Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Lovas József Pál: Romantikus találka - KILENCEDIK TÖRTÉNET (2014. február)
(Születésnap)

Számolta a napokat. Már csak öt nap…, már csak négy…, három. Aztán máris itt van. A Nagy Nap. Szokása szerint már az év elején bejelölte magának becses határidőnaplójába, persze csak a biztonság kedvéért, tudta, különben sem felejtené el a jeles dátumot. Márti születésnapját.
A naptárt bámulta, s ahogy közeledett a nap, úgy vált mind idegesebbé. Nem szerette az ünnepeket. Pontosabban azokat az ünnepeket szenvedte meg, amelyeken az ajándékozás is szerepel a programban. Hamar rájött, hogy a vásárlási kényszer az, ami elveszi maradék örömét is e jeles napoktól. Nem tudja miért, de bizonyos helyzetekben idegenkedik a vásárlástól. Egyszerűen rosszul lesz tőle, nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen például a feleségének születésnapjára. Ám a névnap sem különb a sorban, vagy akár a Karácsony ünnepe.
A kényszer az, ami nehezíti a dolgát. A ki nem mondott kötelesség. A spontán ügylet az egészen más. Amikor nem kell előre tervezgetni, gondolkodni. Csak úgy lazán… Meglátni valami szépet, hasznosat… és abban a pillanatban rácsettinteni: megveszem. Bármikor bejöhet. Ilyen formán számtalan meglepetést szerzett már élete párjának. Rájött, a váratlan ajándékoknak Márti is jobban tud örülni.
András sokat töprengett azon, mitévő legyen a jeles napon. Az idő is, mintha csak ellene dolgozna, hatalmas iramban elkezdett rohanni. Már csak négy nap…, már csak három…, kettő. S hogy számolta a napokat, egyre rosszabbul kezdte érezni magát.
Aztán már csak arra ügyelt, hogy a felesége ne is sejtsen semmit a benne végbemenő feszültségből. Persze, ez hiú ábrándnak tűnt, mivel az együtt eltöltött húsz év alatt nagyon jól kiismerték egymást. Tudtak a másikról, már-már olvastak egymás gondolatában. Arról is volt fogalmuk, hogy az ajándékozás a legszebb cselekedetek közé tartozik a világon. Örömet szerzünk vele annak, aki kapja, és az is örül neki, aki adja. Édesanyja szavai továbbéltek a szeretett fiúban.
Hősünk titokban abban reménykedett, hogy élete párja majd csak elárulja valahogyan, mit is szeretne a születésnapjára. Akarva, akaratlanul is kikottyantja, hogy mire vágyakozik. És akkor nyert ügye van! Ám annak az átélt húsz esztendőnek a tapasztalata semmi ilyesfélével nem kecsegtette. Nincs nekem akkora szerencsém, mondta magában nagy sóhajtozások közepette.
És akkor két hatalmas sóhaj között eszébe jutottak a régi randevúk. Azokból a szép időkből. Korábbi találkozásaik általában a kalandozások jegyében teltek. Legtöbbjük pedig születésnapokhoz kötődtek. Sokfelé jártak az országban, sok szép dolgot láttak, tapasztaltak. A legemlékezetesebbekre ma is szívesen gondol vissza, többek között az ajándékba kapott boglár lellei nászutas kirándulásra, valamint a fővárosi Vidámparkban eltöltött fantasztikus napra is. Igen, ezek voltak a legcsodálatosabbak. Utóbbi kiruccanásukat természetesen már a hatéves Tamáska élvezte jobban, örömében azonban osztoztak a szülök is, mind a ketten.
Több év telt el az óta, sok minden történt az idő alatt, a pesti Vidámpark sajnos 2013-ban bezárt, a kis srácból nagyfiú lett, kamasz, aki a szabadidejét már a barátaival tölti leginkább. De hát ez az élet rendje, jelentette ki a gyermekére gondolva. Ami pedig a balatoni üdülőt illeti… Abban a síri csendben szinte hallani lehetett a kérdést, amit kissé félve tett fel magának. Vajon áll-e még az a régi kastélyépület, amelyben életük legszebb napjait töltötték el? És a jó barát a közeli étteremből? Vajon ott találják-e még abban a hangulatos vendéglőben?

