Cs. Nagy László: Sópiramis 8.
Ugyanaz a dermedt csend és bizonytalanság fogadta, ahogy visszatért a hatalmas irányítóterembe. Shon Daniels idegesen babrált valamivel, hogy kissé oldja a benne felgyülemlett feszültséget, ám minden igyekezete ellenére vonásai elárulták a félelmet, ami kis híján rosszulléttel párosult.
Ahogy a biztonsági tiszt mellé lépett, rögtön kérdések százait szerette volna feltenni, ám
Dave megelőzte. Kissé előrehajolva, hogy lehetőleg minél kevesebben hallják, Daniels fülébe súgta:
- Uram..........azt hiszem le kell adnunk az " Egyes riasztás. Ötös kód! " üzenetet a központnak!
- Ötös kód ?....Biztos ebben Henriksen ?............Ha valamit most elbaltázunk nekem a fejemet veszik és azt maga sem ússza meg ! - próbált ő is suttogni, de mindenki tisztán hallhatta mit válaszolt . - Jöjjön az irodámba! Ezt nyugodtan kell megbeszélnünk. - utasította Henriksen most már nyugalmat erőltetve magára, majd felállt és sietve elhagyta az irányítótermet, meg sem várva, hogy Dave lépést tartson vele. Ahogy kiért az irodákhoz vezető folyosóra háttal a falnak dőlt és lassan lecsúszott a fal tövébe, arcát kezei közé temetve. Pár másodperc múlva szinte csak érezte, hogy a másik megáll mellette, azonnal felegyenesedett és a szavak szinte kiszakadtak belőle.
- Ide figyeljen Henriksen!.....Ide figyeljen Dave ! - helyesbített. - Én sem vagyok teljesen analfabéta, semmi olyan nem történt, ami ötös kódot indokolna ! Remélem alá tudja támasztani valami bizonyítékkal, hogy ezt kéri tőlem ?
Dave kissé meglepődött, mikor Daniels a keresztnevén szólította. - Nagy szarban vagy, öregem!- gondolta kissé gúnyos önelégültséggel, majd udvariasan vázolta az eseményeket.
- Uram ! Egyenlőre csak megérzéseim vannak, de kérem hallgasson meg!........Az analízist csak futólag végeztem el, de már is találtam egy olyan körülményt ami teljesen indokolttá teszi az ötös kódot.........Kérem, jöjjön velem és hallgassa meg Ön is! Az talán meggyőzi az emelt szintű riasztás szükségességéről.
- Dave, ne zongorázzon az idegeimen, nyögje már ki mit talált!
- Uram ezt hallania kell! Ha ön is arra a következtetésre jut mint én, megnyugtató lesz számomra, hogy nem csak a gyanakvásom vitt túlzásokba..............Menjünk!
Amint a biztonsági labor ajtajához értek Dave a mágneskártyáját behelyezte a leolvasóegységbe, majd az ujjlenyomat-analizátorra helyezte hüvelyk- mutató - és középső ujját. Az elektromos zár kattant egyet, a kontrollámpák pedig zöldre váltva jelezték, hogy a belépés engedélyezve. Amint átlépték a küszöböt, az ajtó automatikusan zárult be mögöttük és Shon úgy érezte magát, mint egy kölyök az elvarázsolt kastélyban.
Először látta belülről a biztonsági központot és rögtön olyan érzése támadt, hogy itt még azt is tudják róla, melyik kezével törli a fenekét a WC-n.
- Uram, elnézést, de hangmintát kell vennem Öntől.............Ez biztonsági előírás!- tette hozzá Dave, miközben csodálkozva figyelte, hogy esik egyik ámulatból a másikba Daniels.
- Szólíts nyugodtan Shonnak!..............Itt úgysem hallja senki.- motyogott alig érthetően, miközben le sem vette szemét a rengeteg monitorról és műszerről.
- Kösz. Így sokkal könnyebb lesz............De a hangmintától akkor sem tekinthetek el.
- Á, nem azért!.............Mit kell mondanom? Van valami sablon szöveg, vagy lehet egyéni is? - fordult most már Dave felé.
- Bármit mondhatsz............Lehet egyéni.
- Szent szar ! Finghat egyáltalán itt valaki a tudtod nélkül ?
- Ez jó lesz. .........Nem.
- Mi ? Nem értem! Teljesen összezavar ez a sok ketyere!
- Amit mondtál, az jó lesz a hangmintához, és itt senki sem finghat úgy, hogy én ne tudnék róla.
- Most nagyon megnyugtattál.........De térjünk át a felvételre. Őszintén szólva azt kívánom, hogy ne legyen igazad, bár tudom, hogy a legcsekélyebb esélye sincs a kívánságomnak. Halljuk!
Miközben Dave kinyitotta a páncélszekrényt s a lemezt behelyezte a hanganalizátorba, röviden próbálta vázolni a következtetéseket, amikre jutott.
- Épp csak átfutottam a lemezt, a beszédet most nem is játszom le, te is hallottad. A háttérzajok azok amik érdekesek. Külön bemutatom mindegyiket. Figyelj!
