Simon Dávid: Némaság
Vonat. Mindegy hova. Csak úgy felszálltam, talán Békéscsaba, persze jobb lenne Párizs, bár ez mondjuk egyáltlán nem biztos, simán történhet velem valami kiszámíthatlan bárhol, Párizsba meg nem lehet csak úgy elmenni, vagyis csak úgy lehet elmenni, hogy akkor most Párizs, nem lehet véletlen célpont. Az Eiffel alján megállni, mert nincs nálad elég pénz, hogy felmenjél, meg egyedül amúgy is minek, aztán Messiaent hallgatni a Notre Dame-ban, vagy még inkább nézni a kávézókban a borotvaélen egyensúlyozó csigákat...
Mindegy. Nyalóka- víztározók a retkes ablakon keresztül. Minden rohan, még ez a mindig lassú kietlenség is. Beköltözött a nyár az üres vidékre, be a búzamezőkbe, és ahogy magunk mögött hagyjuk az ezredik omladozó kis parasztházat, arra gondolok, hogy de jó lenne itt élni. Csordul a torkomban a parasztromantika, ahogy nyelek egy keserűt. Jó időben működik is, de három nap alatt megőrülnék itt, teljesen világos. Miközben azt mérlegelem, leszálljak-e valahol vagy sem, nyílik az ajtó. Ő az, és nem tudom, mit keres itt. Kéne köszönnöm legalább, de nem teszem. Fogalmam sincs, miért, egyszerűen csak nem. Nem néz rám, csak leül velem szemben. Pár perc múlva már szóba is elegyedik egy negyvenes formával, aki nyilvánvalóan flörtöl, elmesélik egymásnak az életüket. Én nem vagyok a történetben. Szólnék, hogy de, hé, hát, és én? De semmi hang nem jön ki a torkomon. Akkor jövök rá, hogy nem vagyok ott, ez vagy csak egy álom, vagy a képzeletem. De nem alszom, ez biztos, a jelenléténél egyértelműbb dolgot pedig nem tudnék most mondani. Ami kérdéses, az az én helyzetem. Hogy én hogyan lettem láthatatlan, hogy lettem olyan színű, mint ez az ótvar ronda ülés és mért vagyok képtelen megszólalni?
Talán csak lehullottak rólam a szavak, talán csak fáradtak már az ajkaim, az idegeim, minden izmom, hogy bármit is tegyek vagy mondjak.
Még zötykölődünk egy darabig, aztán leszállok valahol, egy óra múlva indul vissza a következő szerelvény.
4270
simondavid - 2018. január 09. 22:41:56

Igen. Pontosan.

5772
Saranghe - 2018. január 07. 22:32:40

Hát igen, van, hogy az ember mindenbe belefárad, belefárad egy kapcsolatba, ha a másik fél számára semmit sem jelent. Én valami ilyesmit vettem ki írásodból.

Kata

4270
simondavid - 2017. július 31. 12:06:55

Köszönöm!

5746
clear - 2017. július 20. 21:32:19

Jó volt a sztori, nekem nagyon tetszett. Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.