Tóth Sarolta: Április, életem legszomorúbb hónapja
Ez a tavaszi hónap életemben különös jelentőséggel bír. Nem azért, mert az első napja a „bolondok” számára van fenntartva, nem is azért, mert sok híres ember született ebben a hónapban, hanem azért, mert családomnak több tagja számára évfordulót jelez: születésnapot vagy a halál napját, netán névnapot, vagy házassági évfordulót. Ünnepek és szenvedések hónapja.
Kezdem talán a felsorolást a hónap harmadik napján: házasságkötésünk napja. Családom nem vett részt a szertartáson. Nem volt esküvői ruhám, sem csokrom, csak a jegygyűrűk és a két tanú. Nem volt lakodalom, az anyakönyvvezető „áldása” után vonatra ültünk és a szakszervezeti beutalóval nászútra utaztunk. Az utazás egész éjszakát vett igénybe, mert menet közben leszakadt a mozdony áramszedője.
A nászút –mint tavaszi üdülés – remekül sikerült. Az első reggeli után ránk akaszkodott egy magányosan üdülő tanár, ő lett a társunk. Barátok lettünk, együtt jártuk a borvidéket, és az üdülő által szervezett programokon közösen vettünk részt. Megnyertük és elfogyasztottuk a díjat, egy finom tortát. Itt fogant meg első gyermekünk, egy szép, okos lány, aki ma már tanár és két lánygyermek anyja.
Lányunk esküvője ugyancsak ebben a hónapban – persze jó pár évvel később – ötödikén következett, de vendégsereggel, lakodalommal. A vendéglői vacsora után valóságos rémdráma tette feledhetetlenné ezt az eseményt és az áprilist.
Éjfél után szálláshelyünkre indultunk autónkkal – természetesen mindenki fogyasztott alkoholt – és eltévedtünk az idegen városban. Mit ad az ördögi véletlen?
A rendőrség épülete előtt igazoltattak bennünket. Megértő bánásmódban részesültünk a boldog családi eseményre való tekintettel. Helyszíni bírság az ittas vezetés miatt, de rendőrautói kísérettel érkeztünk a kollégiumhoz, ahol szobát foglaltunk. A portástól alapos fejmosást kaptunk, mert későn és nem egyszerre érkeztünk meg.
- Ez kérem, nem szálloda! Örüljenek, ha beengedem magukat. Már többen elfoglalták a szobákat.
Csakugyan ez történt, a mi szobánkban is aludt már a vőlegény apja és anyja.
Így másik szobában szorongtunk négyen három ágyon. Unokaöcsém csont-részegen
randalírozott, majd dühödten elhagyta a kollégium épületét, hogy a város valamelyik éjjeli mulatójában folytassa az ivást. Szerencsére másnap délelőtt visszatalált, és így velünk hazatérhetett. Még ma sem találom viccesnek a történteket, noha már húsz év telt el az esküvő óta.
A fiatalabbik lányom esküvőjére április negyedikén került sor, szerencsére a legnagyobb rendben. Szép szertartás, pompás vacsora, sok vendég, kellemes hangulat. Az ifjú párt munkahely és berendezett albérleti lakás várta, hamarosan megszületett első fiúunokánk is.
Születésnapok is akadtak bőven ebben a hónapban. Apósom, nevelőapám, sógoraim, férjem és én is bika-jegy szülöttei vagyunk. Ezekről a jeles napokról nem feledkeztünk meg soha. Férjem a napilap mellékleteként kapott falinaptárban megjelölte a dátumokat és kifüggesztettük a WC ajtajának belső falára. Így minden „látogató” folyamatosan értesült a születésnapokról. Ezt a kedves szokást lányom is
átvette, unokám karácsonyi ajándékul készített is nekünk egy erre a célra szánt díszes naptárt. A saját fényképét is ráragasztotta.
Megemlíthetném a névnapokat is – Tibor az édesapám neve, aki éppen ezen a napon halt meg huszonhat éves korában, nevelőapám – Béla nevet viselt, és ő is ebben a hónapban búcsúzott tőlünk és az élettől.
- Most éppen április lesz újra. Ötvenedik házassági évfordulónkat ünnepeltük,tavaly.
Sajnos, súlyos beteg lettem. Közeledik a születésnapok ideje. Vajon a családi átok
folytatódik-e, vagy kapok egy évnyi halasztást? Még van néhány nap, ki tudja, mit hoz nekem? Babonás vagyok, félek. Hátha elmúlik az április, lehet, hogy kapok még egy évet, hiszen anyai nagyanyám és édesanyám is hetvenhét éves korában halt meg. Nekem ez a jövő áprilisban lesz aktuális. Addig még sokat kell szenvednem ugyanolyan betegségekben, mint anyai ágon őseim.
277
farkas viola - 2014. március 20. 12:48:37

Drága Mamuszkám!
Bocsáss meg nekem, de a nagy nevetéstől alig tudtam tovább olvasni, amely a WC ajtón feltüntetett születésnapi listán tetőződött. Most már próbálok komoly lenni és elgondolkozni.
Kitűnő írásod még többször is el fogom olvasni, mert ennyi furcsa dolgot egy rakáson, ritkán lehet találni.
Nagyon jó egészséget kívánok szeretettel gratulálok: Viola RoseHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.