Tóth Sarolta: Orvosok
Aki súlyos beteg, alázatos. Az orvosok kihasználják ezt, talán nem is tudatosan, de már egyetemi éveik idején - mint csecsemő az anyatejet - magukba szívják a felsőbbrendűség érzését. Többségük bosszús lesz, ha a beteg okoskodik, tippel, segíteni próbál a nem mindig könnyen kideríthető diagnózis felállításában.
Az internet világában pedig a betegek a bajuk tünetei alapján tájékozódni szoktak.
Kivételes esetben akadnak olyan orvosok is, akik elfogadják a páciens tájékoztatóját, sőt fel is használják.Ez főként akkor jellemző, ha a magánrendelőjükben keressük fel őket. Ugyanaz az orvos, aki a kórházi rendelésen nem is szól emberi hangon a kezelése alatt álló beteghez, nyájasan fogadja őt a magánrendelőben:
"Na végre, itt is üdvözölhetem" - így fogadott a belgyógyász főorvos, akit orvos barátnőm tanácsára kerestem fel. /Nyugtát az ilyen vizitdíjról persze még sohasem kaptam./ Műszeres vizsgálatra volt szükség, tehát ismét irány a kórház.Kellemetlen gyomortükrözés, szövetminta nélkül - bár ezt külön kértem - ez a válasz:
- Hogyne! Még azt is?
A diagnózis pedig annyi: a feltételezett kóros elváltozás nem látható. /Pedig volt!/ Irány tehát egy másik város klinikája, ahol a baj oka kiderült, de későn: a károsodott szerv krónikus gyulladásba került, azaz diétával karban tartható, de maradéktalanul nem gyógyítható. Kontrollvizsgálatokra lakóhelyem szerint vissza kell térnem az első orvosomhoz, aki halálosan megsértődik, hogy nem voltam szíves elhalálozni az ő téves diagnózisa miatt. Most néhány napig bent tartanak a kórházban és lisztérzékenységet próbálnak bizonyítani /noha ezt már kizárták a korábbi beavatkozás helyén/. Bátorkodom ezt megjegyezni, de a professzor leint:
- Nem jó helyre nyúltak, majd mi oda nyúlunk, ahova kell. Szigorú diétát rendelnek el egy hónapi hatállyal - betartom - de felesleges volt, nincs cölikáliám.
Testsúlyom egyre csökken, felerősítés végett ismét be kell feküdnöm. Nem kapok semmiféle szert, sem infúziót, sem vért,kitalálják, hogy lelki alapon fogyok, pszichoszomatikus beteg lévén tanácsot kapok, hogy keressem fel a pszichiátriát és antidepresszánsokat írnak fel, de nem szedem be, mert "okoskodom" és nem akarok függővé válni ezektől a mérgektől, az én diagnózisom szerint nincs rájuk szükség.
A doktornő, aki beutalt, felém se néz, amikor bent fekszem, sőt a folyosón a fejét is elfordítja, furcsa! A mellettem fekvő idős nénit a főnővérrel lekötözik az ágyába, mert altatót vett be -a sajátját,amit orvos unokája írt fel neki - ezt most elkobozzák. A nénike sír, mi betegek sajnáljuk őt.
A következő kontrollokra időpontot kérek, nem is kell túl sokat várni, csak két hónapot. Éhgyomorral megyek, mert vért fognak venni - gondolom én, kis naiv - mert a járóbetegeknek létesített rendelőben órákig nincs orvos, elhívták.A betegek gyülekeznek, mint fecskék a dróton. Várnak türelmesen,mert ez a helyzet itt nem szokatlan. Én viszont hazamegyek, mert éhes lettem és nem szeretnék elájulni, hogy a sürgősségi osztályon várjak néhány órát, amíg rám néz egy ápoló, mert kevés az orvos.
Nos, lehetne még több esetet említeni - azt is, amikor még kérdezni sem engedett a rendelési időben "nem érek rá" főorvos. A tanulság egyértelmű: maradjunk otthon, sírhatunk, jajgathatunk, bevehetjük az altatót, meg is műthetjük magunkat, ha életben akarunk maradni még egy kis ideig - nem fognak ránk ripakodni és meleg ételt is kapunk talán,ha még van otthon nyersanyag.
Hálapénzt nem fontos fizetnünk, egy hálás mosoly és köszönöm is megfelelő hála gondozónknak.
3177
mamuszka - 2016. augusztus 16. 18:13:39

Kedves Melinda!
Sajnos, túlságosan jól ismerem ezt a problémát, ezért meg is fogadtam, hogy semmiféle panaszommal nem megyek orvoshoz.
szomorú, hogy édesanyáddal is megtörtént hasonló eset. itt az idős emberekre - a politika - már kimondta a feleslegesség ítéletét.
A gazdagok külföldön gyógyíttatják magukat. havas Henrik például dicsekedett vele, hogy napi 32.000 forintért gyógyították meg a vastagbél rákból....

