Cs. Nagy László: Sópiramis 4.
Sópiramis 4. rész

A jégmező fölött lebegő űrállomás tükörrendszere befogta a nap sugarait, és az alatta elhelyezett fókuszáló lencserendszeren keresztül koncentrálva, a hatalmas jégmezőre irányította.
Nem kis szellemi és technikai bravúr volt ennek a bonyolult rendszernek a megalkotása. A fókuszáló lencserendszer méretei messze meghaladták a valamikori Hubble-teleszkóp lencséjének méretét. Ráadásul a szeletekben legyártott lencse részeinek tökéletesen kellett illeszkedniük egymáshoz és komoly nehézséget jelentett az egyes darabok feljuttatása és összeszerelése az űrállomáson. A tervezők mégis a hatalmas tükörrendszerre voltak a legbüszkébbek, melynek darabjait kilenc csúcsteherbírású szállítóűrhajó juttatta fel az űrbe és összeszerelése tizennégy szerelő-asztronautának hét hónapjába tellett.
Az enyhén parabola alakú tükör nyolc hosszanti egységre volt osztva, melyekhez A-tól H-ig jelölt, egyenként húsz részre osztott szerelőalagút tartozott, ami egyben az egyes részek forgási tengelyeként is funkcionált. Ez a felépítés lehetővé tette, hogy üzemen kívül az egyes tükörelemeket élükre fordíthassák, így védve őket a napszéltől és az űrben lebegő részecskéktől. Egy csőtengelyen, húsz tükörelem helyezkedett el, amelyek együtt, de egymástól függetlenül is mozgathatók voltak. A parabolatükör külső, két méter széles ívén, körben, napelemek helyezkedtek el, melyek teljesítménye messze meghaladta az űrállomás teljes energiaszükségletét, így csak szakaszokat üzemeltetve, megfelelő biztonsági tartalékkal rendelkezett az egész objektum.
Az állomás négy dokkolóegységgel volt felszerelve. Ezekből kettő a féléves rendszerességgel érkező üzemanyagtöltő teher-űrhajóknak volt fenntartva, míg a másik kettő személyzeti fogadóállomásként működött. A kétfőnyi kezelőszemélyzet félévente váltotta egymást s bár tizennégy asztronauta kényelmes elhelyezésére adott lehetőséget az állomás, teljes létszám csak különleges kutatói munkák alkalmával tartózkodott egyidejűleg az űrben. Kényelmes és főleg teljesen biztonságos volt az űrállomáson az élet. A kényelmet a földiekhez mindenben alkalmazkodó komfort jelentette, melyhez szervesen hozzátartozott a teljes fedélzeten alkalmazható mesterséges gravitációs rendszer is, amivel az állandó súlytalanságot lehetett kiküszöbölni. Ez a rendszer volt az, amely némi vidámságot lopott a személyzet életébe. Majd hogy nem, rendszeressé vált, hogy az éppen a zuhanyzófülkében tartózkodó egyszer csak azt tapasztalta, lassan felemelkedik, miközben a víz gömböcskékké formálódva az eddig megszokott irányt elhagyva, teljesen önállósulva, össze-vissza lebeg körülötte. Nem annyira kellemetlenségével, mint inkább váratlanságával okozott egyszerre vidámságot és bosszúságot a rendszer kikapcsolása, attól függően, hogy ki melyik oldalán tartózkodott a kérdéses időben a zuhanyfülkének. Szinte hagyománnyá vált harc alakult ki a páros személyzet tagjai között, ahol az egyik fél azt próbálta megakadályozni, - apró tisztességes, vagy épp tisztességtelen trükkökkel, - hogy meglepetés érje zuhanyozás közben, míg a másik fél mindent elkövetett, hogy ellenkező irányú tevékenységét lehetetlenség legyen meghiúsítani. Végérvényesen győzni igazán egyik fél sem akart, hisz ezzel önmagukat fosztották volna meg egy ragyogó szórakozástól, ami némi színt hozott az egyébként egyhangú napok múlásában. A teljes biztonsági rendszerhez tartozott még két, személyek menekítésére szolgáló űrkabin, amely végszükség esetén biztonságos földet érést tett lehetővé 10-10 főnyi legénység számára. Szerencsére, ezeket a menekülőkabinokat eddig még csak az évente kétszer esedékes gyakorló menekülések alkalmával kellett a legénység tagjainak használni, hisz éles bevetésre adó ok ez idáig nem zavarta meg az állomás nyugalmas hétköznapjait.

