Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Deák Mária: A kis gyufaáruslány (Parafrázis 2015 Magyarország) - Új évre ébredtem - Hatodik történet (2016. január)
Nem érkezett meg a tél. Hiába várta. Nem hull a hó, de az idő hideg és borús. Szilveszter estéje köddel szállt a tájra. A csontjáig hatolt a nyirkos, rossz hideg. A k i tudja miből készült, műanyag, kínai boltban vásárolt cipő kemény páncélként szorítja a lábát. A jobbos már el is engedte a ragasztást, elvált a talpa, befolyik a víz. A ballos cipő talpa nem elvált, hanem egy jókora kerek részen megkopott, vékonyodott, mintha mezítláb járna, talpán érezte az apró köveket. Úgy várta, hogy apjától talán idén karácsonyra cipőt kap - nem kínait - nem gondolt ő új cipőre, jó lett volna a más által levetett még használható, de meleg bakancs. Kérte apját, menjenek már el egy olyan adományboltba, de csak trágár szavakat és ütést kapott. Apja tudta hová kell ütni, hogy ne látszódjon rajta. Tudatosan kerülte a segítőket, nem akar ő senkitől semmit. A hivatalokban el tudja játszani a szegény özvegyet, aki becsülettel neveli a lányát, még könnycseppet is tud varázsolni a szeme sarkába és nehéz férfiöklével törli le a gördülő cseppet barázdás arcáról. A kislány mindig csodálkozott, hogy nem veszik észre az emberek a sunyi tekintetét? Az iskolában is, a tanárnő milyen szépen beszélt róla, még példaként is hozta a csonka kis családjukat. Hallotta, amikor azt mondta az igazgatónak, hogy a nehézségek ellenére milyen szépen neveli a lányát. Neveli? A kislány borzongva gondolt az apjával közösen töltött estékre. Az elmúlt karácsony borzalmaira. Otthon meleg van, de nem akar haza menni és még nem is kínálta senkinek eladó portékáját a köteg petárdát amit
- A szlovákoktól lehet beszerezni és Szilveszterkor hamar el lehet adni. - mondta az apja. Igaz ha kínálná mindjárt haza is mehetne. Nem viszi rá a lélek, hiszen Tilos. Tizenöt évesen a még szabálykövető kisember, teljesen összezavarodott. Milyen más volt az élete amikor még kicsi volt. - Édesanya - nézett fel vágyódva az égre. A köd eltakarta a csillagokat, a kislány mégis fényességet látott. Tiszta lelkének fénye tört utat a ködös éjszakában. Gondolatban újra pici lány volt, aki kitárt karral repdes édesanyja felé. A káprázat csak egy pillanat volt. Hangos szilveszteri dudaszó hozta vissza a földre.
A város nyüzsgött. Mindenhol emberek. A sokaságban nem tűnt fel senkinek a kislány magánya. Divat lett az utcán várni az új évet. Színes forgatagban vacogott. Behúzódott egy pecsenyés bódé mellé, a pecsenye zsírjának illata kábította, nem tudja mikor evett utoljára. Hirtelen ötlettől vezérelve a pecsenyés elé állt és eladásra kínálta a köteg petárdát. Ebben a pillanatban részeg társaság érkezett mögé.
- Nekem add el! - kiáltott felé egy éles hang.
A han felé fordult, egy hebehurgya részeg kéz nyúlt felé, hogy kivegye kezéből a durranó rudakat. A csomag szerencsétlenül épp a pecsenyesütő serpenyőjét melegítő gázlángba esett. A kislány hatalmas fényességet látott. A fény utat tört a ködben, megvilágította az eget, ahonnan a tengernyi csillag visszatükrözte a fényességet és látni engedte a mennyország kapuját, ahová édesanyja kitárt karjába repülhetett.

A pecsenyés sokkot kapott, a részeg el tudott futni. A kislány összetört testét körgyűrűbe vonták a kíváncsiskodók, valaki mentőt hívott, de más legyintett. Minek? Nézzétek a cipőjét, csak egy csóró drogos.
2603
orkutya - 2018. március 18. 23:17:04

Most, 2 évvel később újra olvastam az írásodat, s éppúgy megrendített! Tibor Thinking

1593
MT - 2016. december 27. 01:05:23

Sad

2603
orkutya - 2016. március 16. 20:16:11

Fájdalmasan szép írás, kedves Mária, gratulálok hozzá! Tibor

3757
jegmadar - 2016. február 29. 16:05:53

Köszönöm Róza a értő olvasást.

2135
mami - 2016. február 29. 12:19:54

Egy pillanatra megállt a toll a kezembe. És én is ezen gondolkodom, hogy lehet-e egyáltalán valamit tenni? És azon is, hogy még lehet-e? Vagy már végérvényesen elkéstünk.... Most itt van nálam a szomszéd kislány, 16 éves és 11.-es a város gimnáziumában. Nem mehetett ma iskolába, mert a felnőttek így akarták, pedig ő csak tanulni akart... És az édesanyja aki már gyengül és beteges még takarítást is vállalt, hogy tanulhasson, de ma 2016. február 29-én egy gyermek félt bemenni az iskolába... A jó gyerekeinknek a szívébe is beköltözött a félelem ... vajon lesz ember aki egy könnyet ejt ezért, ezekért a gyermekekért?

Jártó Róza /mami/

3757
jegmadar - 2016. január 16. 16:16:07

Kedves Etel!

A nyomor üvölt, de rejtőzködik. A Nyomorultakat vagy az Árvácskát simán újra lehetne írni. Sajnos.

3313
paltetel - 2016. január 15. 16:42:37

Meghatott a szomorú, halállal végződő történet. Még ma is lehetnek ilyen "életek"?

Neked kedves Tollforgató Boldog új évet!
Üdv. Etel

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.