Ahogy bekapcsolta az egyes hangokat lejátszó egységeket, a monitoron megjelentek a hangra jellemző adatok. Shon figyelmesen hallgatta az összes felvételt, de mikor az utolsó is véget ért, ugyanaz az értetlenség ült az arcán s ez elárulta, hogy semmi különös nem volt hallható az ő számára. Dave kikapcsolt négy kapcsolót és újra lejátszotta a megmaradt egyetlen hangot, majd várta a hatást. Semmi.
- Shon! Felismered ezt a hangot ?
- .........................?
Még egyszer lejátszotta. Semmi.
- Öregem, ez egy szökőkút hangja! Érted! Egy szökőkúté!
Shon még mindig értetlenül nézett rá, így kénytelen volt megosztani vele szakmai tudásának egy darabját.
- Shon! Ez a felvétel egy szökőkút előtt készült! A víz csobogásának hangja semmivel nem téveszthető össze. Jellegzetesen lágy frekvenciát mutat a monitor és ezt a hangot minden későbbi, elektronikával generált hangtól el lehet különíteni............Érted már ?
- Igen. A szakmai részét igen, ám még mindig nem érthető számomra, hogy mi következik ebből, ami az ötös kódot alátámasztja.
Dave kissé idegesen beletúrt a hajába, majd hevesen gesztikulálva kezdte magyarázni a hallottakból levonható logikus következtetéseket:
- Ez a felvétel pontosan tíz éves!
- Ezt miből gondolod ?
- Nem mondhatnám, hogy könnyű eset vagy! Erőltesd meg kicsit azt a híres agyadat!......- Miközben fel-alá járkált és hevesen mutogatott kezeivel, kezdte lassanként Shon számára is érthetően elmagyarázni a dolog lényegét.......- A szükségletek kielégíthetősége miatt és a takarékossági rendelkezések hatására pontosan tíz évvel ezelőtt állították le az utolsó szökőkutat a WWCo. New Yorkban lévő székháza előtt. Te is tudod, hogy azóta a szökőkutak csak szemet gyönyörködtető hologramok és rejtett hanggenerátor-rendszer kelti a vízcsobogás érzetét. Márpedig, ha valaki tíz évvel ezelőtt elkészített egy üzenetet, ami most hangzott el az irányítóközpontban, ráadásul úgy, hogy elvileg a rendszerbe csak egy ember tud belépni, mikor az már automatikára váltott, annak komolyak a szándékai! Az üzenet egyenlőre semleges, lehetne akár munkainstrukció is, de nem látom be, hogy ezzel miért kellett tíz évet várni. Ráadásul a hang Kosinszkyié, ezt te is felismerhetted és ha valaki, ő aztán tényleg nem szokott részt venni az apró kis tréfákban. Szerintem készül valamire és csak az Isten tudja, hogy ez mit jelent számunkra..............Hát röviden ennyi!
Shon teljesen megkövülten ült a széken. Lenyűgözte Henriksen érvelésének zseniális logikája, ám ugyanakkor megrettentette a gondolat, ami az érvekből egyenesen következik. Alaposan összezavarodott gondolatait próbálta magában rendezgetni, semmiképp nem akarta elárulni jelenlegi tanácstalanságát.
- Tehát azt mondod valami nagy disznóságra készül............Kivédhető ez a szarság ? És ha igen, mivel és hogyan ?.............Bár egyáltalán nem vagyok róla meggyőződve, hogy készül - e egyáltalán valamire.
- Öregem, te egy javíthatatlan álmodozó vagy! Tegyük fel, hogy "rossz fiú" vagy. Jól élsz, mindened megvan, de valami mégis hiányzik............Mondjuk, egy kiló gyémánt van egy raktárban és te meg tudnád szerezni............Ugyanakkor azt is tudod, hogy ez a raktár hamarosan kinövi magát egy hatalmas elosztó központtá, ahol majd egy tonna gyémánt lesz és a megszerzés esélyei nem csökkennek számodra...............Te várnál tíz évet a nagy fogásra ?
- Nem vagyok "rossz fiú", de azt hiszem várnék.
- Hát ez az !............Öregem , ez a pasas az egy tonna gyémántot akarja, ami ebben az esetben a teljes vízkitermelés fölötti uralmat jelenti! Nem pénzt akar. A hatalmat! A pénz csak mellékterméke a korlátlan hatalomnak. Ez egy kibaszott hatalommániás, még pedig a rosszabb fajtából ! Türelmes ! A legrosszabb, hogy várnunk kell, míg újra lép. Minden eszközt rá kell állítanunk a megfigyelésre, hogy kideríthessük hol van a hangforrás és miképpen tud üzenetet bejuttatni a rendszerbe. Azt már tudjuk, hogy nem amatőrrel állunk szemben. Ez a fazon egy komputerzseni és ennek megfelelően kell kezelni az ügyet. ...............Első nekifutásra talán ennyi elég is. Ha legközelebb jelentkezik, már többet fogunk tudni.
- Félek, hogy igazad van. Add le a kódot!- hangja gondterheltnek tűnt és ahogy kisétált a laborból egy aggastyán benyomását keltette.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.