Márffy - Horváth Henrietta: A lélek melege (2017. május)
Már reggel kínlódott a begyújtással. Az újságpapír nedves volt, a bezsákolt fűrészporból is csavarni lehetett a vizet.
Hiába öntött rá használt étolajat, dobált közé maradék viaszgyertyát, halálra ítélt volt az egész tűzrakás. Azért tessék-lássék rárakott pár frissen fűrészelt tuskódarabot, mérgesen bevágta a kazánajtót. Fázósan összébb húzta magán a kardigánját és visszasomfordált a házba. Az előszobai hőmérőn tizenkét Celsius fok nézett vele csúfondárosan farkasszemet. Önkéntelenül megborzongott. Leemelte a fogasról a kabátját, és dideregve belebújt. A konyhában elgyújtotta a gáztűzhelyet, mind a négy rózsát és a sütőt is. Odahúzta a tűzhely elé a sámlit és azon gondolkodott, vajon meddig tart ki a gázpalack. Ha csak a rózsákat égetné, vagy csak a sütőt, nyilván tovább. De olyan jól esik ez a kis meleg! Szinte perzsel. Akár a nyári napfény. Igen. Még nyáron kellett volna fát venni. Akkor annyira kiszáradt volna, hogy most könnyen tüzelne vele. De nem volt miből. Most is csak az utolsó pillanatban. Azóta sem sikerült összefűrészeltetni az egészet. Kétszer megázott, most meg a hó lepte be. Mióta a férje meghalt, és ő is csak betegeskedik, már semmi sem úgy megy, mint azelőtt.
Rokonai már nincsenek. Senkivel nem tartja a kapcsolatot a városban. Kire is támaszkodhatna?
Alig hallotta meg a csengőt, annyira elmorfondírozott magában. Tétován indult kifelé, mint aki nem biztos a dolgában. Hozzá senki sem jár, a postáson kívül. Annak meg csak a jövő héten lesz dolga erre.
A kapuban egy öregember állt. A hajlott hátú vénség, kopottas kabátot és rongyos kesztyűt viselt. Egy kis talyigát húzott magával, amin egy jól kitömött, takarmányos zsák feküdt.
Az asszony hunyorgatta a szemeit az öregre, alig akarta felismerni a telekszomszédját.
- Hát maga? - üdvözölte nem túl szívélyesen a nő az öreget.
- Láttam, hogy csak az a tüzelője van, ami a hó alatt figyel. A kéménye meg nemigen füstöl. Én meg nem akarok tanú lenni egy halottszemlén. Itt van a zsákban száraz akácfa, meg a talyiga aljában kartonpapír. A kordéért valamelyik nap átjövök. Na, Isten megáldja!
Azzal hátat fordított az álmélkodó asszonynak, és elindult hazafelé.
- Hé,maga! -szólt csendesen a nő, a távolodó alak hátának.- Ha jön a járműért, megvarrom a kesztyűjét.
5099
picurnagyi - 2017. június 27. 22:16:44

Drága Henikém!
Örülök, hogy megosztottad velünk örömöd - s szívből gratulálok a jól kiérdemelt első helyezéshez!
A történet nagyon papírra kívánkozott!
Szépen megírtad!
Szeretettel ölellek!
S még egyszer gratulálok!
/picurnagyi/ Rose

2135
mami - 2017. június 27. 08:35:49

Szeretettel gratulálok. Méltán Tied az elismerés!Rose

/mami/

1142
Amarilla - 2017. június 22. 10:41:04

Nagyon szépen köszönöm a figyelmedet!!! SmileHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.