Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tamás Ágnes: 1956 novembere...
Már a hajnal szomorúan indult,majd ez a hangulat az egész napra majd az azt követő hónapokra ránehezedett ,és rányomta bélyegét a család életére!
Történt az esemény 1956 novemberében.3 kislány ül a vonaton kisírt szemmel,szorosan egymás mellet ülve fogják egymás kezét,,ha valaki bekukkant a kabinba a gyerekek összerezzennek. Marika 6 éves Ágnes 4 éves Katalin 2 éves, a kalauz nyugtatja a gyerekeket,hogy ne féljenek ! Az állomás tele van nagy pakkokkal utazó emberekkel.a mozdony vizet vesz,majd lomha mozdulattal csikorogva elindul Pécs irányába.Történt ugyan is hogy egy a családját imádó jóképű fiatal tüzérfőhadnagy apát,hajnali 2 órakor,bejelentkezés nélkül,az ajtót berúgva megjelentek az ávósok,bilincsbe verve elvitték !A fiatal főhadnagynak,az volt a dolga,hogy megvédje a hazáját ,az esküjéhez méltóan, és annak eleget téve,tette a dolgát! Az volt a feladata hogy védje szeretett hazáját, a betolakodókkal szemben,a tüzérlaktanya volt a helyszín,ahol a tüzérfőhadnagy kiadta a parancsot,hogy tankokkal állják el az utat,hogy az orosz tankok ne tudjanak behatolni a laktanyába.Akkor nem is dördültek el a fegyverek.Majd még aznap,a város főterén a a tiszti házat ,És a milleniumi emlékművet akarták felrobbantani,ahol laktak,és azt is sikerült megakadályoznia.eufórikus napokat éltek át ,okt.23-tól nov 3-ig.majd 4-én aztán elszabadult a pokol.Az oroszok vascsizmája aztán szörnyű vérengzésekkel,minden függetlenség utáni vágyat eltiport,és kegyetlenül megtorolt!
reggelre,még fel sem ocsúdott az akkorra már apa nélkülivé vált család,amikor újabb csapás érte a három gyerekével egyedül maradt a babátváró,fiatalasszonyt,és a három kislányt. A város főterén álló tiszti házban laktak,ahol, reggel megállt egy katonai teher autó.Majd az arról leugráló katonák, egy politikai tiszt vezetésével,berohantak a már éjjel berúgott ajtón át ,a lakásba.A fiatal anya próbálta útjukat állni,hogy védje a félelemtől síró riadt kislányokat ,de a kegyetlen politikai tiszt az állapotos anyát úgy hasba rúgta,hogy hanyatt esett a gyerekek szeme láttára!Majd magából kifordulva,ordítva közölte az anyával,hogy azonnal takarodjon ki a lakásból a "" fattyaival ""együtt,mert elárulták a hazát,és nem érdemlik meg hogy itt lakjanak!AZ anya nem tudott mást tenni, mint kért egy órát,hogy a lányokat el tudja helyezni,amíg készülődött kétségbeesve gondolkodott,hogy hova vigye a gyerekeket majd jött a szikra,hogy kiviszi az állomásra őket.Majd megkereste és megkérte a szülővárosába induló vonat kalauzát,hogy vigyázzon a gyerekekre,és itt és itt szállítsa le őket a vonatról,mert a nagyobbik lány már tudja,hogy az állomáshoz közel lakó nagymamához merre kell menni.
Na a kalauznak sem kellett több. ő is hirtelen felindulásában üvölt az anyával,hogy milyen anya maga? lgy akar megszabadulni a gyönyörű gyerekeitől?
Az addig magát erősen tartó anya ekkor zokogva mondta el hogy az éjszaka elvitték a férjét az ávósok!.És most lakoltatják ki a lakásból,és nem tudott más megoldást kitalálni,! Ekkor a kalauz röstelkedve bocsánatot kért,majd annyit mondott, hogy nyugodjon meg asszonyom, úgy vigyázok rájuk,mintha a sajátjaim lennének!A kislányoktól elbúcsúzott,és a lányok érezték,hogy most valami nagy baj lehet,ezért okosan szót fogadva nem sírtak ,és követték a kalauzt,aki feltette őket a vonatra.a vonaton aztán eltört a mécses az ismeretlen utazás miatti félelemtől, de a kalauz. és az utasok megnyugtatták őket,,és egymás mellett ülve szorosan fogták egymás kezét, amikor a vonat elindult!Közben az anya is visszaért a lakásba,már a katonák félig kihordták az ingóságokat,hevenyészetten feldobálva a kocsira. Amikorra végeztek és elindult a teherautó,aminek nem volt ponyvája sem,addigra az eső is eleredt,amire a nagymamához értek,minden elázott,a bútorok, az ágynemű, a ruhák. A lányok mire az anya hazaért, álomba sírták magukat,az anya hamarosan elvesztette magzatát!
ezt követően az asszony azt sem tudta,hogy hol tartják fogva a férjét. Majd ügyvédet fogadott, aki hozta a hírt,hogy mikor lesz a tárgyalás,mert addig nem is látogathatta meg a férjét.eljött a tárgylás napja,amikor öt perc beszélőt kaptak,majd kihirdették,az ítéletet,hat évet mértek rá, a hite hagyottak!
Igazán csak ezután kezdődött a család éveken át tartó igazi kálváriája! De az már egy másik másik igaz történet! A középső kislánynak,még most felnőtt korára is gyakran vissza-visszatérő rémálma,ahogyan ülnek a vonaton sírva és szorosan fogják egymás kezét!A középső kislány Ágnes ,maga volt e prózának az írója,aki családjával együtt saját bőrén tapasztalta,és élte át a földi poklot,és cipeli a múltat azóta is !
5407
tamasagi - 2016. augusztus 20. 19:03:17

