Baráth Zoltán: A Kultúr-Terrorista (2017. augusztus)
A férfi reggel felébredt és érezte, ez másmilyen nap lesz, mint a többi! Ma megteszi! Fogta azt a bizonyos tárgyat és betette a táskájába. Aztán, mondhatni , pókerarccal, felült a helyi járatra. Óvatosan körbe fordította a fejét. Ahogy számított is rá, mindenki el volt foglalva a saját ketyeréjével. Minden fülben fül-hallgató, technikai kütyük, mp4 lejátszók, I-Pad-ek, I-Phone-ok, s társaik. Miután átszállt a megfelelő irányba tartó metró szerelvényre, a kép mit sem változott. Fiatalok, középkorúak, idősek mind-mind a saját készülékét nyomogatta. Ő pedig érezte a feszítő vágyat, hogy elővegye azt a bizonyos tárgyat és használja! Érezte, tudta, robbantani fog vele! Kivárt még, hogy teljes legyen az összhatás. És akkor a lehető leglassabb mozdulatokkal a táskája felé nyúlt. Széthúzta a cipzárt, beledugta kezét a zsebbe és a lehető leglassabb mozdulattal előhúzta a titkos tárgyat. Kemény papírból volt a külseje és lapok voltak benne. Egy olyan tárgy volt a múltból, mely szavakat robbantott szét, mint repesz-gránátokat! Egy KÖNYV volt! A férfi szétnyitotta és OLVASNI kezdett! Utastársai először nem vették észre. Aztán egy éppen leszállni készülő férfi meglátta és a meglepetéstől és rettegéstől kerekre tágult pupillákkal felkiáltott:
- Vigyázzanak! KÖNYV van nála!
És már nyomta is meg a metró szerelvényben lévő Segélyhívót!
- Egy veszélyes elem került közénk! Segítséget kérünk! KÖNYV van nála!
- Azonnal beszólok a központba! – Érkezett a válasz.
A férfi, mintha mit sem hallott volna mindebből, a füle botját sem mozdította. Nyugodtan lapozott és olvasott tovább. A szerelvény befutott a következő megállóba. Nyílt az ajtó és a Karhatalmi Szerv benyomult rajta három fővel. Ebből kettő akkora volt, mint két nyitott, hármas oltár. A harmadik egy alacsony, kövérkés, kopaszodó figura, odalépett a könyvét bátran a kezében tartó és bőszen, gőggel, csak azért is tovább olvasó férfihez.
- Mit csinál, Jó Ember?
- Olvasok!
- De hát az TILOS!
- Ez esetben épp Törvényt szegek!
- Magának csak ennyi?
- Ennyi, bizony! Küldetésem szent!
- Hogy mi???
- Terjesztenem kell a Kultúrát!
- De hát, azt már kihalt!
- Addig nem, míg van legalább egy ember, aki olvas a tömeg közlekedési járműveken! És az most én voltam!
- Azt tudja, hogy azonnal velünk kell jönnie!
- Tudom! De nem érdekel, mi lesz velem! Páran akkor is látták, akiknek szívébe talán sikerült elvetni az OLVASÁS csíráját! És ezért már megérte! Ha eltűnök valahol egy sekély sírhantban, akkor is!
- Így gondolja? Ehhez tántorítatlanul ragaszkodik? Tudja, megvannak ám az eszközeink, hogy megtörjük! Mindenkiről van aktánk! Mindenkinek ismerjük minden legbelső félelmét! Szóval, mi lenne? – suttogott a kesehajú, kövér ipse: - Mi lenne, ha ELTENNÉ AZT, AMIT A KEZÉBEN TART? Akkor mi leszállunk és maga is leszállhat, ahová épp igyekszik! Nos?
- Kapjátok be! Vigyetek, ahová akartok! ÉN AKKOR IS OLVASOK TOVÁBB!!! - Kiabálta a férfi, miközben a Karhatalmi Szerv egy nagyobbik darabja kicsavarta kezéből a Bűnjelet, két oldalról közre fogták és kicipelték az állomásról, ahol éppen megállt a Szerelvény. Az utasok néztek még egy darabig bambán. Aztán visszatömködték fülükbe a dugókat és elmerültek ismét saját kis világukban. Kivéve egyet, aki csendben nézett maga elé és éppen átgondolta az imént látott és hallott akciót.
5753
Moonfighter74 - 2018. január 25. 18:46:32

Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszett! Smile

5772
Saranghe - 2018. január 24. 21:08:39

Kedves Zoltán!

Nagyon tetszett vicces műved. Jót nevettem rajta.Smile. Persze, valahol szomorú is. Sad

Szeretettel:

Kata

5753
Moonfighter74 - 2017. december 06. 21:54:34

Ja! És Imre! A Rozsdatemető nagyon jó! Én nemrég olvastam a "Jó estét nyár! Jó estét Szerelem" című könyvét! Az is nagyon ott van! Smile

5753
Moonfighter74 - 2017. december 06. 21:51:49

Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást! Smile Úgy gondolom, hogy szükség van még arra a pár emberre akik nem a kütyüjüket nyomorgatják, hanem előveszik azt a bizonyos "Bűnjelet" és lapozzák az oldalakat! Wink Grin

5396
Kitti - 2017. december 06. 20:06:16

Jó kis szatírikus írás. Smile Micsoda bűncselekmény!

2279
ermi-enigma - 2017. augusztus 25. 20:23:10

de nagyon a szívemből írtál...egy ilyen novellám nekem is van...kicsit hosszabb és más a konklúzió is.....de nagyon igazad van....sokat utazom...de mást se látok, minthogy mindenki a telefonját bámulja...lapozza....könyvet nem nagyon látok másnál...esetleg nálam....most például Fejes Endre Rozsdatemetőjét olvastam, előtte A Védett férfiakat......pusztul a kultura....senki nem mondja nekem, hogy a könyv pótolható...gratulálok az írásodhoz

iMRE

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.