A mintegy ötven méter átmérőjű, vakító fénykör megjelent a végeláthatatlan jégmező kijelölt pontján, s a hatalmas energianyaláb, dacolva a -43 fokos hőmérséklettel, olvasztani kezdte az ellenálló jeget. A kijelölt területet hatalmas átlátszó kupola vette körül, melynek tetején a fénynyaláb átmérőjének megfelelően állítható nyílás volt. A kupolán belül kialakult hőmérséklet tette lehetővé, hogy a már felolvasztott terület újból meg ne fagyjon, így a víz akadálytalanul juthatott el a hatalmas elvezető csatornákhoz. Innét szivattyúk szállították a sterilizáló tartályokba. A végső laboratóriumi ellenőrzés után a víz egy része közvetlenül a tengerfenékre fektetett csővezetékbe került, amelyen keresztül hatalmas szivattyúk szállították a fogadó célállomások felé. A csővezetékek tengerszint alatt, ötven méter mélységig szigeteltek és fűtöttek voltak, hogy elkerüljék a lefagyást, ám még így is akadt néha üzemzavar a szigetelés elégtelensége miatt. A nagyobb részét a víznek a tengeren horgonyzó tankerek belsejébe szivattyúzták, amelyek a még központi vezetékkel nem rendelkező országokat látták el ivóvízzel.
Természetesen a tudomány nem állt meg e precíz és kimagasló teljesítmény létrehozása után. Már a kezdetekkor nyilvánvaló volt, hogy az intenzív olvasztások végessé teszik a sarki jégkészletet, így a kutatások a jég pótlását célozták meg és tudósok ezrei dolgoztak a probléma megoldásán. A feladat nem volt túl bonyolult, hisz adva volt a tengervíz, mint alapanyag. Az űrutazások során használt fordított ozmózis megoldotta a vaí iahtóvá tételét, de ekkora mennyiségben a folyamat lassúsága miatt alkalmatlan volt a feladat ellátására, így csak a visszapótlásban kapott nélkülözhetetlen szerepet. A sótalanítás és visszafagyasztás után fennmaradó hatalmas mennyiségű só volt az, aminek elhelyezése rengeteg fejtörést okozott a kutatóknak. A visszafagyasztó rendszer már egy ideje párhuzamosan működött az olvasztással, ám az így felhalmozódott sómennyiséget egyenlőre hatalmas hegyekbe hordatták és gigászi hidraulikus présgépek sűrítették össze 200x100x100 cm-es tömbökké a jobb helykihasználás miatt. A sarki jégmező távolabbi területein hatalmas piramisokat építettek belőlük, várva, hogy a tudósok ennél hasznosabb felhasználást találjanak. A tömbök felszínét nagy ellenállású szilikonnal vonták be, hogy elkerüljék a jég és a só közvetlen találkozásánál fellépő reakciót. Volt ebben a dologban valami szomorúan ironikus. Újra piramisokat épít az ember a földön s a két időpont között tönkretette a természetet. Csak a helyszín változott és a homoksivatagból a hósivatagba költözött át az építőbrigád. Ez utóbbi helyszínen folyó piramisépítés legalább olyan gigantikus volt, mint sivatagi elődje s a dolgok jelen állása szerint, úgy látszott, legalább olyan hosszú ideig fog tartani. Ide nem királyokat vagy fáraókat fognak temetni, hanem az emberiség álmait és vágyait egy tiszta, élhető világról. Csak reménykedhettek, hogy nem az idők végezetéig.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.