Magdus Melinda: Életmese Hatodik történet (2016. október)
Augusztus közepe volt, néhány helyen sárgállott a még le nem aratott búza, de már nem volt olyan szép aranyszínű, mint Péter-Pál ünnepe táján. A nap még nagyon magasan járt, az ősznek híre sem volt. A fiatal szívekben is forróság lángolt, különösen egy emberében. Piri szívében forrt a harag, fiatalasszony létére magányososan élt már néhány hónapja. Pici babájával anyjánál kért menedéket, ott húzta meg magát szerény, szegényes hajlékukban. Nehezen éltek az öreg szülék, a mama tejfölt, túrót árult a távoli városban. Fél napokat gyalogolt, hogy pénzt tudjon keresni a családnak, amin aztán a vegyesboltban tudnak majd ezt-azt venni, amit nem lehet saját maguknak előállítani. A papa a háztájiban dolgozott, gyenge fizikumú, beteges ember volt, régóta asztmával és szívbetegséggel küzdött. Egy lánytestvére még otthon volt a szülői házban, még őt is el kellett tartani. Piri harmadik gyermeknek született a családba, szép arcú, helyes kis bakfissá cseperedett. Két nővére már férjhez ment, már ő is úgy gondolta lassan itt van az ideje, hogy ő is ezt tegye. Nem hosszú ideig szórakozott, elment néha egy-egy bálba, barátnőivel jókat beszélgetett, sétálgatott a falu utcáin. Az egyik mulatságban egy gesztenyebarna szemű csinos legénynek megakadt a tekintete rajta. Mély és gyengéd szerelem szövődött kettejük között. Hét végén találkoztak, de kevés alkalom is elég volt ahhoz, hogy egymásba habarodjanak. Piri úgy gondolta, hogy most jött el az ő férjhez menésének az ideje. Csakhogy a fiú és az édesanyja még korainak tartotta a frigy megkötését. Egy napon a lány kérdőre vonta szerelmét, mi a szándéka vele, a kérdésre a fiú csak hebegett-habogott, kitérően válaszolt. Ezen jól összevesztek és a mérges lány azon nyomban kiadta a fiú útját és jó hangosan a tudtára adta azt is, hogy:

- Az első férfihez hozzámegyek, akit megismerek utánad és megkéri a kezem!

De miközben ezeket a szavakat mondta a szíve majd meg hasadt, borzasztóan szerelmes volt. Lehetett is, a sudár, jóképű, fekete hajú, csinos férfibe, aki szinte elvarázsolta őt. Róla álmodott éjszaka és nappal, állandóan csak ő járt az eszében.

De az élet nem állt meg, ment tovább. Mindig volt alkalom a bálozásra, farsangi bál, locsoló bál, szüreti bál, lagzik és mulatságok sorozata. Piri szeretett táncolni és a társaság kedvence is volt szép fizimiskája, okos tekintete és bő beszéde miatt. Ősszel a szüreti bálon kézről-kézre kapkodták a táncban. Egy fiatal, jó vágású, göndör hajú férfi is szemet vetett rá. Táncolni nem igazán tudott, de tekintetét és kezét nem vette le a csinos eladó lányról. Este hazakísérte és dicsérgette, ahogy ilyenkor kell, mondott fűt-fát, bogarat, csakhogy levegye a lábáról. A hatás bizony nem maradt el. Tetszett az ifjú hölgynek az udvarlás és lett folytatása is a történetnek. Mivel közel laktak egymáshoz, esténként meglátogatta Pirit, aki ezt nem vette rossz néven, sőt alig várta, hogy eljöjjön az este. Egyszer a lány azt találta mondani, hogy ő bizony akár már jövőre is férjhez menne és megkérdezte nincs-e kedve a fiúnak elvenni őt feleségül. A fiú nem sokat gondolkozott, tetszett neki a lány gyönyörű arca, formás testalkata, cserfes szája. Megbeszélte otthon a szüleivel a dolgot és nemsokára lánykérést tartottak. Következő év májusának első szombatjára ki is tűzték a lakodalmat. Közben eljártak szórakozni, ilyen alkalmakkor a fiú minden alkalommal jól felöntött a garatra, nem tudta, hogy mikor elég az italból. A lány szülei és barátnői többször megkérdezték Pirit, biztos-e a döntésében, biztos, hogy az igazihoz megy-e feleségül, jól választott-e? De a dac rossz tanácsadó. A bosszú is hajtotta a lányt, ő akkor is megmutatja a világnak és régi barátjának, hogy őt bizony rövid udvarlás után is nőül veszik. Szerelmes éppen nem volt a vőlegényébe, de ez egyáltalán nem zavarta. Csúnya nem volt a férfi, dolgosnak is dolgos, csak az az egy rettenetes hibája ne lett volna, a mértéktelen italfogyasztása.