Köszönöm Editkém,együttérző hozzászólásodat,talán most már lassan,fel tudom dolgozni az emlékiratait is! Eddig nem volt hozzá erőm!!puszillak:: ÁgiHeart

5099
picurnagyi - 2016. augusztus 20. 17:57:28

Drága Ági!

Meghatódva, könnyes szemmel olvastam élettörténeted töredékét - mely számotokra egész életre mély nyomot hagyott lelketekben.
Köszönöm, hogy beavattál minket családotok által megélt megrázó időszakba, hiteles történettel emléket állítva a hősi helytállásnak.
Tőled tudom, hogy Édesapád a rendszerváltás után visszakapta rangját, s ezredesként katonai tiszteletadással temették el. Még megélte, hogy egyik unokája katona lett.
"Egy szívvel-egy lélekkel a hazáért mindhalálig!" - szólt ma a katonaeskü, a mi unokánk is a haza védelmére esküdött.
Köszönöm, hogy olvashattam megható élettörténetedet! Heart Tisztelet a hősöknek! Heart

5407
tamasagi - 2016. július 04. 23:26:45

KÖSZÖNÖM ANITA,és örülök,hogy, elolvastad,a rémtörténetemet,és sajnos a mai napig kísért,.Az apukám leírta az emlékirataiban,hogy -hogyan élte meg,hogy megfosztották,tiszti rangjától,hogy hogyan élte meg a börtönéveket,de még most sincs erőm feldolgozni,mert ha elkezdem olvasni,már bőgök,és még most is vannak rémálmaim,.ölellek:: Ágnes

4302
Fedak Anita - 2016. július 04. 20:35:44

Nem tanultam magyar történelmet, mert nem tanulhattam a Szovjetunióban. Az ilyen írások ezért sokkal többet adnak nekem, mintha a töri könyveket bújnám. Mert annyira emberiek. Mert értékesek. Mert valaki által megéltek. Köszönöm, hogy olvashattalak.
Szeretettel: Anita

5407
tamasagi - 2016. május 25. 00:31:03

Köszönöm Kitti,hogy elolvastad ezt az írásomat is, én ezt csak mint tényt írtam le, nem is gondoltam novella szerűen párbeszédben gondolkodni,csak mint tényfeltáró,cikkben elmesélni,hogy hogyan tettek tönkre családokat ezrével,56-tól kezdődően-akár a 80-as évekig!
ölellek..Ági

5396
Kitti - 2016. május 24. 14:36:03

És Katalin? Mi lett a Katikával? Szörnyű napokat és eseményeket kellett átélnetek. Vannak, akik még a mai napig sem tudták leküzdeni a félelmeiket, annyi csapást mértek rá a "honfitársak" és a sors. A történet a maga borzalmával nagyon jó, én kidolgoznám remekre, hiszen megérné a fáradságot. Jobban érthetővé és párbeszédekkel szinezve tálalnám újra, hogy mindenki megismerhesse múltunk szégyenfoltjait.
Gratulálok kedves Ági! Nem csak az íráshoz, de a habitushoz, amit megőrizni tudtál ennyi ideig...RoseIn Love
Kit

5407
tamasagi - 2016. február 17. 07:59:31

KEDVES DOKI ,ÖRÜLÖK,HOGY OLVASTAD,IGEN SAJNOS ÉS ÁTÉLT,ÉS AZÓTA KÍSÉRT!!KÖSZÖNETTEL ÜDV:: ÁgnesRose

5407
tamasagi - 2016. február 04. 11:05:35

köszönöm,Viola,hogy elolvastad.igen rányomta az életünkre,de ami a fontos a családban mindig jelen volt a szeretet,nálunk nem hiányzott az ölelés,sem,azért gyerekként tényleg szeretetben nőttünk fel! A szüleim 59évesházasok elmúltak,de sajnos a papám nem tudta kivárni,a 60.házassági évfordulójukat,2hónappal előtte maghalt!,Pedig megigérte az anyunak,hogy pónifogattal viszi a templomi esküvőre.de már mindez 5 éve emlék!Remélem majd a folytatást is elolvasod Heartölellek:.Ágnes

277
farkas viola - 2016. február 04. 03:17:33

Kedves Ágnes!
Szomorú gyermekkor, egy életen át kísért.
Szeretettel: Viola Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.