Tóth Sarolta: Papagáj történetek
Nagymamám kedvelte a kutyusokat és a papagájokat. Nagy hozzáértéssel és gondoskodó szeretettel nevelte, tanította őket.

Amikor meglátogattam, mindig bemutatót rendezett kedvencei új produkciójából nekem. A kutyáktól féltem, a madárkáit élvezettel hallgattam, mind a kanárit, mind az éppen intelligens papagájt. Elhittem - gyermekként még - érti is, amit mond, hiszen köszönt és bemutatkozott, amikor nagyi megkérte erre.
- Jó napot kívánok, Pityuka vagyok, mondogatta elég furcsának tűnő madár-akcentussal.
Sajnos kérdésekre nem felelt, de nagymamám kárpótolt, a madár szűkszavúsága helyett papagájokról szőtt mesés történetekkel, melyek közül most elmondok kettőt.
- A boltos büszke volt okos papagájára, és hencegve mondogatta, hogy nyugodtan rábízhatja boltját rövid időre, mert az esetleges tolvajról olyan leírást fog adni, melynek alapján a tettes felismerhető lesz. Julis néni - egy nagyszájú, ravaszkodó öregasszony - vállalkozott a próbára. Fogadtak száz pengőben - akkor tekintélyes összegnek számított! - hogy a pulton hagyott pénzt úgy elviszi, hogy a papagáj, ami egyébként ismerte őt, - mert állandó vásárlója a boltosnak - nem fogja felismerni. Ebben az esetben a pénz Julis nénit illeti. A fogadás tanúk jelenlétében megtörtént.
- A boltos kiment az üzlethelyiségből. Julis néni ez alatt hosszú, bő szoknyáját fejére borította - bugyit nem viselt alatta - és hátsófelével háttal közelítve a pulthoz fölnyúlt kezével, leemelte a pénzt és távozott.
Visszatért a boltos és kérdezte a madarat:
- Mondd csak Lóri, milyen volt a tolvaj?
- Nem tudom, nem tudom! - de volt két nagy pofája, fekete lukája, orra nincs!
Ennek alapján természetesen Julis nénit nem lehetett azonosítani és megnyerte a fogadást.

A másik történet egyszerűbb, és nem ilyen mulatságos, de tanulságos. Azt akarja bizonyítani, hogy a papagáj valóban megtanítható szavakra, ha kitartóan sokat hangoztatjuk neki.
Íme a történet:
- A gazda megtanította papagáját, hogy, ha az ő távollétében csengetnek az ajtón, kérdezze meg: "Ki az?".Egyébként spontánul is sokszor elhangzott ez a kérdés, így a madár alaposan megjegyezte. Alkalomadtán fel is használta, és szókincsét is bővítette imigyen:
- Hosszas csengetés a bejárati ajtón - kiszól a papagáj:
- Ki az?
- a gázórás - jött a válasz, de nem nyitottak ajtót, de jött az új kérdés:
- Ki az?
- a gázórás - válaszolt türelmesen az illetékes.
A párbeszéd folytatódott egy ideig, és mert a gázórás nem akart újra jönni, hiszen nyilvánvalóan otthon volt valaki, aki őt bosszantotta, mérgében elájult. Ekkor hazaért a lakás tulajdonos, és értetlenkedve nézte az ájult hivatalnokfélét. Hangosan töprengve megszólalt:
- Vajon ki az?
- a gázórás - válaszolt készségesen a papagáj.
Hát így kell tanítani a tehetséges, kedves madarakat, látod kis unokám - mesélte nagyikám.
Később nekem is lett papagájom, de egyetlen szót sem tudtam vele elsajátíttatni, bánatomra.
3392
lambrozett - 2014. június 29. 15:59:12

Nagyon tetszettek a történetek, számomra a "gázos" vitte a pálmát. Smile Örülök, hogy olvashattalak. Üdv. Éva

3652
zina - 2014. június 29. 15:01:36

Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.