Balázsi Pál Etel: Hurrá nyaralunk! - Első történet (2016. augusztus)
A VAKÁCIÓ-ból csak az Ó! - maradt.

Az iskolai év utolsó osztályfőnöki órája az 5. B-nek.
Izegnek, mozognak, nem férnek a bőrükben! Lázban égnek - végre itt a várva-várt vakáció!
Az osztályfőnöknő néha a saját hangját sem hallja, csak akkor csendesednek el, amikor az ellenőrzők, kiosztására kerül a sor. Most dől el, hogy ki lett az osztályelső!
Vannak, akik Lillára fogadnak, mások Misire.
- Az idén osztályunk tanulmányi eredménye a legjobb az ötödikes osztályok között. Senki sem maradt pótvizsgára, nincs ismétlőnk. Örömömre szolgál, az is, hogy két tanulónk az iskola legjobb tanulói között végzett.
Felcsendül Lilla és Misi neve. Lilla - Misi! Lilla - Misi!
Az osztályfőnöknő csendesíti a gyerekeket.
- Lilla tanulmányi eredménye 4,94!
- Hurrrá! - örvendeznek a Lilla pártiak.
A tanárnő folytatja.
- Misi tanulmányi eredménye - (egy kis szünetet tart, síri csend), - szintén 4,94! Tehát... - nem tudja folytatni olyan hangzavar, keletkezik.
Vár egy keveset, kéri a csendet, s kimondja:
- Mindketten az osztály elsői. Az iskola vezetőségének határozata alapján, mindketten egy külföldi kiránduláson vesznek részt augusztus hónapban.
- Éljen! – kiabálják az osztálytársak.
Mindenki megkapja az ellenőrzőt a lezárt jegyekkel.
- Kedves tanulóim! Szeretnék mindannyitoknak nagyon boldog, kellemes nyaralást kívánni, amiről majd beszámoltok miután visszatértek, mint hatodikos tanulók.
Megszólal az iskolai év utolsó csengőhangja. - HURRÁ!! - Könyvek, füzetek repülnek, kört alkotva összeölelkeznek, forognak, ritmusosan kiáltják - VA-KÁ-CI-Ó! VA-KÁ-CI-Ó! NYA-RA-LÁS! HURRÁÁÁ!

