Balázsi Pál Etel: Panelszerelem - Első történet (2016. június)
Ma reggel, panelházunk lakóinak életéről érdeklődött a Hangos rádió csinos, kökény fekete hajú tudósítónője. Bemutatkoztam: Kamélia vagyok. Közel harminchárom éve a Mákvirág utcai 13. számú panelház adminisztrátora. Háztömbünket öt éve újították fel.
Azt kérdezi, - miért Mákvirág az utca neve? Hát kérem a mendemonda szerint, megkérdeztették egy fiatal sráccal az akkori főnököt, - milyen neveket adjanak a Virág negyed utcáinak?
- Miért zavarsz ilyen kérdésekkel, te mákvirág!? Nektek nincs eszetek? - mondta felháborodottan a főnök.
No, ebből született a negyed első utcaneve - Mákvirág.
Ebben a negyedben van még: Tulipán, Liliom, Akác, Margaréta, Nárcisz, és már nem is, emlékezem hány virág utcanév.
Igaza van, kérem, a pipacs név szebb lenne, mint a mákvirág, de már nem lehetett levenni a jóváhagyott utcanév táblát.
Igen kedves, jól mondja - sokféle ember lakik itt. Ismerek mindenkit, aki itt lakott, itt lakik. Vannak magányosak, bezárkózva bánatukkal, keresve a válaszokat a szaporodó kérdőjelek között, vagy kíváncsiskodók, vigyorgó kárörvendők, leselkedők, de laknak itt nagycsaládosok, egyedülállók is.
Látja, ott jön Ibolya a korán kelő gyönyörű hangú pacsirta, akinek énekhangjára elcsendesedik a lépcsőház. Szegényke, sokat dolgozik, egyedül neveli hatéves fiacskáját, aki a napközi otthonban várja minden nap a munkából jövő édes anyukáját. A gyerek nem ismeri az édesapját. Én sem láttam soha.
Nézze csak, azt az idősebb házaspárt! Hattyúék! Ilyen korán reggel laborvizsgálatra járnak. Dália, a feleség táncosnő volt egy éjjeli bárban. Látszik a peckes járásán, testtartásán. Ugye milyen édesedjek? Nem is hiszi el az ember, hogy tudnak ordítozni, és milyen szavakkal dobálóznak éjszakánként. Fiatalkorukban nyalták-falták egymást, szenvedélyesen szeretkeztek, és néha féltékenységből verekedtek is.
Az itt lakók, bíznak bennem, elmesélik ügyes-bajos dolgaikat, bánatukat, örömüket. Anyjuk helyett anyjuk vagyok.
Úgy, mint az a buszra siető vörös hajú Tűzvirág, akinek minden ujjára akad egy szerető, de nem tart sokat a barátság, hamar lekopnak, egy sem maradt mellette. Sajnálom szegénykét, idővel teljesen egyedül maradhat. Tőle kapogatok illatos szappanokat, nejlonharisnyát, igazi babkávét, meg finom cigarettát. Igen, néha én is elszívok egy-két cigarettát a kávé mellett.
Hol dolgozik? Egy magasabb beosztású elvtárs titkárnője.
Jöjjön kedves, főzök egy jó babkávét, elszívunk egy cigarettát, közben tovább beszélgethetünk.
Meglepődött? Igaz kissé zsúfolt a lakás, sok a bútor benne, az elköltözők egy része hagyta itt, én pedig kikölcsönzöm a rászoruló új lakóknak.
Jaj, valami történhetett Iris-el, mintha sírva menekülne valakitől! Szegény kislány, nem rég költözött ide. Fél a nagyvárostól, a falubeliek sok rosszat mondtak neki az itteni életről. Ezért is fogadom szívesen szegénykémet, hadd panaszolja ki magát és lássam el jó tanácsokkal, bátorítsam.
Ni, egy ismeretlen fiatal férfi rohan ki a lépcsőházból! Vajon ettől menekült Iris? Csak azon csodálkozom, hogy került ki engem, hogy jutott be? Majd tisztázom Iris-el!
A harmadikon lakik a négygyermekes Nagy család. Ibolya itthon van a gyerekekkel. Szegénykém mindig fáradt, éjjel nappal kiszolgálja a családot. Fél éjjeleket hordozza a legkisebbet, hogy férje s a gyerekek aludhassanak. Hajnalban kel, reggelit készít, ebédet csomagol a férjének, tízórait az iskolás gyerekeknek, miközben hátán viszi a kicsikét. Szerény, szorgos asszony, rajongással szereti gyerekeit, férjét. Még egy sértő szót sem hallottam tőlük.
Szórakozni járok-e? Hát azt minek? Egész áldott nap szórakozom. Az ablak a szemem, a falak a fülem. Látok, hallok igaz történeteket - vidámakat, drámát, tragikomédiát. Kell ennél több?
Aztán, folytattam - itt lakik az, az egyedüli részeges férfi, aki
Nem tudtam befejezni a mondatot, a riporternő hirtelen az órájára nézett, felállt, elköszönt, itt hagyott!
Vajon, elkésett a légyottról?

2016-05-25
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.