Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bige Szabolcs Csaba: Zsuzskó néni a boszorkány
Mikor odakerültem a környékre még számosan laktak a dombok között meghúzódó tanyákon, és még voltak tanyasi iskolák. Sőt tanító is, aki ott lakott a "szolgálati lakásban". Azért ne tessenek azt gondolni, hogy ez a lakás valami összkomfortos luxuslakás volt. Szó sincs róla! Egy jótét lélek tanyasi gazda házában lakott a tanító úr – az első házban. Így nevezték a tisztaszobát. Rendes körülmények között ezt nem használták, ott állt berendezve, hetente kitakarítva, s legfeljebb azért mentek be, hogy a szekrényből, vagy ládafiából kivegyenek valamit. Ha esetleg rangos vendég jött, annak itt vetettek ágyat, s ha a családban halál eset történt, ebben a szobában ravatalozták fel.
Maga az iskola az átalakított nyári konyhában működött. Négyszer négyes helyiség, üveges ajtóval, s a hátsó (gazdasági) udvarra néző ablakkal. Volt benne négy darab kiszuperált kettős iskolapad, meg egy fekete tábla. Minden szegényessége dacára a kis nebulók megtanultak írni-olvasni, s azt is mi végre vagyunk a világon Tamási Áron szavai szerint.
Az egykori tanító Szőcs úr volt. Büszke volt rá, hogy a faluban csak három úr van: a tiszteletes úr, a doktor úr és Szőcs úr. Mikor az iskola Lóc-on gyermek létszámhiány miatt megszűnt, a tanító úr átkerült a község központi iskolájába, Bözödre. Bözöd faluban erősen őző nyelvjárással beszélnek még ma is. "Mögyök a högyön, hogy hamarabb lögyön" (megyek a hegyen, hogy hamarabb legyen). Mondják, a falu neve is onnan származik, hogy midőn honfoglaló őseink erre helyre értek, és a hegytetőről meglátták a szép völgyet, a csobogó patak partján elterülő dús legelővel, így kiáltottak fel: "bö ződ!" (be zöld!)
Szőcs úr ide került tanítónak ebbe szép székely faluba. Zsuzskó néninél lakott, aki köztudottan boszorkány volt: egy akkora békát tartott az ágya alatt, mint egy férfikalap. A tanító úr saját szemével látta, amikor benyitott Zsuzskó nénihez, aki éppen etette a beste férget.
Más bizonyítékokra is fényderült Zsuzskó néni boszorkány mivoltát illetőleg. Azt mesélték, hogy amikor fiának sürgősen szüksége volt pénzre, hajnalban a nap aranyát egy nagy üsttel felfogta, aztán úgy öntötte bele egy csihánzsákba, mintha csak törökbúza lenne. Ezt is látta a tanító úr, pedig azon a napon még egy kortyot sem ivott - korán volt még hozzá.
Egyik alkalommal pedig a szomszéd embertől kért kölcsön este egy jó summa pénz Zsuzskó néni. Csak reggelig kéri, mondta, mert akkor pontosan meg adja. Úgy is tett, ahogy ígérte: reggel korán már vitte kölcsönt vissza friss, ropogós bankókban!
Volt úgy is, hogy a keresztúri vásárról hazafelé tartó szekeresek utolérték, s mondták, üljön föl, hazaviszik.
-Nem ülök fel fiam, mert sietek! - válaszolta.
-Bolond vénasszony! - gondolta a fogatos.
Később, mikor érnének be a faluba, meglepődve látják ám, hogy Zsuzskó néni jő velük szembe. Igaza lehet a tanító úrnak, az ördöggel cimborál, igazi boszorkány.
"Boszorkányok márpedig nincsenek." - mondá bölcs királyunk.
Csak ravasz falusi asszonyok, akik a misztikum ködével védik családjuk vagyonát, mint Zsuzskó néni, aki maga terjesztette a híreket boszorkány mivoltáról, és így adott "elfogadható" magyarázatot kereskedő fia anyagi gyarapodásának.
2720
bigeszab - 2017. június 23. 20:26:46

Kedves Babu!
Örülök, hogy rátaláltál erre a karcolatra. Zsuzskó nén' alakja ha felötlik előttem, vídámabban telnek a percek!
Szeretettel: Szabolcs

5548
babumargareta - 2017. június 22. 12:07:34

Kedves Szabolcs .
Gratulálok őszinte tisztelettel,kedves,vidám boszorkányos történetedhez.
Ezek szerint -mégis vannak boszorkányok---SmilePfft
Szeretettel.....BabuRose

2720
bigeszab - 2017. június 17. 16:07:54

Kedves Icu!
A faluban sok történet keringett annak idején Zsuzskó nén'-ről. Ma már a falu is alig van meg, nemhogy Zsuzskó nénik.
Köszönöm a gratulációt: Szabolcs

2720
bigeszab - 2017. június 17. 13:11:29

Kedves Rita!
Örülök, hogy ez a rövid kis írásom is megnyerte tetszésedet!
Szeretettel. Szabolcs

524
BogIcu - 2017. június 17. 10:40:32

Kedves Szabolcs!

Nekem igen szimpatikus Zsuzskó néni, örülök, hogy olvashattam róla.Smile
Szeretettel gratulálok írásodhoz: Icu

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.