***

...és, mint minden jó, oly gyorsan ért véget a vakáció is.
Lebarnulva, egészségesen, jókedvűen, hatodikosként újra együtt van az osztály. Örvendeznek a találkozásnak. Kis csoportokban egymás szavába vágva, mesélik az eltelt hetek élményeit.
Becsengetnek. Naplóval a kezében, mosolyogva, belép az osztályfőnöknő. Felállnak.
A szolgálatos jelenti:
- Az osztály minden tagja jelen van.
- Boldog vagyok, hogy újra együtt vagyunk és remélem ma nagyon szép, vidám, tartalmas történeteket hallunk a nyaralásotokról. - mondta az oszi. Abban az esetben, ha megengeditek elsőnek én mondanám el, hogyan töltöttem a szabadságom egy részét családom körében ezen a nyáron.
Nagy ováció közepette mesélni kezdett a tanárnő.
A zsúfolt programunk miatt ebben az évben nagyon keveset találkoztunk a nagyszülőkkel. Útitervet készítettünk, egyeztettünk, mikor hol, kinél leszünk a nyár folyamán. Először a falun élő nagyszülőket látogattuk meg.
Kata lányom már ismerte a háziállatokat, nevükön szólította, megsimogatta őket, barátként közeledett hozzuk. A hároméves Zsolti fiúnk félénken viselkedett, ha egy csibe, vagy tyúk közeledett feléje, de az igazi ijedelem a felfuvalkodott pulykakakas megjelenése volt. Édesapjához menekült, rákapaszkodott. - (Kuncogás hallatszott a padok közül). - Kata megfogta a kezét, megmutatta a hancúrozó kecskegidákat, a malacokat, a szaporán rágó nyuszikat. Anna nagymama este az istállóba, hívta unokáit a fejéshez, hadd lássák a gyerekek, hogy honnan is van a tej. Zsolti rángatni kezdte Kata kezét - Ez mi?- kérdezte a tehénről. Nagymama mosolyogva mondta, hogy a Manci tehén, ami minden nap tejet ad a bocijának és a családnak. Zsolti csak rázta a fejét: - Nem, ez nem tehén! A tehén lila! És nagyot toppantott a lábával. Csak este fogadta el, hogy a Manci tehén az igazi tehén, nem a TV-ben megjelenő lila reklámtehén.
Másnap nagytata vitte el a gyerekeket a Kerek erdőbe, őzgidát lesni, madarak dalát hallgatni, vaddisznótúrásokat felfedezni, óriási hangyaboly lakóinak szorgos munkáját megfigyelni, szöcskét fogni, forrásvizet inni. Hazajövetelkor egy szusszanásra mindent el akart mondani! Éhes volt, mint a farkas, lefekvéskor még ivott a frissen fejt langyos tejből is. A mese elmaradt.
Minden nap újabb és újabb csodálatos dolgokat fedezett fel a világból. Saját kezűleg szedett a fákról gyümölcsöt, távolról megleste a méhkasokat, ahova a virágporral megrakódott szorgos méhecskék tértek haza, hogy finom mézecskét készítsenek a gyerekeknek.
Kata felkereste az ottani barátnőjét, akinek egy meséskönyvet hozott ajándékba. Vele töltötte ideje nagy részét.
Miközben a gyerekek ismerkedtek az egészséges falusi élettel addig mi is besegítettünk az idősödő szüleinknek.
Szalmakalappal a fejemen kora reggel a Nap a zöldséges kertben talált. Gyomláltam, kapáltam, locsolgattam, felkötözgettem a terméstől roskadozó paradicsomtöveket, az éretteket kosárba szedtem. Jól esett a finom friss zöldségekből, magokkal etetett csirkehúsból finom ételeket főzni, gyümölcssalátákat, tésztákat készíteni.
A férjem fát vágott, segített édesapámnak, kijavítgatni, újra festeni a kerítést, cserepeket cserélni a háztetőn, megetette az állatokat, sepert az udvaron, a kapu előtt, elbeszélgetett az arra járó ismerősökkel, akikkel apósával együtt néha esténként betértek egy pohár hideg sörre a falu kocsmájába. Itt hallott újabb, anekdotákat, amiken jókat szórakoztak.
Egy hét múlva nehéz szívvel, elbúcsúztunk a falusi élettől. Az elválást mindannyian megkönnyeztük. Zsolti nagymamáját egy csokor mezei virággal lepte meg. Hozzábújt, átölelte: - Szeretlek téged is, mint nagytatát! - súgta.
Vártak a fővárosban lakó férjem szülei. Ők is most vették ki a szabadságukat.
Jó nyaralás vár ott is minket!
Megszólalt a csengő.
- ÓÓÓ! Bosszankodtak a gyerekek. Mikor mesél még a tanárnő?
- Bevezetőnek most ennyi elég. Lesz még rá alkalom, de most ti következtek.
Kit javasoltok? Lilla!! Misi!! - kiáltották a gyerekek.
Tehát, lesz folytatás!
2016-07-31
1593
MT - 2016. szeptember 26. 09:39:25

Köszönöm, várom, kedves Etel.. Smile

Egyébként az osztályommal másképp indult az első óra. Ők kezdték a mesélést, és én fejeztem be. Az én osztályom eleven, nyüzsgő emberkékből állt, dőlt a szó belőlük (ha kellett, ha nem), nem kellett őket élménymesélésre biztatni. Smile

Szeretettel:
pilla

3313
paltetel - 2016. szeptember 26. 08:55:24

Kedves pilla!

Örvendek, hogy tetszett a "nyaralás".
Lesz folytatás, úgy ahogyan írtam.
Szeretettel,
Etel

1593
MT - 2016. szeptember 25. 20:50:20

Tetszik, várom a folytatást. Smile

Szeretettel:
pilla

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.