Az utcán találkoztak, úgy, mint a régi időkben. Amikor még nem volt bejáratos a lányos házhoz. Mint régen, most is figyelemmel kísérte a szembejövő asszony lépteit, emlékszik, néha-néha meg is jegyezte a barátnője, hogy azoktól a fürkésző tekintetektől úgy érzi, mindjárt összegabalyodnak a lábai. Mártit feszélyezték azok a nézések. De most… Magabiztos léptekkel jött szembe vele, csinosan, mosolyogva, és amiben titkon reménykedett: vágyakozással telten. Egy érzéki ölelés, majd röpke csók az ajkon, aztán a kézfogás. Úgy, mint régen.
Az éttermet persze felújították. Kicsit másabb lett, talán szebb is, tágasabb, bútorai jóval kényelmesebbek. A felszolgáló fiú pedig… Ott állt előttük immár tulajdonosként, húsz évvel idősebben, ám szálfaegyenes tartása, Clark Gablere emlékeztető bajusz alatt megbúvó jellegzetes mosolya Márti számára is hamar felismerhetővé tette a férfit.
– Gábor! – kiáltott fel örömében az asszony, két karját ölelésre tárta.
– Márta! – fogadta az üdvözlést a tulajdonos. Udvariasan köszöntötte a vendégeket, majd az asztalukhoz vezette őket. Az ünneplő pár ámuldozva nézte az alkalomhoz illően feldíszített asztalt, a rajta ízlésesen elhelyezett terítéket. Gábor gyertyát gyújtott, fényében az asszony arcát figyelte, a szemét, ahogyan felcsillan a szépre.
– Örülök nektek – szólt, tekintetét Mártin felejtve. – Látjátok, élek. Nektek köszönhetően, hiszen annak idején ti beszéltetek rá arra, hogy vegyem ki ezt az éttermet. Nem bántam meg, hogy hallgattam rátok. Mindig szívesen látlak benneteket. Csak hát ritkán jöttök errefelé. Van annak már öt esztendeje is, hogy meglátogattatok.
– Nyolc az az öt, kedves barátom. Bizony gyorsan szalad az idő. Igazad van, nem sűrűn járunk errefelé, bár tehetnénk, csak hát tudod, a távolság nagy visszatartó erő – szólt András elgondolkodva. Sokáig keresgélte a szavakat. A fantasztikus fogadtatás, annak ellenére, hogy előre megbeszélték a dolgot, őt is meglepte valamelyest.
– Köszönöm – mondta ki végül a szót az ünnepi alkalomra feldíszített asztalra mutatva.
Gábor széttárta a karját. – Érezzétek jól magatokat!

És ők jól érezték magukat. Étkezéshez készülve egy pohárka aperitifet fogyasztottak, majd Márti egyik kedvenc étele, a gazdagon elkészített illatos és omlós citromfüves csirkemell következett a sorban, ami után – szintén az asszony kérésére – egy pohár Tramini dukált. Aztán pedig… Gábor és a személyzet néhány tagja széles mosoly kíséretében felszolgálta a csodálatos Feketeerdő-tortát. „Happy Birthday to You!” – énekelték kedvesen, „Happy Birthday to You, Márta!” – visszhangzott a terem, s amikor az asszony elfújta a tortán elhelyezett gyertyát, tapssal köszöntötték a többi asztaloknál ülök is.
– Boldog születésnapot! – fordult élete párjához András.
Pezsgővel koccintottak.
– Köszönöm – szólt Márti a könnyeivel küszködve. Aztán megcsókolták egymást.
3172
jemcsuska - 2014. február 14. 10:15:50

Kedves tollforgató!
Ismerős az indítás amikor fogalmunk sincs, hogy mivel lepjük meg a másikat és ezért stresszesen állunk a nagy nap előtt. Történeted kedves, finom, feltételezem, hogy női kezek írták.

Tetszett, gratulálok!
Emília

3493
vorosdemon76 - 2014. február 01. 19:46:57

Kedves tolforgató...
Kedves történeted végig olvastam. Gratulálok!..Tímea

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.