Eljött a tavasz és eljött az esküvő napja is. A hízó disznó mind elfogyott, 30 tyúk fortyogott a húslevesben, a násznép is jól lakott, az eső pedig megállás nélkül zuhogott. Nem ilyennek képzelte kislánykorában a menyasszony a lagziját, de ezen sajnos nem lehetett változtatni, siratta az ég is megboldogult leányságát. Rossz ómen, mondhatnánk így is. Megkezdődött a nagybetűs élet. A mézes hetek elmúltak, jött a nyár, a sok kerti munka, majd az ősz, a betakarítás ideje is elérkezett. Ekkor már mocorgott Piri hasában első gyermeke. Férje nagyétkű volt, nemcsak a finom ételeket szerette, hanem a finom friss „pipihúst” is. Asszonyát nagy hassal már „kímélte” a házastársi kötelességétől, máshol keresett kikapcsolódást és megkönnyebbülést. Amikor Piri ezt szóvá tette, mert valahonnan a fülébe jutott, nem restellte megrugdosni az állapotos nőt és felháborodva kikérni magának, hogy az nem úgy volt. Február végén nagy hó esett. Hideg mínuszokban, negyven centis hóban, március második napján, három órás gyaloglás után, - mert annyira volt a falu, ahol volt aszfaltos út és a mentő be tudott menni akkoriban, - indultak el a távolabb lévő kórházba. Első gyermeket farfekvéssel megszülni nem kívánható senkinek, Pirinek mégis ilyen óriási fájdalmakkal kellett megküzdenie kislánya világra jöveteléért. Pár nap után hazatérve nem dicséretet kapott ezért, hanem az anyósa csípős megjegyzését:

- Nem a fiamtól lehet ez a gyerek, mert egy cseppet sem hasonlít rá!

Mély sebet ejtett ezzel fiatal menye lelkében. A kisbaba anyja vonásait örökölte. Védekezni nem tudott, nem is akart, mert letromfolták volna úgyis. Meg hát ugye mindenki saját magából indul ki. Meg a fiából. A mama megesett lány volt annak idején, több apától születtek a fiai. Fájt nagyon a kismamának, hogy ilyen rágalommal illették, de nem tudott mit tenni, el kellett viselni az anyós rosszallását és a férje kicsapongásait. Az újdonsült apa sokszor berúgva tért haza a kocsmából, ilyenkor csúnya szavakkal illette őt és nemegyszer elcsattant egy-egy pofon is. Egyik este annyira összevesztek, hogy a fiatal anya felkapta gyermekét és elrohant a szülői házukba. Jó pár hétig ott is maradt. Annak idején a kismamák nem lehettek otthon gyermekeikkel, nekik is ki kellett venni részüket a háztáji munkákból. A kisbabával Piri is dolgozott, babot szedett nem messze lévő bérelt földjükön. Hogy-hogy nem éppen arra kószált az elhagyott párja is. Beszélgetésbe elegyedtek majd veszekedtek, vitatkoztak, de a végén csak megcsapta őket a vágy szellője. Magas volt a közeli kukoricás, a kisbabát elnyomta a forró meleg levegő, a távolban cséplőgép andalító zúgása hallatszott. Itt lettek újra egymáséi. Nem egyszer, többször is. Másnap hazaköltözött a menyecske. És minden folytatódott ugyanúgy, mint régen. Munka, italozás, veszekedés, pofonok, sírás. Csak az átsírt éjszakák tudták a fiatalasszony bánatát megérteni.

Kilenc hónapos korában a cseperedő elsőszülött elfordult anyja mellétől, nem fogadta el többet. Néhány hét múlva Piri hasában megmozdult második gyermeke. Meglepődött az asszony. Nem várta ezt az érzést. Annak a tűzforró augusztusi délutánnak meg lett a hozadéka. Megijedt, sírt. Mitévő legyen most? Itt a semmirekellő férj, a rossz anyós, a pici gyermek, és a szegénység. Mi lesz most vele? Sok mindent már nem tehetett. Mozgott és élt benne a kis jövevény. Következő év májusában meg is született. Könnyedén kipottyant erre a meseszép, ám néha fájdalmas világra. Újból kislány született. Az apai nagymama örült, mert a nagy, lókötő fiára hasonlított a baba. Ő lett a kedvenc kis unoka, aki most itt papírra vetette születésének előzményeit, és aki azóta is hálás a sorsnak, hogy ilyen csodálatos Édesanyát kapott.
5486
Magdus Melinda - 2016. december 04. 11:12:50

Drága Babu!
Édesanyám gyermekkoromban emlegette, hogy én "csak úgy" kipottyantam erre a világra. Nemrégiben részletesen elmesélte, én pedig még melegében leírtam. Ami érdekes, de talán érthető is, hogy nem szeretné elolvasni írásomat, nem szeretné feleleveníteni a fájó emlékeit.
Köszönöm, hogy megtiszteltél olvasásoddal: Melinda Rose

5548
babumargareta - 2016. december 03. 21:24:31

Drága Melinda .
Csodás történetedhez tisztelettel gratulálok.
Érdekes eseményt elevenitettél fel.
Sok szeretettel.....BabuRose

5486
Magdus Melinda - 2016. október 15. 07:36:50

Pilla!
Köszönöm véleményedet és figyelmedet!Rose
Szeretettel láttalak itt! Smile
Melinda

1593
MT - 2016. október 14. 22:36:47

Szeretettel olvastam írásodat, stílusod élvezetes, tetszik, írásod letehetetlen.
pilla

5486
Magdus Melinda - 2016. október 07. 05:36:42

Kedves Mami!
Édesanyámtól hallottam "történetemet", emlékezetből "papírra" vetettem, ez lett belőle. Az azóta eltelt több mint ötven év sem volt könnyebb se neki, se nekem.
Köszönöm, hogy itt jártál!Rose Melinda

2135
mami - 2016. október 05. 11:54:13

Kedves Tollforgató!

Élet bizony nagy játékos. Se élni, se megélni nem könnyű az életet.

Szeretettel olvastam írásod: Jártó Róza /mami/

5486
Magdus Melinda - 2016. október 03. 17:21:23

Köszönöm Picurnagyi! SmileIn Love

5099
picurnagyi - 2016. október 01. 20:50:45

Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.