI ADVANCED szobabicikli otthoni használatra” nevezetű járgányt, amely most tíz forint híján hatvanezerből kijön.

Röpke két óra múlva Ottó párás szemmel figyeli, mint szerelik össze a szobabiciklit az öregek, akkora lelkesedéssel, mint a gyerekek. Kipróbálják mind az öten, állítgatják a fokozatokat, nézik a teljesítményeket, s azonnal rendeznek egy versenyt is.
- Apa, ne csináljátok, a végén orvost kell hívni hozzátok!
- Ugyan, fiam, tudunk mi vigyázni magunkra, nemhiába, vagyunk hetvenöt felettiek!
- Már aki! – szól közbe lihegve Marcsi, miközben teper a biciklin és gyöngyözi homlokán a veríték.

Fél kilencre ér haza, enyhe lelkiismeret furdalással, hogy magukra hagyta apjáékat, és nem szólt Nórának, hogy hol van.

Felesleges az izgalom, mert a lánya és a felesége az utazási irodák prospektusait nézegetik, elvégre dönteni kellene végre, hol töltsék a szilvesztert. Babszi a barátaival fog szórakozni, az nem is kérdés, csak az a kérdés, hogy milyen helyszínen.

Mire átöltözik és megvacsorázik, a család hölgytagjai már döntöttek a szilveszterezésről, neki mindössze bólintani kell, hogy rendben van.

Ottó meccset néz a nappaliban, Nóra a hálószobájukban a kedvenc sorozatát figyeli, és Babszi úgy érzi, ideje megszervezni a szilveszteri bulit, hiszen szülei csak január másodikán jönnek haza.

Tíz telefon, tíz igen válasz, s már csak Petúr papát kell megfűznie, hogy süssön, főzzön nekik egy ünnepi vacsorát.
- Jól van, Babszi, megcsinálom, ha megveszitek a hozzávalót. Holnapután gyere el estefelé és megbeszéljük a menüt.

Két nap múlva Babszi hat óra körül ér haza, kezében egy hatalmas cekkerrel, abban nagy fazék töltött káposztával!
- Sziasztok! Nézzétek, mit küldött nektek nagyapa!

Egészséges életmód elfelejtve, a saláta és a sült csirkemell aszalódjon csak tovább a hűtőszekrényben!

A nagy fazék töltött káposztából három árva töltelék marad.

A finom vacsora után Ottó felbont egy üveg bort, azt szopogatják, amikor Babszi fülig érő szájjal nem bírja tovább magában tartani a mondandóját:
- Képzeljétek, Petúr papának szobabiciklije van! Nem árulta el, honnan szerválta, de már tíz percenként ötszáz forintért bérbe adja! A teljes nyugdíjasklub hozzá jár biciklizni! Ti tudtátok, hogy a papa ilyen jó üzletember? Azt mondta, hogy négy nap alatt megtérül az ára, ha napi hat órát tud értékesíteni! Jaj, apa, olyan piros vagy! Nehogy rosszul légy, ne féltsd a papát, nem lesz semmi baja, hiszen nem ő biciklizik!
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.