Én már belenyugodtam a helyzetembe, de nem főnyeremény az öregség, ebben biztos vagyok. Ha szereted édesanyádat állj mellette szereteteddel, amíg lehet.
köszönöm, hogy írtál - MamuszkaRose

5486
Magdus Melinda - 2016. augusztus 11. 20:39:22

Kedves Sarolta!
Sajnos már nemcsak az idősekkel, de majdnem mindenkivel így foglalkoznak, illetve nem foglalkoznak az orvosok. Tényleg inkább csak otthon gyógyítgatjuk magunkat, amíg lehet. Anyukám 72 éves, panaszai miatt nemrég rákszűrést szeretett volna csináltatni, de azt mondta neki az orvos, hogy 70 éven felülieknek már nem csinálnak. Hát mélységesen felháborodtunk, hogy ebben a korban már nem foglalkoznak az emberrel. Én ugyan még nem voltam nagyon súlyos beteg, nem tudom átérezni az ilyen helyzetet, de mégiscsak azt mondom, hogy az életünket az Isten adta és csak ő veheti el.
Jobbulást és jobb kedvet kívánok Neked az élethez!In LoveRoseSmileHeartRose
Melinda

3177
mamuszka - 2016. augusztus 11. 12:07:02

Drga Viola!

Ismerem az életed gondjait, de te még mindig tele vagy élettel és vidámsággal, szerencsés vagy. Érdekes és sikeres életed volt.
Magánorvosi rendelésen sem várhatógyógyítás,mert csak "fejik" a beteget - ezt fiatalabbik lányom példáján látom: évek óta sok orvosnál járt itt helyben és Pesten is, különböző magánklinikákon, de nem javult meg sem a fejében kialakult gyulladás, sem speciális ekcéma tenyerén és talpán...csak rengeteg pénzt költött vizsgálatokra, kezelésekre és kenőcsökre "csodaszerekre".

ölellek és vigyázz magadra!Heart

3177
mamuszka - 2016. augusztus 11. 12:01:14

Kedves Babu

akkor érted, miről van sző, és sajnos, sokat voltam beteg, de ilyen keserű tapasztalatokat 80 évem alatt még nem szereztem, mint az elmúlt 5 évben.

Úgy érzem, az öregeket nem is akarják meggyógyítani, mert csak a pénzt viszik, és hasznot nem hoznak. A régi érdemeik nem számítanak. Ebben a világban nem is akarok élni már,
mert minden nap új kínokat hoz, és ez nem élet.

köszönöm, hogy reagáltál.
szeretettel Mamuszka

3177
mamuszka - 2016. augusztus 11. 10:21:26

Köszönöm kedves Margó

sajnos, kilátástalan - különösen - az idős betegek helyzete. Próbáltam öngyilkos lenni,de nem sikerült, a kórházi tartózkodás garantáltan megoldja - itt, a mi kórházakban a halált, de akor már itthon oldom meg inkább,mert itt nem gorombáskodnak

5162
feketenedr - 2016. augusztus 10. 14:35:58

Együttérzéssel olvastam az írásodat kedves Sárika. Sajnos az egészségügyi ellátás már nem a régi és mi hozza meg a jó írányú változást azt senki nem tudja...Minden jót kívánok szeretettel.Heart
Margó

5548
babumargareta - 2016. augusztus 09. 19:50:29

Kedves Sárika,,,nagyon komoly téma szépen megirva,,sajnos nem kommentálhatom nagyon mert mint egészségügyi dolgozó,és mint beteg ismerem az összes szomorú hátteret,,
az egészségügyben .
Szeretettel gratulálok soraidhoz,,,üdvözlettel,,,,BabuIn Love

277
farkas viola - 2016. augusztus 09. 17:11:52

Drága Sarolta!
Átérzéssel olvasom rémtörténetedet és kívánom, hogy soha ne kelljen kórházba menned.
Nekem nem kell ilyen helyekre járnom, de azért 8 napot eltöltöttem egy kis semmiséggel a klinikán, de nem tudtak megállapítani semmit, nem tudtak segíteni a kellemetlen bajomon. Elmentem egy magánrendelőbe, ott segítettek, de rövid ideig tartott, jött egy újabb stressz és visszaállt minden. Ha van rá gyógyszer, akkor miért csak a magán-orvos írja fel? Hajlott korban sűrösödnek a bajok.
A legjobbakat kívánom szeretettel: Viola RoseHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.